Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров ще играе в третия кръг на турнира в Синсинати

Григор Димитров
Снимка: Ройтерс

Григор Димитров се класира за третия кръг на "Мастърс" турнира в Синсинати, който спечели през 2017-а. Първата ракета на България успя да се справи с коварния Александър Бублик с 6:3, 7:5, за да продължи участието си на американска земя. 

По този начин хасковлията взе реванш от казахстанеца за тежкото си поражение на "Уимбълдън", когато отстъпи с 0:3. Освен това, Димитров записва две поредни победи на един турнир за първи път от април месец насам, когато постигна последователни успехи над Ян-Ленар Щруф и Жереми Шарди на "Мастърс"-а в Монте Карло.

ПЪРВИ СЕТ:

Григор имаше много сериозни проблеми с първия си сервис в откриващото подаване, в което трябваше да спасява точка за пробив. Две поредни двойни грешки помогнаха на Бублик до стигне до брейкбола, когото реализира със страхотен ретур по правата, за да поведе в резултата при 0:1.

Българинът веднага пое контрол върху събитията във втория гейм и започна да атакува все по-агресивно. Димитров вкара много добри ретури, владееше разиграванията и заслужено стигна до три точки за пробив след чудесна акция, завършена с печелившо воле. Двойна грешка от ракетата на казахстанеца върна равенството в мача - 1:1.

Григор постепенно започваше да намира правилния ритъм на сервис и печелеше все по-комфортно точките си на подаване. Няколко непредизвикани грешки от страна на Бублик позволиха на хасковлията да си спечели предимство за първи път в срещата след гейм на 15 - 2:1.

Бублик продължаваше да изпитва колебания на сервис и след като допусна две поредни двойни грешки, Димитров получи два шанса за втори пореден пробив на сметката си. Казахстенецът обаче успя да неутрализира и двете възможности за брейк на своя съперник, като втората точка бе спасена с изключително голяма доза късмет чрез къса топка, пласирана на линията от Бублик. В крайна сметка Димитров пропусна още две точки за пробив, до голяма степен поради мощните сервиси на Бублик, който успя да си спечели подаването, за да изравни за 2:2.

Хубавата новина в случая бе, че първата ракета на България не се разклати след пропуснатите си шансове и на бързи обороти си спечели аванс от 30:0 в петия гейм. Бублик продължаваше с непредизвиканите грешки и Григор отново излезе с гейм напред при 3:2, след като затвори второ поредно подаване на 15.

Хазартният втори сервис на Бублик не спираше да му създава проблеми, като казахстанецът вече имаше 4 двойни грешки в мача, допускайки изоставане на сервис при 15:30 в шестия гейм. Прекрасен ретур и много добре проведено разиграване, завършило с поредната непредизвикана грешка от гиганта осигури втория пробив в мача за Димитров, който взе аванс при 4:2.

След осъществения пробив и натрупаното самочувствие, Григор продължаваше да показва най-доброто от себе си и да се представя силно на сервис. Българинът пласира първия си ас в мача и успя да затвърди пробива, печелейки третия си пореден сервис гейм на 15, за да поведе с 5:2.

Бублик очевидно изпитваше проблеми с намирането на правилен ритъм в твърде ранния час в Синсинати, като на няколко пъти демонстрира с гримаси как трябва да се "събуди", за да вдигне нивото си на игра. Той успя да изпълни план "минимум" и да спечели следващото си подаване, за да намали дефицита си в първия сет до 5:3.

Трудностите с първия сервис отново се проявиха и Григор допусна изоставане от 15:30 след поредната си двойна грешка. Този път обаче българският тенисист не трепна, наниза ас за 40:30 и затвори първия сет чрез страхотно излизане на мрежата, завършено с печелившо воле - 6:3.

ВТОРИ СЕТ:

Бублик напомни за могъщите си сервиси, с които печели голяма част от двубоите си, но тази негова радост продължи твърди кратко. Григор продължаваше да прави много добри ретури на второто подаване на своя съперник и успя да стигне до дюс след изоставане от 15:40. Все пак казахстанецът намери начин да спечели първия си сервис гейм във втория сет и да поведе в резултата с 0:1.

Димитров даде добър старт на откриващото си подаване за втория сет с третия си ас в мача, но след това Бублик реализира два поредни печеливши удара, за да постави под напрежение първата ракета на България. Григор обаче отново показа хладнокръвие и след поредния си ас в срещата достигна до геймбол, но казахстанецът не се даваше лесно и на няколко пъти успяваше да си спечели оставане в гейма. Все пак след близо 6-минутна битка Димитров затвори по успешен начин първото си подаване, правейки го с още един печеливш удар от сервис. - 1:1.

Третият гейм във втория сет премина изцяло под контрола на Александър Бублик, който не позволи на българина да спечели точка в частта. Няколко грешни ретура от ракетата на Димитров осигуриха бързо развитие на нещата във второто подаване на казахстанския тенисист и геймът бе затворен на нула - 1:2.

Григор се справи успешно със задачата си да спечели следващия си сервис гейм, макар и с известни колебания. Българинът успя да затвори подаването си на 30, чрез което изравни резултата при 2:2.

Бублик започна песимистично следващото си подаване, тъй като допусна нова двойна грешка. След това обаче сервитьорът не си позволи повече проблеми и съвсем безпроблемно излезе напред в резултата за пореден път - 2:3.

Роденият в Русия казахстанец продължаваше да бъде изключително агресивен и да затруднява Димитров с много плоски удари, които често завършваха като печеливши. Григор обаче не даде шанс за пробив на своя съперник и намери правилния път към спечелването на сервис гейма си - 3:3.

Единственият шанс на Димитров за печелене на точки на сервис на опонента си вече бе допускане на двойна грешка от страна на Бублик. 38-ият в световната ранглиста използваше много разнообразие при подаванията си и като цяло сервираше с обичайната мощ, донасяйки си успех за 3:4

Григор също не остана длъжен на своя съперник и стартира следващото си подаване с ас, след което спечели още една точка чрез непредизвикана грешка от ракетата на Бублик. Казахстанецът изпрати още две топки ниско в мрежата и подпомогна значително мисията на хасковлията - 4:4 след гейм на 15.

За пореден път във втория сет Бублик даде начало на своето подаване с двойна грешка, след което отговори с два мълниеносни сервиса и един страхотен уинър по правата, за да си осигури два геймбола. Ас №9 за казахстанеца предизвика Димитров да сервира за оставане в сета - 4:5.

Българинът даде мечтано начало на сервис гейма си, след като наниза седмия ас на сметката си, но след това Бублик отговори с мощен ретур, за да изравни по 15. Въпреки това Григор успя да затвори гейма си без особени проблеми, като показа и страхотните си умения на шоумен - 5:5.

Пореден гейм - пореден старт с двойна грешка за Бублик. Този път обаче казахстанецът не успя да разчита на силния си сервис и след две поредни непредизвикани грешки от наглед лесни позиции даде три точки за пробив на Димитров. Първите две бяха спасени, но при третата нервите на Бублик не издържаха и българинът достигна до сервис за мача след грешка от ракетата на 193-сантиметровия гигант - 6:5.

Григор постави солидно начало на вероятно последното си подаване в мача, като наниза ас за 15:0. Последва страхотно разиграване, в което първата ракета на България успя да стигне до нова точка след форхенд по скъсения диагонал. Бублик успя да издържи на надиграването на слайсовете в следващото разиграване и се "закачи" за гейма, но Григор бе повече от убедителен, за да стигне до два мачбола. Българинът успя да затвори срещата още на първата си възможност, за да оформи крайното 6:3, 7:5.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резултати от Лига на конференциите

Лига на конференциите, мачове от втория квалификационен кръг: Дрита (Косово) - Брейдаблик (Исландия) 1:0 (3:1 общ резултат) Флора (Естония) - Виртус (Сан Марино) 5:2 след продължение, 2:2 в редовното време (5:2) Пюник Ереван (Армения) - Струга (Република Северна Македония) 3:1 (4:3) Хамрун (Малта) - ФК Балкани (Косово) - 0:2 (0:2)..

публикувано на 31.07.24 в 07:19

Резултати от Шампионската лига

Резултати от реваншите във втория квалификационен кръг на Шампионска лига по футбол: КАРАБАХ (Азербайджан) - Линкълн Ред Импс (Гибралтар) 5:0 (в първия мач 2:0) ФЕНЕРБАХЧЕ (Турция) - Лугано (Швейцария) 2:1 (4:3) Петрокуб (Молдова) - АПОЕЛ НИКОЗИЯ (Кипър) 1:1 (0:1) СПАРТА ПРАГА (Чехия) - Шамрок Роувърс (Република Ирландия) 4:2 (2:0)..

публикувано на 31.07.24 в 07:05
Ига Швьонтек

Швьонтек с нова победа на Игрите във Франция

Водачката в световната ранглиста и в схемата при жените на олимпийския турнир по тенис Ига Швьонтек (Полша) се класира за четвъртфиналите на Игрите в Париж. Швьонтек записа трети успех във френската столица, след като се наложи над китайката Сиюй Ван с 6:3, 6:4 за 1:51 час. Полякинята, която е четирикратна шампионка на "Ролан Гарос", направи..

публикувано на 31.07.24 в 07:03
Александър Зверев

Зверев и Медведев продължават напред

Олимпийският шампион по тенис Александър Зверев продължи защитата на титлата си. Германецът се класира за третия кръг на Игрите в Париж след победа с 6:3, 7:5 над чеха Томаш Махач. Даниил Медведев също продължава напред. Четвъртият поставен в схемата Медведев спечели убедително срещу Себастиан Офнер (Австрия) с 6:2, 6:2 за 68 минути...

публикувано на 31.07.24 в 07:01
Габриела и Стефани Стоеви

Тежък жребий за Габриела и Стефани Стоеви в Париж

Габриела Стоева и Стефани Стоеви ще срещнат водачките в световната ранглиста и настоящи световни шампионки Цинчън Чън и Ифан Цзя на четвъртфиналите на олимпийския турнир по бадминтон в Париж. Това определи тегленият жребий. Сестри Стоеви, които са трикратни европейски шампионки, завършиха на второ място в група "В" с две победи и загуба,..

публикувано на 31.07.24 в 07:00
Любомир Епитропов

Четири стотни не достигнаха на Епитропов за финал на 200 м бруст

Плувецът ни Любомир Епитропов не успя да се класира за финала на 200 метра бруст на олимпийските игри.  Той зае деветото място в полуфиналите с време 2. 09.93 и ще бъде първа резерва за участие във финала.  Само Четири стотни не достигнаха на българина за осмото място, което заема Д жошуа Йънг, който завърши в първия полуфинал с време 2:09.89. В..

публикувано на 30.07.24 в 23:23
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Дуа е в групата и най-вероятно ще има минути

Старши треньорът на Лудогорец - Георги Дерменджиев, говори пред медиите преди официалното занимание в Мезокьовешд (Унгария), където утре е реваншът с Динамо Минск в Шампионска лига. Първата среща в Разград бе спечелена от българския състав с 2:0. Мачът е с начален час 21.45 часа, а ако отстранят шампиона на Беларус, разградчани ще се изправят срещу..

публикувано на 30.07.24 в 22:36