Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за проф. Мати Пинкас

Отбелязваме с почит 100-годишнината от рожението на нашата оперна и камерна певица, професор Мати Пинкас - изтъкната вокална педагожка, подготвила плеада оперни певци с голяма международна кариера. Сред тях са Дарина Такова, Елена Филипова, Мариана Славчева, Надя Цветкова, Дина Петкова, Йорданка Дерилова, Юлия Миланова, Нико Исаков, Сабин Марков. 

За 27 години на сцената на Софийската опера и над 1000 спектакъла, Мати  Пинкас представя 45 роли, като особено запомнящи се са Микаела, Памина, Марцелина, Лаурета. Тя оставя дълбока следа и в камерно изпълнителското изкуство у нас със своите рецитали - най-често с пианистката Елена Миндизова.

Мати Пинкас е родена на 11 август 1921 г. в София, в семейство на високообразовани родители с отношение към музиката. От дете пее, а на гласа й обращат внимание нейните учители Йордан Каранов и Драган Кърджиев. Завеждат я при Христина Морфова, за да даде оценка на качествата на гласа й. А тя я кани да стане нейна ученичка след като мутира гласа й. След 2 години, в които Мати участва в училищните прояви, в постановки на различни оперетки, даже се изявява в програмата на Радиото с песента “Луковитски моми“ на Добри  Христов, тя започва уроци по вокална подготовка на Людмила Прокопова. След 3 месеца започва и изявите си като певица в концертите във Военная клуб. За една година тя участва в спектаклите на театър „Одеон“. 

През 40-те години, когато евреите са подложени на гонения, Пинкас участва в антифашистката борба и получава смъртна присъда. Завършва Музикалната академия след войната. Няколко години пее в Ансамбъла на МВР. Явява се на конкурс за стажант-артисти в Софийската опера и е приета. Дебютира с ролята на Ксения от „Борис Годунов“, след това пее Барбарина от „Сватбата на Фигаро“, Микаела от „Кармен“. Налага се с музикантските си качества - красив глас и прецизно пеене, и е назначена за редовна солистка. 

Специализира при Мерседес Лопард и Карло Талбиабуе в Италия, и Мария Брандт в Австрия. През 1958/1959 г. е изпратена на стаж в Болшой театър, където учи при Покровски, Ермлер, Хайкин, Анисимов, Акулов. В следващите години Мати Пинкас пее лиричния сопранов репертоар на Софийската опера в широк диапазон от роли - от Хендел и Глук, до Прокофиев. Гостува и в много страни в Европа - СССР, Белгия, Холандия, Румъния, Чехия, Израел, Полша, Германия, Унгария, Гърция. Участва в постановката на операта “Луд Гидия“ от Парашкев Хаджиев в Гент. 

Още като солистка в операта започва препадавателска дейност - от 1970 г. е хонорован преподавател в Музикалната академия, от 75 г. е доцент, а от 1981-ва - професор. След пенсионирането си преподава в Испания, изнася майсторси класове в много страни, участва в журитата на редица международни певчески конкурси. Носител е на много престижни награди. Умира на 18 август 2016 г.

Рубриката "Помните ли..." можете да чуете в звуковия файл, заедно с изпълнение на Мати Пинкас, съхранено във фонда на БНР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10