Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри от Г-7: Отношенията с талибаните ще зависят от действията им

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри от страните от Г-7 са подчертали императивната нужда от „безопасно преминаване на всички, които искат да напуснат Афганистан и нуждата от всеобхватно политическо решение, което защитава основните човешки права на всички афганистанци“. Това става ясно от прессъобщение на Държавния департамент за видеоконферентна връзка на американския външен министър Антъни Блинкън с колегите му от Г-7.

Външните министри от Г-7 призоваха талибаните да спазват поетите ангажименти

По време на връзката лидерите са се съгласили, че отношенията на международната общност с талибаните ще зависят от техните действия. Лидерите от страните от Г-7 се срещат виртуално следващата седмица за обсъждане на общия подход към ситуацията в Афганистан.

Междувременно от Белия Дом съобщиха, че също по темата Афганистан президентът Джо Байдън е разговарял с френския си колега Емануел Макрон. Двамата са отбелязали значимостта на „продължаваща близка координация между съюзниците и демократичните партньори на Афганистан, в това число посредством международни форуми“ относно хуманитарна помощ и подкрепя за бежанци.

Според Пентагона САЩ имат над 5,200 военни разположени в Кабул като летището там остава отворено за полети. От почивните дни до сега са били евакуирани около 7 000 души като броят им от юли насам е близо 12 000. Сред тях са американски граждани, служители на американското посолство, получили виза със специален имиграционен статут и други лица евакуирани в координация с Държавния департамент.

На фона на критика за хаоса около летището в Кабул появил се след началото на изтеглянето на американските войски, от Държавния департамент възнамеряват да увеличат броя на служителите, които да помагат с евакуацията.

По данни на Американското обществено радио броят на афганистанците, които отговарят на условията за евакуация може да е над 70 хиляди. Според Пентагона за евакуацията САЩ разполагат със самолети, както и с бази, които са готови или процес на приготвяне. Въпросът на преден план е дали талибаните ще дадат възможност на всички желаещи да достигнат летището.

По информация на Франс прес, президентът на Франция Еманюел Макрон е провел телефонни разговори, освен с американския си колега Джо Байдън, и с руския държавен глава Владимир Путин и  италианския премиер Марио Драги.  В разговора с Путин са обсъдени очакванията от талибаните , които взеха властта в Кабул, да възпират трафика на дрога и  оръжия, да не взаимодействат с  терористични организации и да зачитат правата на жените.
Кризата с Афганистан е тема на обсъждания и в Съвета за сигурност на ООН. 
Генералният секретар Антониу Гутериш вижда като единствено средство за въздействие върху талибаните заявеното от тях  желание за международно признание. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40

С около 40% по-малко са специалистите по здравни грижи в болниците за 15 години

С около 40 процента е намалял броят на специалистите по здравни грижи в болниците у нас през последните 15 години. Тази тенденция беше очертана по време на Национална среща на медицинските сестри, която се провежда днес в София. От съсловната организация на тези професионалисти припомниха исканията си към държавата да разработи система за..

публикувано на 10.07.24 в 16:18
Донка Михайлова

Донка Михайлова: Ако ВиК услугите се окрупнят, сезираме Конституционния съд

С пети пореден законопроект се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите. Общините за пореден път се обявяват "против" окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения. НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от..

публикувано на 10.07.24 в 08:23