Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шансовете за правителство с третия мандат са добри

Хаджигенов: Незабавни разговори с Трифонов, след като президентът връчи третия мандат

Без гласовете на ДПС конституционно мнозинство не е възможно, но те са невъзможен партньор за управление

Адвокат Николай Хаджигенов
Снимка: Ани Петрова

"Шансовете за правителство с третия мандат са добри и нашата идея е да покажем как трябва да се направи това - максимално публично и ясно", заяви пред БНР Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

По думите му, за да оцелее едно правителство на малцинството, трябва да се състави от партиите на промяната плюс най-добрата част от служебното правителство.

"Ще водим политически разговори как да се направи, какво да се направи. Срок - минимален, минимални неща, които трябва да се направят от правителството и от парламента, защото ние сме в една много сериозна криза. ... Да дадем възможност на хората да дишат и живеят спокойно и едновременно да започнем да оправяме бардаците, които сътвориха Борисов и компания", каза той.  

Виктория Василева потвърди позицията на ИТН да не участва в преговори

"Явно с "Има такъв народ" тепърва ще трябва да говорим още много. С експертите им нямаме проблем, именно на експертно ниво ние искаме едно и също. На политическо ниво трябва да водим разговори на високо ниво", посочи Хаджигенов и подчерта, че на този етап не искат разговори с лидера на ИТН Слави Трифонов, но уточни:

"След като президентът връчи третия мандат обаче - на секундата. ... И с ДПС трябва да се говори - независимо дали ни харесва, както и с БСП, но не е така с ГЕРБ. С партията на диктатора не правим нищо, освен да ги ликвидираме лека-полека. ... Ние сме в политиката, за да ги няма ГЕРБ, с тях не правим нищо".

Хаджигенов беше категоричен, че конституционно мнозинство не е възможно без гласовете на ДПС:

"Ако цената да махнем Иван Гешев е да говорим с ДПС, ще говорим с тях. Това няма да са преговори, а разговори и то прозрачни - пред медиите. ... ДПС са невъзможен партньор за управление".

Хаджигенов е сезирал европейския главен прокурор относно Вероника Трифонова

Временната парламентарна комисия за полицейското насилие ще сезира европейски институции

Хаджигенов: Кабинет е възможен само с трите протестни формации и подкрепа от БСП

"Изслушването на Гешев в правната комисия трябваше да се случи, било то и в този безобразен вид, защото трябваше да чуем как два часа той повтаря: "Не знам, от мен не зависи нищо". Главният прокурор лъже!", заяви Николай Хаджигенов.

В предаването "Неделя 150" адвокатът и депутат от ИБГНИ съобщи, че сред данните за подслушваните по време на протестите има политици, журналисти от български и световни медии, прокурор от Софийска градска прокуратура, който е бил негов клиент:

"За съжаление всичко това е секретно, включително и имената". 

Той подчерта, че част от работата на оглавяваната от него временна парламентарна комисия е да намерят законен начин, за да направят публична тази информация.

Интервюто на Явор Стаматов с Николай Хаджигенов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39