Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон: 7 цивилни са загинали в хаоса около летището в Кабул

Хора около международното летище на Кабул.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем цивилни граждани са загинали в хаоса около летището в Кабул, съобщи британското министерство на отбраната.

Американските военни, които контролират летището, се опитват да се справят с огромния брой хора, които се опитват да се качат на евакуационните полети.

Според очевидци талибаните са наложили относителен ред в района на летището и със стрелби във въздуха се опитват да накарат хората да се подредят на опашки извън терминала.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс смята, че никой от съюзниците в Афганистан няма да успее да евакуира всички свои граждани и афганистански сътрудници до края на месеца, когато Съединените щати трябва окончателно да се изтеглят от страната.

„Може би американците ще останат по-дълго“, допълни Уолъс.

Тази вечер се очаква изявление на президента Джо Байдън за хода на евакуацията.

Белият дом е уведомил американски превозвачи, че на гражданската авиация може да бъде наредено да се включи в транспортирането на хора, които са били евакуирани от Афганистан. Гражданските самолети няма да кацат в Кабул, а ще взимат пътници от военновъздушни бази в Близкия изток и Германия.

САЩ позволиха на гражданската авиация да транспортира евакуирани от Афганистан

Снощи стана ясно, че още петима български граждани са били евакуирани от Кабул с румънски военни самолети. Сънародниците ни вече са в България.

Министър Светлан Стоев е разговарял с румънския си колега Богдан Ауреску

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц е категоричен, че страната му няма да приеме „нито един афганистански бежанец повече“.

„У нас живеят над 40 хиляди афганистанци, които трудно се интегрират“, обясни Курц в телевизионно интервю.

Австрия отказва доброволен прием на хора от Афганистан

Социологическо изследване показва, че повече от половината афганистански мигранти в Австрия са готови да защитят религията си със сила.

В интервю за Франс прес говорител на съпротивителното движение срещу талибаните в Афганистан е заявил, че бившите правителствени сили се подготвят за „дългосрочен конфликт“, но не се отказват от преговори с талибаните.

Те са се укрепили в долината Панджшир, на 150 километра североизточно от Кабул, където се намират вицепрезидентът Амрула Салех и министърът на отбраната Бисмила Мохамади.

Към долината са се отправили хиляди афганистанци, които се чувстват застрашени в завзетите от талибаните провинции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35