Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една от носещите основи на моста с четирите лъва в село Трънчовица e подкопана

Необходимо е спешно укрепване

Милан Драганов, кмет на Трънчовица
Снимка: Латинка Светозарова

Мястото, на което се намира мостът с четирите лъва в село Трънчовица е опасно. Плаж е имало преди години на река Осъм под моста с четирите лъва. Мястото сега е обрасло с висока трева и храсти, опасно е. Една от носещите основи на моста вече е подкопана и това се вижда с просто око.

Милан Драганов, кмет на Трънчовица       Снимка: Латинка Светозарова

"Мостът е построен през 1965 година и е свързвал селата Трънчовица и Бацова махала по републиканската пътна мрежа Никопол-Левски, което е най-прекия път за Велико Търново", каза за БНР кметът на Трънчовица Милан Драганов.

Милан Драганов, кмет на Трънчовица          Снимка: Латинка Светозарова

По думите му този път и моста трябва да се поддържат от Агенция "Пътна инфраструктура"

"По никакъв начин не се поддържа. Тези моторни превозни средства не трябва да се движат по този път и по този мост, защото той има ограничителна товароносимост. Освен със селскостопанска продукция най-опасното е тези, които минават директно от ферибота и които заминават за Турция, турски тирове, които транзитно преминават, а има такава забрана - пътен знак на кръстовището на Новачене да не минават през този път и на кръстовището на Българене. Те като идват от Никопол трябва да минат през Плевен и да заминат, където трябва  по пътя, който е предназначен за това. Те освен, че развалят пътната настилка, която не е толкова качествена има и опасност да се срути моста - освен от това, че са тежкотоварни и от това, че реката е компрометирала мостовото съоръжени", допълни Драганов.

Милан Драганов, кмет на Трънчовица                      Снимка: Латинка Светозарова

Той коментира, че под моста се е образувала стена от дървета, от наносни почви, от пластмаса,  което не дава възможност реката да се движи в коритото си.

"Водата си е намерила друго място и това място подкопава една от носещите основи, която е на брега. Вече основата се вижда отдолу и при един проливен дъжд остава във въздуха - това крие реална опасност и това много ни притеснява. Реката и стената, която се е образувала е носител на зараза, тъй като се събира огромно количество боклук".

Той заяви, че институциите, до които е подал сигнал си прехвърлят отговорността.

Милан Драганов, кмет на Трънчовица      Снимка: Латинка Светозарова

Какво ще предприеме областният управител Марио Тодоров:

„Най-важното е да не допуснем инцидент – първо да се почистят наносите и преградите, които задържат тези наноси – дървета, боклукът. Втората стъпка е да се предприеме спешно укрепването и възстановяването на подпорите на моста“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед от Петково

В Родопите тръгват "По стария път на керваните за Беломорието"

"По стария път на керваните за Беломорието" е излет, който правят днес жителите на село Петково и околните села в Смолянско. Местни жители и гостите им вървят по пътя на своите предци, който ги е свързвал преди повече от 500 години със земите на Беломорска Тракия. Много занаятчии, овчари и търговци са изкарвали прехраната са своите..

публикувано на 11.08.24 в 18:24

Биляна Дудова ще се бори на репешажите за бронза

Биляна Дудова ще участва на репешажите за бронза в категория до 62 килограма за жени от турнира по борба на Олимпадата в Париж, след като победилата я по-рано на четвъртфиналите Ирина Коляденко от Украйна надви трикратната световна шампионка и сребърна медалистка от Токио 2020 Айсулу Тинибекова от Киргизстан на полуфиналите. Коляденко взе реванш срещу..

публикувано на 09.08.24 в 21:46

Проф. Теодора Чамова: След вдишване на райски газ човек може да загуби съзнание

Употребата на райски газ преди шофиране е опасна, тъй като може да наруши концентрацията и да доведе до пътни инциденти – това разказа в интервю за предаването „Хора, пътища, автомобили“  проф. Теодора Чамова от Клиниката по нервни болести в университетската Александровска болница. По думите й през последните 10 години този газ все по-често..

публикувано на 06.08.24 в 13:34

Ваня Стайкова: Здравословният секс е антидот на болестите

„Около 70 процента от гледаемостта на темите в канала „Попитайте Ваня“ идва от мъжката аудитория. Мъжете се интересуват най-много от теми за потентността, ерекцията и какво харесват жените в секса“. Това разказа в интервю за предаването „Летни нощи“ по Хоризонт Ваня Стайкова, приложен психолог и създател на Youtube канал за междуличностни и..

публикувано на 06.08.24 в 09:56

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01