Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 3 часа на Самоводската чаршия в Търново ваксини си поставиха 14 души

Велико Търново е в червената зона по разпространение на Covid-19. Това се дължи на завръщащите се от чужбина работници за лятната ваканция и на туризма, смятат здравните власти. 

За да се увеличи темпът на ваксинация, на туристическата улица на занаятите в града беше отворен временен имунизационен пункт. За три часа вчера привечер ваксини на Самоводската чаршия си поставиха едва 14 души, основно гастербайтери и неосигурени, с мотив да спестят пари от задължителните PCR тестове, които им се налага да правят в чужбина. 

От февруари великотърновските медици обикалят по села и махали в областта, за да правят ваксини на желаещите. Интересът е спорадичен, коментира кардиологът д-р Лилия Василева от областната болница „Д-р Стефан Черкезов“, направила над 6000 ваксинации. 

„Ваксинациите протичат на периоди. Има моменти, в които хората се активизират и идват да бъдат ваксинирани, има и такива, в които е по-слабо. Но плавно има желаещи. Целта е всички да могат да стигнат до тях, да има ваксини, за да може да постигнем по-голям колективен имунитет. Тайничко се надявам българинът да се вразуми и да излезем от червената зона. За съжаление, българинът на вярва и все си мисли, че това е някаква конспирация, че някой печели за сметка на друг, че е било кампания, което не е вярно“. 

Над 280 на 100 000 е нивото на заболеваемост от Covid-19 в област Велико Търново и регионът е в червената зона. Здравните власти в областта сочат като причина гастербайтерите и туризма. Именно хората, работещи или интензивно пътуващи в чужбина, бяха основната част от малцината, които дойдоха да си поставят от еднодозовата ваксина на „Янсен“ и да получат здравен сертификат, за да си спестят разходите от непрекъснати PCR тестове, които трябва да си правят зад граница. Това споделя 31-годишен мъж, работещ в чистотата в Германия, който си постави ваксина заедно със съпругата си преди да се приберат в началото на септември: 

„В Германия сме. За един месец сме ваканция и пак ще заминем. Сигурни сме, че сме здрави, но не сме сигурни дали да се ваксинираме, но ще се ваксинираме, за да може да си пътуваме по-спокойно, да си работим там, защото почти навсякъде искат ваксини“. 

За сертификата към еднодозовата ваксина се насочи и 29-годишният Петър Петров: 

„Основно заради пътуването. За малкото ваксинирани смятам, че, може би, има голяма доза недоверие във всичко и, може би, повечето хора не смятат, че има нужда от това, тъй като не са се сблъсквали. Преболедувах без нищо сериозно“.  

78-годишната Нешка Цекова беше най-възрастната, дошла вчера привечер за ваксина на Самоводската чаршия: 

„На другите места е далеч, а имам възрастен човек на легло и трябва да съм близо. Трудно ми е да отговоря защо се ваксинирам, защото някои казват, че не трябва, някои казват, че трябва. Имам вече правнуци и реших да не направя беля и по-хубаво е да се имунизирам“.  

Хората сами трябва да вземат информираното решение за себе си да се ваксинират или не. Проблемът е, че спекулациите в интернет се увеличават лавинообразно, което пречи на нормалното темпо на ваксинациите, отбеляза още д-р Лилия Василева от имунизационния пункт на улицата на занаятите във Велико Търново: 

„Най-фрапантното нещо, което продължава и сега да се върти, е, че някой ни чипира за нещо. Най-новата информация, която чух, е, че до две-три години всички ваксинирани щели да умрат, това бил световният замисъл. За мен това е безумие, но за съжаление голяма част от хората вярват на това и не се ваксинират по тази причина. Надявам се хората да вложат разум, да се засили имунизационният статус като цяло на населението, за да избегнем това, което се случи ноември-декември миналата година. Беше много страшно. Разчитам на българина да се осъзнае. В противен случай мисля, че ноември, декември ще се повтори още септември, октомври“. 

Временният имунизационен пункт на Самоводската чаршия ще работи и в сряда от 16 до 19 часа. 

Снимки: Здравка Маслянкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59