Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ислямска държава пое отговорността за днешната ракетна атака на летището в Кабул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ислямска държава потвърди, че е отговорна за ракетна атака срещу международното летище "Хамид Карзай" в Кабул, която беше факт по-рано през деня.

"По волята на Всемогъщия Бог войниците на халифата обстрелваха международното летище в Кабул с шест ракети "Катюша", отбеляза групировката в платформата за съобщения "Телеграм".

Нападението стана по-рано в понеделник по време на евакуация на дипломатическия персонал и на войници на САЩ от Афганистан.  Белият дом заяви, че нападението не е нарушило операциите на Вашингтон на кабулското летище.

Няколко ракети са били изстреляни по летището в Кабул

Според Белия дом евакуационните действия не са били прекъснати от 5-те ракети, прихванати тази сутрин от системите Си-Рам.

Часове по-рано американски американски дрон порази кола-бомба, с която според Пентагона е бил планиран нов атентат около летището "Хамид Карзай". Автомобилът е преминавал през жилищен район. Експлозиите, предизвикани от взривните вещества в колата, са засегнали къща. Би Би Си цитира местни жители, според които са загинали 10 цивилни афганистанци, включително 6 деца. 

По-късно талибаните обвиниха американските сили в незаконни действия на чужда територия.

Часове преди крайния срок за операцията от Белия дом съобщиха, че вчера са евакуирани 1200 души от летището в Кабул. От 14 август - деня преди талибаните да превземат Кабул, общият брой на напусналите Афганистан с евакуационните полети е вече над 122 000.

Съединените щати обаче са последната страна, която продължава да извършва полети, и то вече само за дипломатически и военен персонал.

ООН предупреди, че след приключването на въздушната евакуация от Кабул, тепърва ще започне огромна хуманитарна криза.

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди каза, че все още има милиони, които се нуждаят помощ от международната общност. Той съобщи данни, според които около 3,5 милиона от приблизително 39-милинното население на Афганистан, са били разселени - повече от половин милион от тях само през тази година.

А Русия призова Съединените щати да освободят резервите на Афганистанската централна банка, които Вашингтон блокира след превземането на Кабул от талибаните.

Според специалния представител на Кремъл за Афганистан Замир Кабулов, ако активите не бъдат размразени, новите афганистански власти ще прибегнат към трафик на опиати и ще продават на черния пазар оръжията, изоставени от афганистанската армия и Съединените щати.

По данни на Международния валутен фонд брутните резерви на афганистанската централна банка възлизат на 9,4 млрд. долара. По-голямата част от тези средства се държат извън Афганистан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евродепутатката Ева-Мария Костова: Отново избори, ставаме партньор, на който не може да се разчита

Днес завършва последната парламентарна сесия на Европейския парламент (ЕП) преди изборите за подновяване на състава му през юни. На последната пленарна сесия в Страсбург испанската евродепутатка с български произход Ева-Мария Костова коментира пред журналисти как изглежда отвън политическата ситуация в България и как това ще се отрази на..

публикувано на 25.04.24 в 07:46

Синдикати се вдигат на протест за отлагането на либерализацията на тока

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса..

публикувано на 25.04.24 в 07:42

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11