Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 44 са загиналите заради Айда в североизточната част на САЩ

| обновено на 03.09.21 в 08:59
Снимка: БГНЕС

Най-малко 44 души са загинали заради дъждовете и наводненията, причинени от бурята Айда по източното крайбрежие на САЩ. Лошото време доведе до наводнения от исторически мащаб в Ню Йорк, като засегна също щатите Ню Джърси и Пенсилвания. Американският президент Джо Байдън обяви извънредно положение в щатите Ню Йорк и Ню Джърси.

Очаква се днес Байдън да посети Луизиана, където в неделя Айда разруши сгради и остави милиони без ток. 

След като порази Луизиана, Айда доведе до лошо време с проливни валежи и торнадо в район от Вирджиния до Ню Йорк като недалеч от Вашингтон - в Анаполис, щата Мериленд торнадо от втора степен изкорени дървета и събори електропроводи. Според полицията поне 11 души в Ню Йорк са загинали, след като жилището им на приземен етаж е било наводнено. Рекордно количество валежи превърна улиците на Ню Йорк в реки и затвори метрото. Стотици полети бяха отменени от летищата Ла Гуардия, Джей Еф Кей и Нюарк. 

Днес американският президент Джо Байдън се очаква да посети Луизиана. Това е щатът, който Айда порази в неделя вечер, като унищожи сгради и остави милиони без ток. Байдън заяви, че както опустошенията след Айда, така и пожарите в Калифорния показват, че се намираме в кризисни за климата времена. 

По темата се изказа и сенаторът демократ oт Ню Йорк Чък Шумър, който предупреди, че "глобалното затопляне е осезаемо и ще става по-лошо и по-лошо ако не направим нещо по въпроса".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джо Байдън, президент на САЩ

Байдън: Ураганът Айда отне 11човешки живота в Ню Йорк и Ню Джърси

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в четвъртък, че 11 души са загинали в Ню Йорк и Ню Джърси в резултат на урагана Айда, който в последствие намали силата си до тропическа буря. Междувременно властите в Ню Йорк съобщиха, че броят на..

публикувано на 02.09.21 в 19:44
Наводнение в квартала Куинс на Ню Йорк от валежи, съпътстващи бурята Айда.

Извънредно положение в Ню Йорк и Ню Джърси заради бурята Айда

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочъл обяви извънредно положение заради приближаващата буря Айда, която се очаква да предизвика наводнения в щата и източното крайбрежие на Съединените щати. В Мериленд наводнение взе живота на 19-годишен мъж, друг..

публикувано на 02.09.21 в 09:10

Петролът поевтинява с 1%, след като ураганът Айда блокира работата на рафинериите

Петролът поевтинява с около 1% по време на търговията във вторник с оглед на опасения, че ураганът Айда, който причини прекъсвания на електрозахранването и наводнения в Луизиана, ще намали търсенето на суров петрол от петролните рафинерии в..

публикувано на 31.08.21 в 16:41
Наводнение в Нарко, щата Луизиана, причинено от валежи, съпътстващи Айда.

Айда нанесе „катастрофални“ щети в Луизиана

До 2 милиона души са останали без ток в американския град Ню Орлиънс и околностите му заради урагана Айда, обяви губернаторът на щата Луизиана Джон Бел Едуардс. Възстановяването на електричеството може да отнеме дни, като последствията от урагана..

обновено на 31.08.21 в 09:12
Ураган Айда, Ню Орлиънс

Ураганът Айда отслабва до тропическа буря

Националният център по ураганите на САЩ (NHC) обяви в понеделник, че ураганът Айда вече е отслабнал силата си до ниво на тропическа буря, като във федералните щати Мисисипи и Луизиана все още се отбелязват силни ветрове от по-високо ниво...

публикувано на 30.08.21 в 15:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 души са ранени при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали

Седем души са ранени, сред тях и дете, при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали. Инцидентът е станал по време на проливния дъжд в района малко след 19.30 часа. Пострадалите са отведени в спешния център, откъдето съобщиха, че раните..

публикувано на 05.08.24 в 21:26

ЕК предостави на Италия 11 млрд. евро от петия транш по ПВУ

ЕК предостави на Италия 11 милиарда евро от петия транш по Плана за икономическо възстановяване и устойчивост (ПВУ). В комюнике на правителството се посочва, че плащането е в резултат на положителната оценка на Европейската комисия, официално..

публикувано на 05.08.24 в 20:20
Пожар в Кипър

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба в Кипър за предизвикване на пожари

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба ще се налагат в Кипър за предизвикване на пожари. Правителството затяга санкциите с изменения в шест законопроекта, които то одобри на заседанието си днес. Избухналите през това лято и през последните години..

публикувано на 05.08.24 в 20:16

"Скоуп рейтингс" очаква България да влезе в еврозоната до 2026 г.

Рейтингова агенция "Скоуп рейтингс" (Scope Ratings) обяви, че запазва кредитния рейтинг на България на ниво "BBB+" с положителна перспектива в местна и чуждестранна валута. Това се посочва в сайта на агенцията, предаде БТА. Базираната в Берлин..

публикувано на 05.08.24 в 20:14

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС започнаха по традиция от Русе

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили започнаха по традиция от Русе, където Дунавската флотилия поставя началото на военноморското дело в Княжество България. С поднасяне на венци пред паметната плоча на..

публикувано на 05.08.24 в 19:55

Община Горна Оряховица иска пренасочване на средства за ремонт на водопроводите на с. Драганово

Община Горна Оряховица се отказва да ремонтира един от възловите си булеварди и иска от регионалното министерство и НС парите да бъдат пренасочени за ремонти на водопроводите за село Драганово. До решението се стигна след протестите с блокади от..

публикувано на 05.08.24 в 19:43
 Димитър Главчев

Главчев: Не е работа на МС да дава оценка на внесени от депутати законопроекти

С думите, че "не е работа на министерският съвет да дава оценка на законопроектите внесени от депутатите", Главчев коментира предложението на ПП-ДБ за промяна в Закона за Сметната палата. Предлага се заместник-председателите на Сметната палата..

публикувано на 05.08.24 в 19:38