Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копринка Червенкова: Наблюдаваме едни много зрелищни провали

Слави Трифонов и Ахмед Доган да обявят здравния си статус, призова тя

Копринка Червенкова
Снимка: Ани Петрова

"Ситуацията, която преживяхме от предишните избори до днес, извърши нещо много полезно. Този период позволи да се наблюдават едни много зрелищни провали. Най-яркият провал е на Слави Трифонов и на неговите момчета. ...Те надцениха капацитета си. Едно е да се прави едночасово телевизионно предаване да удържаш някаква аудитория, а друго - да се занимават с политика, при това със сериозна политика. Това се оказа, че тези момчета не го могат и те потъват в собствената си невъзможност да се справят". Този коментар направи пред БНР журналистката Копринка Червенкова.

По думите ѝ най-откровеният провал е провалът на Бойко Борисов, който дори на следващи избори да получи най-много гласове, е в много неблагоприятна ситуация:

"Той е капсулиран. В момента се занимава със селски туризъм, прегръща се с местното население, а не смее да отиде в един голям град, защото си дава сметка какво ще му се случи там. Другият голям провал е провалът на Мустафа Карадайъ - за първи път на избори турците паднаха под 300 хиляди, независимо, че делегация се замъкна при Ердоган. Пред провал е и Корнелия Нинова  - тя седи на пързалка, а отзад я бутат да се спусне, но засега тя се държи, не знам колко време още ще се задържи. Нинова има повече воля за власт, отколкото елитът на нейната партия може да понесе", коментира още журналистката.

Според нея БСП е конформистка партия още от 1990-а година и до 1997-а година е оцеляла благодарение на конформизма си:

"Чак след идването на Иван Костов на власт голяма част от елита в БСП беше избутан. Това е сетивото за оцеляването, а понеже Нинова е малко самоубийка, мисля, че те ще направят всичко възможно да се отърват от нея".

В държавата има две много строго пазени тайни - здравният статус на Слави Трифонов и на Ахмед Доган, смята журналистката:

"Здравният статус на тези хора, които са важни за политическата ситуация, е важен за населението, много е важен. Би трябвало те да покажат здравния си статус и да се види кой на какъв хал е. Смятам, че е задължително!".

В коментар за трите партии, наричани партии на протеста ("Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" - б.р.), журналистката заявка, че пакетирането им в едно, като дефицитите на едната се прехвърлят и на други, е в полза на ГЕРБ и ДПС:

"Това пакетиране е лакмус, че тези хора, които по този начин пакетират трите партии, работят за ДПС и за ГЕРБ. Задължително това трябва да се разбере!. ... Тези партии се преподредиха и вече има нова конфигурация. Същинските протестиращи бяха Хаджигенов, Бабикян и Слави Минеков, към тях се присъединиха други, но това бяха хората, които дадоха началото на протеста. Другите, които също бяха в генезиса на протеста - хората на Христо Иванов - те удържаха и в тях има живец, има идея за вършене на някаква работа. Останалото в новата конфигурация ми се струва, че е нефелно. И най-вече тези, в които имаше най-много надежда - Трифонов. Аз си мисля, че този 1 милион и 100 хиляди души, който беше електоратът на ГЕРБ за 44-ото Народно събрание, се разцепи на две - половината останаха при ГЕРБ, другата половина - при Слави Трифонов. При ново подреждане не знам къде ще отидат. ГЕРБ няма да мръднат - те ще са първа политическа сила, защото Трифонов ще падне, но те няма много да се качат".

Копринка Червенкова изказа предположение, че в партия ГЕРБ ще се борят да оцелеят, като се отърват от Бойко Борисов:

"Най-хубавото би било да го кандърдисат той да отиде кандидат за президент и тогава въпросът им ще бъде решен, но не знам дали ще тръгне нататък. ... Трябва да се наблюдава дали ще се приобщи обратно Цветан Цветанов. Тогава ще се разбере, че са сложили точка на Борисов. Това ще е неговият край".

"Републиканци за България" вероятно ще отидат при ГЕРБ, прогнозира тя.

Според журналистката най-много от пренареждането ще спечели формацията на Мая Манолова:

"Формацията на Мая Манолова е най-рехава като конструкция и може най-много да глътне хора, които са неидеологически мотивирани. Тези, които предвещават край на Манолова, много бъркат. Тя може би ще се стабилизира", смята Червенкова.

По думите ѝ не би трябвало да се подценяват хората и "непрекъснато да се съобщава на българския народ, че той ужасно ще се уморил и много ще се разочаровал и изобщо няма да отиде да гласува":

"Различните политически фигури имат различни интереси. Аз нямам интерес от тази работа, на мен ми е все тая, мога да отида да гласувам 2 в 1, мога да отида и в три последователни недели".

Червенкова беше категорична, че има ниша за нов политически проект, но няма физическо време той да се появи преди следващите парламентарни избори:

"Тези хора нямат капацитета на Сакскобургготски. Той с авторитета си, с истерията около него и с фигурата си успя да напълни тези празни коруби. Тези момчета (Кирил Петков и Асен Василев - б.р.) не съм сигурна, че ще го направят. Това, че имат много привърженици във фейсбук абсолютно нищо не означава".

Интервюто на Даниела Големинова с Копринка Червенкова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20

РЗИ разпореди оборудване на здравен кабинет в училището в Община Трекляно

РЗИ - Кюстендил направи предписание за оборудване на здравен кабинет в единственото училище в Община Трекляно. Съветниците взеха решение за отпускане на 22 хил. лева по бюджета, за да започне ремонт на помещението и доставката на необходимото оборудване. Към училището в Трекляно, което е със статут на защитено и в него учат 36 деца в смесени..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Около 7000 са радиолюбителите в България

Към настоящия момент радиолюбителите в България са около 7000, това сочат данните на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Интересът към този вид комуникация остава постоянен. Всички радиолюбители в България трябва да притежават разрешително за радиолюбителска дейност.  Разрешението се издава след успешно положен изпит, който се провежда към..

публикувано на 05.10.24 в 19:11

Израелските сили нанесоха нови удари в южните предградия на Бейрут

Израелските въоръжени сили нанесоха нови удари днес в южните предградия на ливанската столица Бейрут. Продължават сраженията между Израел и "Хизбула" в Южен Ливан.  Израелски изтребители са атакували района "Харет Хрейк" и бежански лагер в квартал "Дахия", недалеч от международното летище "Рафик Харири", което все още функционира. Отекнали са силни..

публикувано на 05.10.24 в 18:17

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област

Четирима души са пострадали при руска атака с дрон в украинската Херсонска област. Още един човек е ранен при ракетен удар в района на Изюм, в Харковска област. Нанесени са щети по жилищни сгради, съобщиха от областната администрация, цитиран от БТА. Русия заяви, че е превзела още едно село близо до град Покровск - логистичен център в Източна..

публикувано на 05.10.24 в 18:07

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон

Няколко хиляди души се включиха в пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон, предаде Би Би Си. Протестиращите носят палестински флагове и издигат лозунги "Примирие сега", "Не докосвайте Ливан". "Спрете войната сега". Основният призив на участниците е за незабавно примирие в Ивицата Газа и предотвратяване на по-широк конфликт в Близкия..

публикувано на 05.10.24 в 18:02

С многохиляден митинг унгарската опозиция се противопоставя на проорбанската пропаганда

Хиляди унгарци да се събират в Будапеща за митинг срещу пропагандните мрежи на премиера Виктор Орбан, което е знак на нарастващо доверие сред опозицията в страната, съобщава агецния Блумбърг. Протестът в събота пред централата на държавната телевизия в унгарската столица, беше организиран от Петер Маджар, чиято партия ТИСА влезе в..

публикувано на 05.10.24 в 17:43