Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален гост в "Хоризонт за вас"

Райна Кабаиванска: Ваксините са едно голямо чудо, което ще ни спаси

Най-важната ми роля е на преподавател на старите италиански оперни традиции

Снимка: operasofia.bg/Св. Караджов

"Ваксинацията е едно голямо чудо, което научните работници успяха да реализират в толкова кратко време. Ваксините ще ни спасят от тази средновековна чума". Това каза пред БНР оперната прима Райна Кабаиванска, специален гост в предаването "Хоризонт за вас" дни преди началото на нейния 21-ви Майсторски клас в НБУ, който ще започне във вторник и ще продължи до края на септември. Днес изтича крайният срок за кандидатстване, а прослушването ще е на 6 септември 2021 г. 

Кандидатите трябва да са със завършено музикално образование или студенти в музикални академии и университети и да бъдат до 32-годишна възраст. За конкурсното прослушване кандидатите е необходимо да подготвят пет арии. Прослушването се провежда лично от Райна Кабаиванска, която избира десет активни участници. Възможен е и допълнителен прием на курсисти. На разположение на участниците са пианисти-корепетитори и преподавател по италиански език.

Оперната прима определи организацията на майсторските ѝ класове като чудо и подчерта, че няма притеснение от това, че той ще се проведе присъствено в условията на епидемията от Covid-19.

Маестра Кабаиванска изказа недоумение от недоверието във ваксините и заяви, че "наличието на средна интелигентност би трябвало да подскаже, че ваксинацията е единственото средство срещу много страшни болести":

"Не ми е ясно защо се ражда проблем с ваксините, когато ние сме в такова опасно положение. Според мен това е единственото средство, което ще ни спаси!".

В своя майсторски клас Райна Кабаиванска работи върху усъвършенстването на вокалната техника и актьорска интерпретация на участниците в избрани от тях произведения. Най-добрите участници се представят в Галаконцерт с оркестъра на Софийската опера и балет. На лауреатите, показали особено високи постижения по време на майсторския клас и Галаконцерта, се присъждат стипендии от фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ за обучение в Италия. Изявени участници в класа ще получат и възможност за участия в спектакли на Софийската опера и балет, концерти на Софийската филхармония и други.

"Моята роля е да предам на младите, на новите поколения това, което аз съм научила, което взех от старите поколения. Да бъда някакъв мост от това артистично минало, за да не спре този поток от богата традиция, култура и изкуство. Аз се виждам в ролята на мост между две поколения, това е най-важната роля, която мога на тези години да изпълнявам", сподели оперната прима пред БНР.

По думите на маестра Кабаиванска днес не може да се каже, че сме в Златния век на операта, защото е променен светът и техническите средства са променени:

"Най-важно е да остане тази традиция. Най-важната роля, която мога да изпълнявам, е на преподавател на старите италиански традиции, защото в Италия се ражда операта и оперната италианска школа е била винаги на първо място".

"Операта може да бъде и школа за култура, за стил, за епоха и за едно историческо виждане. Операта дава емоция, това е ролята на изкуството", смята оперната прима.

Интервюто на Даниела Големинова с Райна Кабаиванска в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Райна Кабаиванска/НБУ

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димо Райков

Димо Райков: Най-нещастният български творец е писателят

Аз съм един щастлив писател , казва за себе си Димо Райков, който в края на месеца ще навърши 70 години. Животът му е разпънат между две епохи – на социализма и на прехода: "Може би оттам тръгва и моето щастие. 35 години в единия начин на живот, коренно различен от другия, и 35 години в другия. Това са две епохи, взаимно мразещи се,..

публикувано на 24.07.24 в 12:04
Вероника Христова

Професия театрален педагог: да накараш дете с увреждания да се забавлява

Тя е актриса, режисьор, театрален педагог. Тя е Вероника Христова и въпреки че преодолява ежедневни прегради с инвалидната си количка, живее за мига и за споделените преживявания. В „Горещо сърце“ ви срещаме с още един човек от екипа на Дневния център за хора с епилепсия в София – човек, който провокира децата да се забавляват и да..

публикувано на 21.07.24 в 04:48
 Боян Ангелов

Боян Ангелов: Ако по безскрупулен начин се отхвърлят класически произведения, ние сме обречени на неуспех!

Значимостта на личностите от миналото за съвременните творци, е темата на "Нощен хоризонт" в разговор с п редседателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов . Заедно с нeго се връщаме назад във времето към важни и вдъхновяващи моменти за мястото и ролята на родните ни класици в днешния свят , влиянието им върху нашата..

публикувано на 18.07.24 в 13:14
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26