Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фондация "Македония" настоява за промени в Закона за българското гражданство

Българите в Македония не чувстват реална истинска подкрепа от България

Виктор Стоянов
Снимка: личен архив

Фондация "Македония" ще внесе писмо до Председателя на Народното събрание и Пезидента с настояване да се въведат промени в Закона за българското гражданство. 

"Да се отнема българското гражданство от тези лица, които са се декларирали с различна етническа принадлежност от българска от Северна Македония, а са получили българско гражданство на база етническо самосъзнание българин. Това  е деклариране на невярна информация пред службите, пред органите на България", каза за БНР Виктор Стоянов,  председател на Фондация  "Македония".

По думите му България допуска ключова грешка през последните 30 години.

Северна Македония Република България няма национална програма и организирана работа, която да е последователна през годините и със смяната на нашите официални представители там и със смяната на ръководните фактори в Министерството на външните работи. Какво означава това. Това означава, че ние  не работим организирано с хората в Северна Македония - тези, които се чувстват българи не чувстват реална истинска подкрепа от България. Това е причината много от тях  да се запишат като македонци  на сегашното преброяване. Ние трябва да имаме по-организирана и системна работа с хората там", допълни в предаването "Преди всички" Виктор Стоянов. 

В  Република Северна Македония започва преброяване на населението. Това ще бъде първото за последните 20 години

"Аз работя с хиляди хора от Сверена Македония ежедневно. Вчера съм провел над 50 разговора, защото вчера започна официално преброяването в Северна Македония. Преброени са 91 хиляди 681 души. По моя вътрешна информация като българи са се определили само 72  тях.  Тук е много важно да кажем, че имаме 130 хиляди български граждани от Сверена Македония, които са придобили българско гражданство на база български произход и декларирано българско самосъзнание етническо пред нотариус. По-голяма част от тези 130 хиляди души вероятно не живеят в Северна Македония и няма да вземата участие в преброяването – тези, които живеят там имат законово задължение да се запишат като българи“

На 5 септември 2021 година Министерството на външните работи написа позиция, която започва със следното:

"Позицията на България по темата за спазването на правата на българските граждани и гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония е многократно заявявана. Известни са проблемите, с които българите са се сблъсквали в миналото и за съжаление продължават да се сблъскват и до днес: репресии, слово на омраза и неравноправно третиране единствено и само заради изразяване на българското си самосъзнание".

"Изключително коректна позиция. Благодаря на Министерството на външните работи като българин, като български граждани за тази адекватна позиция.  В Република Северна Македония няма малцинства по Конституция. Там има части от народи, които съставят македонското общество. Сравняваме с България - в България всички сме българи по Конституция и няма малцинства също, но няма и части от народи. Българският народ е съставен от части на българското общество. Тази държава е мултиетническа в такъв смисъл, че обществото е създадено от части от народи и е срамно и грозно българският народ да не участва в състава на македонското общество“, заяви Виктор Стоянов 

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хора с увреждания настояват за законодателни промени

"Има четири основни цели в политиките за хората с увреждания, които предпоставят това хората с увреждания да могат да водят независим живот – това са на първо време приобщаващо образование, след това има качествени технически помощни средства, достъпен транспорт и достъпна среда като цяло и личната помощ като индивидуална подкрепа за хората..

публикувано на 18.05.22 в 16:11

Предупредителна стачка на работещите в район "Красна поляна" на София

Пред БНР Кремена Атанасова от Синдиката на административните служители "Подкрепа" уточни, че в  общинската администрация не се получава клас прослужено време . "Работодател е кметът на района, към който е предявена нашата процедура. Преките ни искания са отправени към кмета на районната община , но ние информираме и по-горните..

обновено на 18.05.22 в 14:29

За 19-и път в италианското курортно морско селище Киавари се проведе традиционният панаир на цветята

За 19-и път в италианското курортно морско селище Киавари , в област Лигурия, се проведе традиционният панаир на цветята . Още от древността Киавари е бил важно стратегическо селище в рамките на Римската империя и след това на Генуенската република. Оттук е минал Наполеон . Оттук е родът на Джузепе Гарибалди и на големия патриот,..

публикувано на 18.05.22 в 13:15

Има ли място блокчейн технологията в публичния сектор у нас

Има ли място блокчейн технологията в публичния сектор у нас? Технологията, която стои зад криптовалутите и вече навлиза в т.нар. умни договори, може да върне доверието в това къде например ни отиват данъците, но от скорошна дискусия стана ясно, че въпреки оптимистичните надежди за прилагане на новите технологии в публичните отношения, в България..

публикувано на 18.05.22 в 12:46
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Управляващите играят ad hoc, всичко потъна в мъгла

"Управляващите играят ad hoc, отваря им се възможност – скачат върху нея . Липсва стратегия." Това каза в интервю за БНР Любомир Стефанов, политолог и преподавател в Нов български университет. Политологът е на мнение, че липсват дългосрочни мерки, а виждаме мерки "тук и сега" , които нямат хоризонт и не ги виждаме "на 6, 12, 24 месеца" ...

публикувано на 18.05.22 в 08:49
Ивайло Калфин

Ивайло Калфин: Управляващите се държат като деца в магазин

Според него партиите от управляващата коалиция се държат  " к ато деца в магазин ". " Всеки има 1000 желания и най-накрая се свеждат до възможностите на родителите . Чуваме всякакви невероятни желания и всеки иска повече и повече." С този подход не се постигат предвидимост и стабилност, а ако няма стабилност и предвидимост, се обезсмислят..

публикувано на 18.05.22 в 07:48

Очаква се череши от Гърция и Турция да залеят пазара у нас

Годината ще е добра за череши, кайсии и сливи, но предизвикателството е, че се очертава това да важи и за други държави. Според Мирослав Черников от Силистра, член на УС на Съюза на Дунавските овощари, до дни се очакват череши от Гърция и Турция да залеят българския пазар и да подбият цените на родните производители. Опасенията отиват и..

публикувано на 17.05.22 в 15:31