Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяко предизвикателство е възможност да се поучим от грешките си

Доц. Оскар: България се провали в борбата с Covid-19 с под 20% ваксинирани

Снимка: БГНЕС

"Въпреки трудностите, през които трябва да преминем, успяхме да се съхраним като хора. Годината беше безпрецедентна - на социална изолация и на мерки за дистанция и носене на противоепидемични предпазни средства. Всяко едно предизвикателство е нова възможност да бъдем по-добри хора и да се поучим от грешките си". Това каза пред БНР доц. д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом". Той поздрави еврейската общност в страната с настъпващата Нова година - Рош Ашана.

В предаването "12+4" доц. Оскар, който е носител на наградата "Лекар на годината", коментира, че България се е провалила в борбата с Covid-19:

"Над 70% от населението на другите страни от ЕС вече е ваксинирано, а в България - под 20%. Ако се се види статистиката, тежкото протичане, изискващо болнично лечение, както и смъртността - основно засягат неваксинираните хора. За мен е голяма мистерия защо хората в България продължават да вярват на всякакви конспиративни теории и не се доверят на експертите, които се занимават с тази материя. Рано или късно ще преминем и през това предизвикателство Covid-19, както човечеството е преминало и през други пандемии. Въпросът е как ще преминем - колко хора ще загубим".   

Според него във всяка държава има хора, които вярват в конспиративни теории и нямат доверие на ваксините, но у нас процентът им е много висок:

"Аз не считам, че изискването на ваксинация, както е в редица европейски държави, ограничава правата на хората. Тук става дума за отговорност! Това е и една политическа отговорност. Няма как политиците да се харесат на всички. Трябва да вземат разумната и справедлива страна, в случая - да се защити обществото".

Д-р Александър Оскар призова хората да се ваксинират:

"Все още има време да спасим нашите близки и приятели!".

Той прогнозира Covid вълната, в която страната вече навлезе, да не толкова тежка, колкото бяха предходните:

"Скоро няма да се разделим с този коронавирус, ще трябва да се научим да живеем с него. От нас зависи колко дълго. Трябва да инвестираме в собственото си здраве и в здравето на обществото, а няма как да сме готови, при положение, че в предишните години не сме инвестирали нищо в здравеопазването си". 

Интервюто на Диана Янкулова с Александър Оскар в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БТА е носителят на наградата "Аполон Токсофорос" на тазгодишната "Аполония"

Българската телеграфна агенция е новият носител на наградата „Аполон Токсофорос“. Тя се присъжда от фондация „Аполония“ за значим принос за развитието на българската култура и представянето й зад граница. На 40-тото юбилейно издание на Празниците на изкуствата в Созопол президентът Румен Радев връчи на основателите на фестивала плакет „Св.Св.Кирил..

публикувано на 30.08.24 в 01:50
Президентът Румен Радев

Президентът призова МС да предложи две жени за еврокомисар

Президентът Румен Радев призова Министерския съвет да предложи две жени за еврокомисар. Коментарът си държавният глава направи пред журналисти в Созопол. Това, което е в писмото на Урсула фон дер Лайен към българския премиер, е двама кандидати, от които единият задължително да бъде жена, но в тази ситуация, повярвайте ми, ако ние пратим мъж и..

публикувано на 29.08.24 в 21:32

Нов заместник-министър и нов заместник главен секретар на МВР

По предложение на новия служебен министър на вътрешните работи в МВР е назначен нов заместник-министър - Любомир Йосифов. В съобщение на Министерския съвет се казва, че той е заемал различни длъжности в структурите на министерството и че през последните години е работил като експерт по сигурността в частния сектор. Освободени от длъжността..

публикувано на 29.08.24 в 21:14

Изваждането на Доган от имотите - депутати призовават за държавна намеса

Данаил Папазов, който преди 10 години беше министър на транспорта в правителството "Орешарски", изпрати кратко съобщение до медиите, в което заяви, че чрез фирмата "Сигда" е собственик на дружествата "Хермес Солар" и "Делта Епсилон", които притежават недвижимия имот в парка "Росенец". А освен него - и имот в столичния квартал "Бояна". В съобщението на..

публикувано на 29.08.24 в 20:33

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша организираха жители на столичния квартал "Княжево". Преди три месеца достъпът до планината беше прекъснат по основни алеи, които попадат в частен имот, в който е започнал строеж. Протестът беше пред сградата на Министерския съвет. Протестиращите поискаха да бъдат спрени строежите незабавно...

публикувано на 29.08.24 в 20:19

Дъждът и огнеборците овладяха пожара под Черни връх в Рила

Дъждът в късния следобед и екипите, които през целия ден гасиха на терeна - общо около 80 души, овладяха пожара под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 метра надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица. Това съобщи за БНР изпълняващият длъжността областен управител на Кюстендил и координатор по..

публикувано на 29.08.24 в 20:13

7,6 млрд. паунда преразходи в схеми за предоставяне на убежище на мигранти във Великобритания

Във Великобритания Институтът за фискални изследвания обвини Министерството на вътрешните работи в големи преразходи в подкрепа на схеми за предоставяне на убежище на мигранти. Лошото боравене с бюджета означава, че са похарчени 7,6 милиарда паунда повече от прогнозата. През последните три години първоначалните прогнозни бюджети на Отдела за..

публикувано на 29.08.24 в 19:54