Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как работи моделът на общини без корупция

„Вече от няколко години реализираме идеята оценката на местните администрации по отношение на отчетност и прозрачност, създаване на антикорупционна среда и идеята на Министерство на икономиката това да бъде обвързано с насочването на инвестиции", посочи в „Преди всички“ Калин Славов , изпълнителен директор на  Асоциация "Прозрачност без граници" за това, че вече има общини, готови да се включат в инициативата -  "Чиста от корупция община“.

Сертификати показват в коя община няма корупция и е подходяща за инвеститори

Правим такава класация на община от 2015 година – има доста ентусиазъм от местната власт.

В такива общини на сайтовете е качена цялата информация за дейността на местната власт. Търси се обратната връзка с хората чрез този сайт.

Освен това чрез тази оценка на общината, кметовете могат да се сравнят къде са те. Така се създава една позитивно-конкуретна среда, в която всяка една от общините да се опитва да привлече повече инвестиции чрез по-добро управление", посочи още Калин Славов.

По-думите му класацията ще е динамична.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Ще има все по-голям натиск за отделянето на България от Румъния. Отиваме към пропастта - и за Шенген, и за еврозоната

" Ще има все по-голям натиск за отделянето на България от Румъния . И това ще се случи вероятно през март. Европейският парламент ще трябва да се изкаже и ние отново се превръщаме в последни на амбразурата като евродепутати. Абсолютно по същия начин се разигра мобилният пакет.  Трябва да има някакви уроци, които са научени ." Това заяви пред БНР..

публикувано на 09.12.22 в 09:49

Кристиян Христов: Проф. Габровски е в есенцията си кандидатура като проф. Герджиков

"ГЕРБ обичат да контролират всичко, което правят. Те са наясно, че има много минимален шанс това да се случи. Проф. Габровски е в есенцията си кандидатура като проф. Герджиков , която да върне авторитет на ГЕРБ и да им помогне с дългосрочната им цел – да оцелее и да възвърне силата си." Това каза в интервю за БНР Кристиян Христов, член на УС..

публикувано на 09.12.22 в 08:24
Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: Опитът да се избегне политическият популизъм не успя. Всеки предлага нещо популярно

Ние сме в ситуация, в която без официална бюджетна процедура може да се променят данъци и социални плащания, да се променят закони, с които да се възложи на изпълнителната власт да извърши определени плащания. Това обясни в интервю за БНР Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика. "Вкарахме се в доста сложна..

публикувано на 08.12.22 в 08:02

Проф. Кожухарова: Не бива да се създават страхове за скарлатината

Превантивно даване на антибиотици не е правилно, заяви пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова в коментар на тревожните новини от Великобритания, където вече 9 деца станаха жертва на бактериална инфекция. На Острова имат намерение да започнат да се дават превантивно антибиотици в училищата, където има случаи на заразявания. На Острова..

публикувано на 07.12.22 в 11:24
Александър Димитров

Александър Димитров: Няма индикации за съгласие през третия мандат. Първият и вторият също няма да минат

Нито един от трите мандата няма да мине в парламента. Това мнение изрази пред БНР Александър Димитров, политолог и преподавател в УНСС. "Това, че се предлага личност, напълно неизвестна за политическия диалог в страната, не допринася за промяна в диалога. Дали проф. Габровски ще изберете, или студент четвърти курс отнякъде, от гледна точка..

публикувано на 07.12.22 в 08:46

Евгения Гусилов, Румъния: Виждаме най-голямото от десетилетия пренареждане на енергийния пейзаж в региона

"Това, което виждаме, е  най-голямото пренареждане на енергийния и особено газовия пейзаж, което нашият регион е виждал от много десетилетия . Участниците искат да се позиционират така, че да спечелят възможно най-много от този нов дизайн, който ще се появи, защото газовите потоци се променят." Това мнение изрази в интервю за БНР  Евгения Гусилов,..

публикувано на 06.12.22 в 10:55
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Ако подготвят Габровски за третия мандат, може би това е тренировка преди мача

"Не сме на кота нула. Ние сме на кота, в която ГЕРБ, ДПС и президентът Радев изглежда имат някакъв тих консенсус помежду си , който не трябва да се публикува." Това заяви пред БНР пиар експертът и бивш депутат Арман Бабикян. "Виждам, че вече единият съжалява за свои назначения и ги нарича шарлатания. Други работят в същата посока от..

публикувано на 06.12.22 в 09:03