Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Маринова доказа, че може да преоделее капана на запрещението

Елица Маринова
Снимка: Мая Щърбанова

Българският фонд за жените проведе през месец юли тази година обучение, в което се включиха 15 участнички от 6 различни населени места в България. Обучението обхвана темите за правата на жените и историята на женските движения, феминизма и защитата от дискриминация. В това именно обучение се включва и Елица Маринова от Добрич, която е израснала в домове за сираци и която е била поставена под запрещение. Елица и нейните успехи като самостоятелен, работещ и издържащ се човек, са най-голямото доказателство, че хората с интелектуални затруднения в България нямат нужда от поставяне под запрещение, а от подкрепа.
За морално остарелия Закон за запрещението, който съществува в България от 1949 година и функционира и до ден днешен непроменен, сме говорили много пъти и по различни поводи. Всички, които се борят с това той да бъде премахнат, имат съвсем друг поглед върху хората с интелектуални затруднения и той може да бъде описан съвсем простичко с една дума - подкрепа. Именно тази подкрепа Елица Маринова открива преди години в лицето на Мария Методиева, председател на Фондация „Николай Чудотворец“ в Добрич. Това е фондацията, която създаде „Чудната градина“, в която работят 21 лица, за които държавата ни и до ден днешен смята, че не могат да извършват трудова дейност, тъй като имат интелектуални затруднения. Елица е примерът, че с подходящите хора около теб, с малко дързост, много смелост и безгранична любов, няма невъзможни неща, макар и за всяка победа да трябва да се разрушават непреодолими до скоро стени. Елица вече не е под запрещение, тя работи, участва в обучението на Българския фонд на жените и разработи първия си самостоятелен проект.

"Ели, след като придоби и спечели своето място в обучението се наложи да мине през някои перипетии, но й разрешиха да участва в обучението. Перипетиите бяха свързани с това, че тя е потребител на социална услуга и предвид на мерките всичко мина благоприятно - тя беше на едноседмично обучение, на което за първи път получи удовлетворение от това, че други хора се възхищават от нейните успехи, а те не са малко, и от нейната борбеност. Тя наистина е преживяла неща, които повечето хора не са и сънували, чу може да се случат. Придоби куража и смелостта да работи за това да сбъдва мечтите си. Малко след това обучение обявиха конкурс за всички участници в обучението, че могат да се явят на конкурс за малък проект за 3000 лева като част от обучението беше свързано с това сами да подготвят проекти", каза за БНР Мария Методиева. 

Проектът на Елица Маринова се нарича „Ние жените“ и за неговото осъществяване тя ще получи 2995 лв. Идеята му е 14 млади жени с интелектуални затруднения, които живеят в защитено жилище в Добрич, да преминат обучение. Част от тях са поставени под запрещение и до момента не са взимали самостоятелни решения в живота си.

Целта на проекта е да им помогне да  разберат по-добре своите права чрез поредица от обучения, активности и колективни занимания, като това да отидат на фризьор, маникюр, да излязат свободно по магазините, да посетят изложба. Съвсем не е случайно желанието на Елица да осигури за тези жени именно подобни, на пръв поглед съвсем естествени неща за повечето хора, защото когато си поставен под запрещение, обичайното за теб е съвсем различно и кой друг, ако не Елица, ще го знае по-добре.

"Искам да им помогна с нещо. Искам да съм техен помощник по някакъв начин, за да видят хубавото от мен и доброто, за да им е по-интересно, забавно, да изпитат удовлетворени. Искат да отидат да видят какво е  фризьорски салон, маникюр, грим, йога, танци, театър. Аз отдавна мечтаех да напиша проект и това се сбъдна", заяви Елица Маринова. 

Елица Маринова е третият случай, при който Окръжният съд в Добрич решава да премахне запрещение. В цялата страна успешните дела до този момент са седем, шест от които в Добрич и те се изучават от студентите по право. Мечтата на Мария Методиева е подобни дела да спрат да бъдат разглеждани като прецеденти, а да се превърнат в практика, а още по-голямата й мечта е Законът за запрещението в България да е изживял вече дългия си живот и да се оттегли в заслужена почивка, за да даде път на новите идеи и подкрепата за хората с интелектуални затруднения.

"Много се радваме, че БНР разказа историята на Елица Маринова, тъй като тя е една млада жена, с която много се гордеем. Аз наистина се възхищавам на това момиче, което срещнах за първи път през юли месец на нашето обучение, което проведохме във Варна - един феминистки лагер, където тя успя да разкаже историята си на всички момичета. Първите дни тя беше много тиха и след това намери кураж да разкаже повече за себе си и ние всички бяхме впечатлени от нея, от нейния кураж, от нейната сила да се справя. И съм изключително горда, с нея, че продължава напред. Пожелавам ѝ много успех с нейния проект, защото той ще помогне и на други момичета със същата съдба и съм  уверена, че ще се справи, защото тя е много трудолюбив човек и постоянен“, каза за БНР Теодора Петрова от екипа на Българския фонд за жените. 

Българският фонд за жените изпълнява проект "Любов без насилие", който е финансово подкрепен от Министерството на правосъдието, дава безплатни консултации за жени в цялата страна, преживели насилие

"От началото на пандемията през миналата година станахме свидетели на много сериозен ръст на случаите на домашно насилие както в България, така и по целия свят. Повече от 30% е ръста, който се отчита в България благодарение на горещите линии, на които се обаждат жените. Тъжната истината е, че повечето от тях не намират смелост да се обадят и тук е нашата роля на всички организации, хора, на всеки от нас като роднина, съсед, приятел да подкрепи жена, която вижда, че е в такава нужда, котя живее под контрол, живее в токсична връзка в страх и унижение,  да й даде куража да потърси помощ", допълни Петрова.

Повече ще чуете в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Стойко Гъгъмов рисува портрети на известни личности на морските скали

Родом е от Асеновград, но живее в Пловдив. През лятото отсяда в Приморско.  Можете да го срещнете и в Китен или в Созопол, където е изрисувал скалите край морето с портрети на известни артисти и личности. Той е художникът Стойко Гъгъмов, който често рискува фасади на училища и общини без да взима пари за труда си. Знаят го и на остров Тенерифе, където..

публикувано на 04.08.24 в 08:24

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13