Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В следващия парламент може да бъде съставено правителство около ГЕРБ

Явор Дачков: Ако ИТН искаха да изчегъртат ГЕРБ, можеха да го направят като с Дончева

Татяна Дончева осветли част от задкулисието около ИТН и затова беше отстреляна

Явор Дачков
Снимка: БГНЕС

"Ако "Има такъв народ" искаха да изчегъртат ГЕРБ, те можеха да го направят успешно, както направиха с Татяна Дончева, но те предпочетоха да хвърлят енергията си към протестните партии". Това каза пред БНР журналистът Явор Дачков и добави, че не вярва на твърденията на ИТН, че депутатката от "Изправи се БГ! Ние идваме!" се е опитвала да купи някого:

"По-скандални са нейните изказвания за колегите ѝ Николай Хаджигенов и други хора. Те я осветиха и изхвърлиха от политиката, защото не виждам за кого тя ще се закрепи на следващите избори след тези скандални разкрития".

Според журналиста Татяна Дончева е осветлила част от задкулисието около ИТН и затова е била "отстреляна".

По думите на Дачков вулгарността на хората от ИТН се е пренесла върху Народното събрание.

"Последните два парламента ни върнаха в началото на прехода. Това е просто хабене на енергия. Парламентаризмът се завърна, но не като дебат за общото благо, в който се изяснява накъде трябва да поеме страната. А като изтощение през страсти и пилеене на енергия, които по-скоро служат за забавление, но не и за управление. 45-ият и 46-ият парламент бяха абсолютно неефективни и моята оценка е по-добре да не се беше завръщал парламентаризмът в такъв вид", коментира Дачков.

Според него управлението на ГЕРБ не е било по-добро, но е за предпочитане, което го потвърждава и социологията с проучване на общественото мнение, сочещо, че на следващите избори ГЕРБ ще са първа политическа сила:

"Голяма част от обществото не иска ГЕРБ да изчезне от политическата сцена, както им се искаше на протестните партии".

Явор Дачков направи прогноза, че в следващия парламент може да бъде съставено правителство около ГЕРБ.  

"Няма условия за нов проект, тези очаквания ми се струват пожелателни от хората, които са срещу ГЕРБ. Първо - избирателната активност няма да е висока. Второ - твърдите ядра ще се запазят. Кирил Петков и Асен Василев могат да вземат малко гласове от "Демократична България" и разочаровани от Слави Трифонов, ИТН все пак ще остане значима политическа сила. Не виждам Петков и Василев откъде ще вземат гласове, за да станат водеща политическа сила, че да донесат промяна", каза журналистът във връзка с непотвърдената информация за евентуален политически проект на двамата служебни министри.

Дачков подчерта, че, ако влезе в следващото Народно събрание проект на Петков и Василев, това ще "потопи" ИБГНИ.

"Този нов проект ще се идентифицира с президента Румен Радев, което ще настрои част от избирателите и от върхушката на БСП срещу него (проекта - б.р.). Така че не изключвам, въпреки че е малко вероятно, БСП да издигнат свой кандидат за президент. Важно е и кого ще издигне като кандидат ГЕРБ. ... Засега не виждам кой може да победи президента Румен Радев", заяви още журналистът.

Интервюто на Петър Волгин с Явор Дачков в предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руският президент Владимир Путин разговаря с деца в детския лагер

Детският лагер "Артек" е включен в санкционния пакет на ЕС

Световно известният детски лагер "Артек“, където много български пионери са почивали, е сред санкционираните от ЕС образувания в 14-ия санкционен пакет срещу Русия. Той е под контрола на руското министерство на образованието от незаконното анексиране на Крим и град Севастопол през 2014 г. насам. Външните министри от ЕС одобриха 14-ия..

публикувано на 24.06.24 в 15:58
Д-р Николай Карастоянов

Искат влязъл в затвора за убийство анестезиолог да работи в дупнишката болница

Д-р Николай Карастоянов, осъден  на 3 години затвор и влязъл да излежава присъдата си, анестезиолог, да е на разположение и да работи в обшинската болница  в Дупница. Върху такъв казус работят както ръководтво на болницата, така и управата на затвора в Бобов дол и Дирекция "Изтърпяване н наказинята".   Процедурата още не е финализирана. Д-р..

публикувано на 24.06.24 в 15:52

Пожар гори в района на Харамията край Варна

Сигнал за горящи бараки е получен в 13,45 часа днес в района на местността Харамията край Варна.  Три екипа - на пожарната във Варна и на Горското стопанство, са на мястото на инцидента, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР, откъдето на този етап нямат повече информация.  Пожарът е възникнал в частен имот на фирма в..

публикувано на 24.06.24 в 15:44
Тино Хрупала, съпредседател на

"Алтернатива за Германия" ще търси съюз с други партии, включително "Възраждане"

Федералният изпълнителен комитет на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия“ единодушно реши да препоръча на партийната конференция през следващия уикенд партията да напусне европейската партия "Идентичност и демокрация". От "Алтернатива за Германия“ заявиха също, че ще търсят ново обединение с крайнодесни партии, сред които и българската..

публикувано на 24.06.24 в 15:43

В Плевен подеха кампания срещу електрическите тротинетки в пешеходни зони

В Плевен подеха кампания срещу придвижването с електрически тротинетки в централната пешеходна зона и на забранените други места, определени с Наредба на Общинския съвет.  По време на съвместна акция с полицията са проверени 230 лица, предимно тийнейджъри на възраст до 17 години.  Превенцията приключи и сега за всяко нарушение ще се налагат..

публикувано на 24.06.24 в 15:13

Мицкоски заяви, че докато е премиер, българите няма да бъдат вписани в конституцията на РСМ

Избраният късно снощи за премиер на Република Северна Македония Християн Мицкоски прие длъжността от служебния министър-председател на страната Талат Джафери. Мицкоски заяви, че промените в Конституцията, с които българите трябва да бъдат вписани в нея, няма да бъдат приети, докато той е на поста. Парламентът на РСМ гласува новото..

публикувано на 24.06.24 в 15:05

Съюз на военноинвалидите: Военната подготовка да е задължителна, но не наборна служба в казарма

Военна подготовка трябва да е задължителна, но не трябва да е в рамките на наборна казарма. Това казаха от Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите. От Съюза отново припомниха, че редица законови промени пречат техни членове да получават по-високи пенсии.  Според председателя на Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите..

публикувано на 24.06.24 в 14:45