Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янев и Василев не опитаха да намерят мнозинство за подкрепа на актуализацията

Стоян Мирчев: Има информации за бракониерстване в структури на БСП

Не е БСП причината за преждевременния край на този парламент

Стоян Мирчев
Снимка: БГНЕС

"Проблемът е в това, че Стефан Янев и Асен Василев не се опитаха с всички сили да намерят мнозинство в парламента, което да подкрепи актуализацията на бюджета. Те представиха актуализацията и казаха, че очакват подкрепа. Но това е като бомба с часовников механизъм, защото при липса на мнозинство, това, което предлагат, може и да не излезе накрая". Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев.

Според него актуализацията на бюджета е била приета благодарение на БСП. Той подчерта, че добавката от 120 лева към пенсиите е временна антикризисна мярка, а преизчисляването на пенсиите е дългосрочна политика:

"Всички казват, че трябва да се вдигнат пенсиите и то трайно, чрез политика. Единият от компонентите е да вдигнем коефициентът на 1,35. Да съгласиха се да го направим от 1-ви октомври и в последния момент популистите в 46-ото Народно събрание направиха така, че да не влезе от октомври, а от 25-и декември. Това е измама, защото бюджетът, който актуализирахме, е до края на годината, т.е. още 5 дни. Тогава може да има ново правителство, което да каже, че през 2022-ра г. коефициентът няма да е 1,35, а примерно 1,2. Тогава хората няма да са видели на практика това преизчисление в пенсиите си".

"Не е БСП причината за преждевременния край на този парламент, ние единствени се опитахме да направим нещо, но не срещнахме разбиране. Президентът може да разпусне НС, когато пожелае. Ако се види, че има желание поне отнемането от г-н Гешев на Бюрото за защита на свидетели да мине на второ четене, може да ни даде още 1-2 дена. Тук проблемът е, че аз не виждам желание от ИТН. Това, което декларираха, че идват да изчегъртват Борисов и отстраняването на Гешев, вече не го и коментират. ... ИТН нямат желание да се направи тази промяна".

Мирчев определи като позитивна заявката на ДПС да не подкрепят Румен Радев за втори президентски мандат.

Във връзка с евентуален политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, депутатът от БСП заяви, че е добре картите да са открити, защото всяко действие има своето противодействие:

"И двамата служебни министри са хора с десен профил и притеснения нямам. Имам притеснения, че от различни партийни организации на БСП достигат информации за бракониерстване в наши структури". 

Интервюто на Диана Янкулова със Стоян Мирчев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Пеканов

Атанас Пеканов: България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по ПВУ

България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и развитие (ПВУ). Това заяви пред БНР Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер по еврофондовете, и уточни: "При правителството "Денков" имаше мнозинство в парламента, за да се гласуват законите, свързани с Плана, но не се направи това. Ще разберем, че е..

публикувано на 07.07.24 в 10:06

Президентският дворец в Никозия вече е с нулеви отпадъци за депониране

Президентският дворец в Никозия стана първата правителствена сграда в Кипър с нулеви отпадъци за депониране. Екосертификатът бе връчен на първата дама на Кипър, по чиято инициатива бяха извършени промените. Президентската сграда днес е "зелена", отпадъците в нея са намалени с повече от 90% и е приложено пълно рециклиране, отчете реализацията..

публикувано на 07.07.24 в 09:19

Броят на загиналите по пътищата е по-нисък в сравнение с миналата година

Броят на загиналите по пътищата у нас продължава да е по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. Това обясни за БНР експертът по пътна безопасност Любка Маринова. "България е сред държавите, която е с най-лоши пътища, най-много жертви при катастрофи на един милион. За миналата година са 82-ма на един милион, даже сме вече и..

публикувано на 07.07.24 в 08:57

Национално състезание по първа помощ на БЧК

Днес ще се проведе 11-ото Национално състезание по първа помощ на Българския младежки червен кръст. В събитието се очаква над 200 доброволци от цялата страна и 20 екипа с участници на възраст между 15 г. и 19 г. да покажат уменията си за оказване на първа долекарска помощ и реакция при бедствия.

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите

С понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната започна юли месец, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата..

публикувано на 07.07.24 в 08:52

Студенти от военните училища и цивилни висшисти с възможност за военно обучение

Студенти от военните училища и български граждани с гражданско висше образование, ще могат да минават едногодишно обучение по военно дело. След това те могат да станат офицери от резерва. Това е едно от предложенията на Министерството на отбраната за решаване на въпроса с недостига на резервисти. Предложението за обучение по военно дело ще е..

публикувано на 07.07.24 в 08:47
Катедрален храм „Света Неделя“

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя". Митрополитската катедрала днес чества своя храмов празник. Празничните богослужения започнаха от рано сутринта с утреня от 7:35 часа и със света божествена литургия от 9.30 часа, оглавена от предстоятеля на..

публикувано на 07.07.24 в 08:38