Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Серякова къща" в Троян от 30 години приема почитатели на изкуствотото

Галерия „Серякова къща“
Снимка: Галерия „Серякова къща“

Галерия "Серякова къща" в Троян отбеляза своя 30-годишен юбилей. Създадена през 1991 към Музея на занаятите в Троян, галерията се превръща в културно средища в града. Там са показвани десетки изложби и колекции както на местни, така и на изтъкнати творци от цялата страна. Организирани са и много концерти.

Галерия "Серякова къща" в Троян е родната къща на Ботевия четник Георги Серяков. През 1991 тя е  предоставена от Община Троян на Дружеството на троянските художници. През 2016 става един от обектите на Музея на занаятите в града.

Галерията разполага с пет изложбени зали. В нея посетителите могат да разгледат изложби, да присъстват на джаз или класически концерт, премира на книга, да открият бутиков подарък. В галерията ежегодно се организират повече от 15 изложби. Освен картини на съвременни автори в нея се представят творби от Фонда на музея на занаятите. В залите на галерията се подреждат икони, керамични предмети, бижута, рисувани шалове, художествена фотография, изкуство от дърво.

Мариела Шошкова         Снимка: Пламен Христов

За 30- годишната  от създаването на галерията е отпечатана официална пощенска картичка, която е в обръщение. За празника на галерията беше издадено и луксозно издание, в което са включени историята на Галерията, творбите на творците.

"Казва се 30 цветни години. То е и посветено на всички хора, художници, музиканти, интелектуалци, обикновени посетители, които изобщо са преминали през нея. А през галерията преминават повече от 7 000 посетители на година. В началото е засегната историята на сградата на галерията, тъй като тя е построена на мястото на родната къща на Ботевия четник Георги Серяков - Гиу. Неговият баща пък Найден Серяков надживява Гиу, който е убит заедно с Ботев във Врачанския Балкан и той е бил един от първите кметове на Троян. Другите наследници са били богати хора, висши магистрати, затова са успели да построят такава внушителна сграда в бароков стил по австро-унгарски проект, когато един от троянските художници Марко Табаков, временно изпълняващ длъжността кмет, осъществява дългогодишна мечта на поколения троянски художници, да има в Троян галерия, където те да излагат творбите си“, каза за БНР Мариела Шошкова.

В изданието е отредено специално място на Дружеството на троянските художници, на неговите председатели.

„Също е отредено място и на галеристите. По обобщено в това издание са представени първите 20 години на галерията. После се представя новият период от още 5 години, в които галерията е под управлението на дружеството на троянските художници. В изданието са публикувани също и много любопитни факти от живота на галерията ни. Мнения на известни личности за нея. Заснети са текстове от книгата за впечатления, които красноречиво говорят, какво мислят посетителите за нас и изобщо опитали сме се да направим едно забавно и привлекателно издание с много снимки, включително и на произведения на изкуството“.

За празника в Серяковата къща ще бъде подредена и изложба с отбрани творби от фонда на Музея на занаятите:

"Много специална по мое мнение изложба. На петимата най-добри, известни на национално ниво троянски починали вече художници. Това са Пенчо Балкански, Бочо Донев, Иван Пеевски, Иван Шошков и Григор Първев. Подбрали сме техни творби от фонд "Изобразително изкуство" на музея на занаятите".

В празничния ден гостите имаха възможност да се насладят и на джаз-концерт.

Наш патент е джаза и затова сега сме поканили отново едни от най-добрите джаз-музиканти, които ги поканихме и преди 12 години и така стартира традицията в галерията да се слуша джаз на откривания на изложби.  Това са Венцислав Богоев - тромпет. Неделиян Гемишев - кларинет, Павлин Павлов - цубтромбон. Павлин е троянец, много известен музикант, свири в БНР и проф. Владо Радулов, който води джаз-предаване по радио Хоризонт. Поканихме ги не случайно, когато дойдоха за първи път, някои троянски медии написаха, че Троян се е превърнал в Ню Орлианс, толкова добри бяха и решихме, че е подобаващо сега отново да дойдат".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46