Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Райна Бояджиева: Кърменето не трябва да се прекратява по време на пандемията

Възможно ли е поставянето на ваксина срещу Covid-19 да се направи в кърмаческия период на майките? Световната здравна организация препоръча кърмачките в рискови групи да се ваксинират, за да изградят имунитет не само за себе си, но и за бебебата.

Решението за ваксинация трябва да бъде лично и информирано, тъй като все още липсват достатъчно данни, как това би се отразило върху кърмещите майки. Според Световната здравна организация, бременните или кърмещите жени в рискова група, които страдат от диабет, затлъстяване, сърдечно съдови заболявания или други хронични заболявания, е добре да си поставят ваксина.

„Ако ползите от ваксинирането са достатъчно по-големи от риска, който може да поеме една жена бременна или кърмеща, то е по-добре тя да приеме информиран избор и да го направи. Говорим за жени, които се намират в уязвими групи, защото този вирус причинява изключително много щети - той  уврежда ендотела на кръвоносните съдове, а също всички тъкани орган", каза БНР старшата акушерка Райна Бояджиева от Специализираната болница по онкологични заболявания „Марко Марков“ в град Варна.

По думите ѝ кърменето не трябва да се прекратява по време на пандемията.

„Кърменето не бива да се прекратява, кърменето трябва да продължава. Антивирусните свойства на кърмата са доказани  - те са от изключително важно значение. В този период на пандемия майките трябва да знаят,  че най-доброто, което могат да направят е да кърмят",  допълни Боаджиева.

По данни на Световната здравна организация, голям брой бременни жени в САЩ и Великобритания са избрали да се ваксинират. Първоначалните проучвания показват, че бременните и небременните жени реагират по еднакъв начин на ваксините. Препоръчва се след ваксинация кърменето да продължи.

Тя подчерта, че кърмата е най-важната хранителна стойност за едно новордено.

"В първите нялколко дни се отделя коластра. Тя е високобелтъна материя. Коластрата е изключително важно да бъде поета от   бебенцето. Всяка капка от коластрата е жълица. Тя съдържа не само белтъчини, но имунологични фактори".

Първата седмица на август премина под знака на световната седмица на кърменето. По време на седмицата Райна Бояджиева, както и други нейни колеги, обучиха над 70 акушерки от цялата страна. Мисията им е да насърчават младите майки да кърмят бебета си, като го правят по най-добрия начин.

"Една консултация по кърмене тряба да бъде извършвана при физически контакт, т.е. да има физическо присъствие на майката с консултанта".

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 79% от българската икономика вече е на светло

Близо 79% от българската икономика вече е на светло през 2022 година, показва тринадесетото издание на изследването на Асоциацията на индустриалния капитал. Ръстът на изсветляване на икономическите дейности е с малко под 1%,в сравнение с 2021 година и надхвърля досегашния "исторически" максимум, достигнат в предпандемичната 2019..

публикувано на 05.12.23 в 11:49
Снимката е илюстративна.

Разпускат доброволческия отряд към Общината в Дупница

Доброволческият отряд от 15 души към Общината в Дупница ще бъде разпуснат - ще бъдат привлечени нови доброволци, каза за БНР новоизбраният кмет Първан Дангов. Причината е, че при създалата се тежка зимна обстановка в района преди седмица нито един от доброволците не се отзовал и не се включил при решаване на редицата критични ситуации в Дупница и селата...

публикувано на 03.12.23 в 16:20
Лъчезара Делчева

Лъчезара Делчева в помощ на хората на изкуството от Америка към родината

Лъчезара Делчева е на 13, когато заминава с родителите си за САЩ. В началото й е тъжно и самотно, но се адаптира и продължава.  Завършва Международни отношения, а днес е стратегически директор в АТ компания. Лъчезара Делчева е гост в  25-ти епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности”. Казва,че обича да живее на бързи обороти и е..

публикувано на 03.12.23 в 10:30
Капитан Светослав Цонков

Светослав Цонков: На Западния бряг на Африка въоръжени групировки често отвличат кораби за откуп

Откакто има кораби в моретата и океаните, пиратите са част от живота по вълните . За съжаление съвременните нашественици изобщо не приличат на Джони Деп и нападенията на кораби се случват непрестанно. Един от българските капитани, които имат опит в опазването на кораба, екипажа и товара, е Светослав Цонков, който вече 23..

публикувано на 03.12.23 в 10:30
Доц. Еленко Попов - Клиника по Урология и Андрология на  УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”

Доц. Еленко Попов: Над 25-30 на сто хората срещат уринални проблеми

Наред с лесната уморяемост и промените в паметта, едно от неудобствата на напредналата възраст е изпускането на урина . "Причините са комбинация от няколко проблема , това са възрастовите процеси, заседнал начин на живот и намалена подвижност, промените в долните пикочни пътища, като това се случва и при мъжете, и при жените , каза за..

публикувано на 02.12.23 в 15:18

"След края на историята" с Александър Сивилов: Кисинджър между доброто и злото

През 1973 г. Хенри Кисинджър получава нобеловата награда за мир за приноса си към прекратяването на войната във Виетнам. Заради номинацията двама членове на комитета демонстративно го напускат. Целият живот на американския политик е точно такъв низ от противоречия. Днес след смъртта му всички говорят само за постиженията му, но рядко се споменава,..

публикувано на 02.12.23 в 13:55