Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Бюджетът е сбор от разходи, а не от политики, които ще се провеждат

Правителствата се провалиха във ваксинационната си политика, смята Стефанов

Руслан Стефанов
Снимка: Ани Петрова

„По-добре, че има актуализация, за да може все пак да мине през парламента гласуването на разходи, които така или иначе щяха да бъдат направени“, Коментира в „Преди всички“ икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Тази година вероятно приходите ще са повече, така че беше сравнително ясно, че е редно да се направи актуализация, за да може да се даде възможност да се изхарчат тези допълнителни средства.

Но е друг начинът, по който това стана. Доста популистки беше. За поред път бюджетът е сбор от разходи, а не толкова от ясни идея за това какви политики ще се провеждат“, заяви още пред БНР Руслан Стефанов.

„Справянето с последиците от пандемията е първото нещо, за което се актуализира бюджета. Другото нещо са увеличаването на пенсиите. Но там, където страните имат висок процент ваксинирани пък, там икономиките вървят вече много по-напред от нас, а същевременно пенсионерите и възрастните хора са им много по-добре защитени. Докато по отношение на ваксинационната политика нашите правителства се провалиха – и предишното, и сегашното.

Без отговор остана въпросът с пътищата - беше ни казано, че има много закононарушения, а изведнъж решихме, че ще платим едни средства, защото фирмите държат правителството заложник и могат да му причинят болка...", смята икономистът.

Василев предлага изплащането на 1,3 млрд. лева за дейности на строителните фирми да стане на вноски за 5 г.

"Другото нещо са парите в помощ за туризма, защото това е един бранш, който показа крайно незачитане на правила и мерки през пандемията, а в крайна сметка продължава да получава средства, защото е достатъчно голям секторът да прави протести", посочи още Стефанов.

По думите на Стефанов големият проблем с този бюджет ще е, ако нова вълна затвори хората в къщи и да няма приходи в бъдеще в бюджета и кономиката не върви напред.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Границата на Израел с Ливан, 21 ноември 2023 г.

Две жертви на атака с дрон в Южен Ливан

Двама души, сред които и дете, са загинали при израелска атака с дрон в Южен Ливан. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на Гражданската защита на Ливан. По-рано Израел заплаши с отговор на ракетното нападение в окупираните Голански възвишения, при което загинаха 12 деца и младежи и обвини "Хизбула" за атаката. Групировката отрече да е..

публикувано на 29.07.24 в 10:21
Людмила Петкова, министър на финансите

МФ: Твърденията на Джевдет Чакъров за "задкулисни политически договори" са манипулативни

Към момента при министъра на финансите не е постъпило писмо от народни представители от ДПС с въпрос дали е имало организирана среща с НАП и анторупционната камисия. Това се казва в позиция на служебния вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова. В петък съпредседателя на движението Джевдет Чакъров, който беше изключен от пармантарната..

публикувано на 29.07.24 в 10:21
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът и вътрешният министър ще огледат района на пожара в планината Славянка

Министър-председателят Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще посетят село Петрово, край което бушува пожарът българо-гръцката граница. По-късно премиерът и вътрешният министър ще посетят и граничния пункт Кулата-Промахон. Военнослужещи със специализирана техника от Благоевград отново се включват в гасенето на..

публикувано на 29.07.24 в 10:12

Гърция: Продължава потушаването на пожара по границата с България

Продължава акцията по гасенето на пожара по границата с България, съобщават гръцките власти. Има предупреждение и за ново покачване на температурите и повишен риск от пожари. Все още не е овладян огънят по билото на планината Славянка на българската граница. Гръцките власти включиха и пожарникари на терен, като досега гасяха само по въздух..

публикувано на 29.07.24 в 09:50

"Търсачи на съкровища" и "Музейни ценности" са сред най-желаните атракции за децата

В Регионалния исторически музей в Плевен организират традиционните летни занимания за деца.  Инициативата "Лято в музея" тази година е от 5 до 9 август в парка и залите на културния институт, разказа Мария Илиева, музеен специалист. "Инициативата е много търсена от децата, те научават за истрията на Плевенския регион, допълни още Мария Илиева,..

публикувано на 29.07.24 в 09:46

Лора Георгиева, АКФ: През 2023 г. КПКОНПИ е спечелила искове само за 12 милиона, а има запори за милиарди

Съдът може да наложи санкция и се надяваме този път да го направи. Ние искахме налагане на такава санкция още в края на 2022 г., когато комисията отказа да изпълни съдебното решение. Това обясни в интервю за БНР Лора Георгиева, правен експерт в Антикорупционния фонд. Неправителствената организация иска от съда да глоби членове на КПКОНПИ..

публикувано на 29.07.24 в 09:25
Художествената галерия

В галерия "Илия Бешков" в Плевен този път децата рисуваха Олимпиада

В Художествената галерия "Илия Бешков" децата рисуват на тема "Олимпийските игри във Франция".  "Музеят е муза" е инициатива на най-голямата градска библиотека в Плевен към ХГ "Илия Бешков" и съвсем естествено темата сега е Олимпиада, в очакване на олимпийски рекорди, нови спортни успехи и защото "Светът е Олимпиада", разказа..

публикувано на 29.07.24 в 09:22