Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папата: Европа да прояви солидарност при възстановяването от Covid кризата

Папа Франциск в Братислава
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папата призова Европа да прояви солидарност при икономическото възстановяване от Covid кризата. Светият отец отправи призива си при посещение в Словакия, една от най-тежко засегнатите страни от пандемията.

84-годишният Франциск нарече пандемията „най-голямото изпитание“ на епохата ни и призова за солидарност и интеграция в Европа.

"Братството е особено важно докато се надяваме икономиката да се подобри благодарение на плановете на Европейския съюз за възстановяване от пандемията", отбеляза папата.

„Пандемията е голямото изпитание на нашето време, тя ни показа колко е лесно, дори когато всички сме в една лодка, да се отдръпнем и всеки да мисли само за себе си. Нека си дадем сметка колко крехки и уязвими сме всички и че затова се нуждаем един от друг. Никой не може да се справи сам – нито отделните хора, нито отделните държави“.

Солидарността, за която няма граници, може да върне Европа в центъра на историята, каза още папата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Овладян е големият пожар в Източен Лондон

Големият пожар, който обхвана жилищен блок в Източен Лондон, е овладян, но отново се появи на дневен ред въпроса с пожарната безопасност на облицовката на сградите в британските градове. Над 200 пожарникари се борят с голям пожар в Лондон Повече от 100 души бяха еваукирани от блока и благодарение на бързите действия на..

публикувано на 26.08.24 в 18:52

Финансовото министерство пое нов дълг от 200 млн. лева

Финансовото министерство пое нов дълг от 200 милиона лева от вътрешния пазар, съобщиха от ведомството. Преотворена е емисията от 6-годишни държавни ценни книжа, а среднопретеглената доходност е 3,8 на сто. Тя е малко по-ниска от аукциона със същата емисия в началото на юли, когато среднопретеглената доходност бе 3,82 %. С днешната емисия общо набраният..

публикувано на 26.08.24 в 18:45
Слънчев бряг

40% от получилите разрешение за работа в България бягат в страни на ЕС

40% от получилите разрешение за работа в България не остават да работят в страната. Данните цитират работодателите като се позовават на статистика на МВР. Проблемът, за който се разбра след изчезването на сезонни работници от Слънчев бряг е от няколко години и вече притеснява бизнеса. Затова оттам обмислят мерки, които да..

публикувано на 26.08.24 в 18:44

Слагат ново знаме на Рожен

Най-вероятната причина за скъсаното българско знаме на пилона Рожен е бурен вятър от предходните дни. В момента екип от специалисти са на мястото, за да сменят трибагреника с нов.  Според очевидци около 12 часа вчера на обяд знамето на 111-метровия пилон било леко разкъсано между бялата и зелената лента. Два часа по-късно от вятъра се..

публикувано на 26.08.24 в 18:26

Германия: През 2023 г. София се съгласи да получи обратно сириеца, осъществил атака в Солинген

Българските власти са се съгласили "много бързо" в началото на миналата година да получат обратно от Германия 26-годишния сириец, който в събота уби с нож трима и рани тежко 8 души в Солинген. Той обаче се е укрил, за да не бъде депортиран, съобщи днес говорителят на германското правителство Щефен Хебестрит. Заподозреният за нападението в..

публикувано на 26.08.24 в 18:02

Египет няма да толерира израелски войски, разположени по границата с Газа

Египет е дал да се разбере, че няма да толерира израелски сили, разположени по границата му с Ивицата Газа, според информации на свързаната с държавата медия Al-Qahera News. Стратегическият т. нар. "Филаделфийски коридор", който се намира между Египет и Газа, е от особено значение. Високопоставен източник каза на медиите, че Кайро, който..

публикувано на 26.08.24 в 17:48

Гори гората над пернишкото село Расник

Гори гората над пернишкото село Расник, съобщи зам. кметът на Перник Мирослав Стоицев. В потушаванто на огъня са се включили шест екипа на Пожарната, горски служители, доброволци.  Пожарът е голям и е в близост до къщите. На място са екипи на Пожарната, доброволци, аварийно-спасителното звено към Община Перник и доброволното формирование..

публикувано на 26.08.24 в 17:43