Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти обсъдиха създаването на научна мрежа за изследване на Късната античност на Балканите

Снимка: Незабравка Кирова

В Силистра се проведе Международна историческа конференция на тема „Политически, градски и демографски промени в балканските провинции през Късната античност". Конференцията е организирана от Лабораторията за изследване на Късаната античност на Балканите на Института за балканистика с Център по тракология към Българската академия на науките, Регионален исторически музей - Силистра и Община Силистра и е финансирана по проект на Фонд „Научни изследвания“.

Проектът има за основа задача създаване на международна научна мрежа за изследване на Късната античност на Балканите, с краен продукт on-line енциклопадия със свободен достъп. Целта на проекта е увеличаване на присъствието на българските учени (утвърдени и млади учени, постдокторанти, докторанти) в международното научно пространство чрез формирането и свободното разпространяване на нови научни знания за обществените, политическите, религиозните и културните процеси, които протичат на Балканите през ІV в.

Новите научни знания, които ще бъдат създадени в хода на изграждане на on-line енциклопедията LABedia, ще бъдат предоставени за ползване със свободен достъп както на академичните среди - утвърдени и млади учени, постдокторанти, докторанти и студенти, учените работещи в регионални и национални музеи, така и на учители за повишаване ефективността на тяхното преподаване, на представители на държавните и общински институции, на туристическите агенции и др.

Целта е създаването на международна научна мрежа за изследване късната античност на Балканите, като крайният продукт е онлайн енциклопедия със свободен достъп, както и увеличаване на присъствието на българските учени в международното научно пространство чрез формирането и свободното разпространяване на нови научни знания за обществените, политическите, религиозните и културните процеси, които протичат на Балканите през ІV в. съобщи  за БНР ръководителят на Конференцията доц. д-р Иво Топалилов.

"Това е втората конференция от тази програма. Първата беше в Ямбоп през 2019 година и основната тема, която се засяга е Shifting Power  - това  е променящите се сили, свързани с политическите, градоустройствените и демографските промени в епохата на Късната античност на Балканите. Това е една от  най-динамично развиващите се науки в момента, защото след  330 година, когато Бизантион става Константинопол нашите земи, които са разположени в края на империята се превръщат в земи, които са разположени в хинтерланда на новата столица, което оказва изключително влияние върху икономическото, политическото и религиозното развитие и просперитет". 

Регионалният исторически музей Силистра освен домакин е и участник в конференцията, сподели директорът му д-р Николай Тодоров.

"Това е изключително престижен научен форум и това, че Регионалният музей  е част от него и като организатор,  и като  участник е важно за нас. Ползата за нашия музей  е, че той започва да стои и по различен начин в Националната научна мрежа като един сериозен авторитетен научен институт“.

Дуросторум         Снимка: Фейсбук-Илиян Филипов

Археологът Светлана Ганчева представи Късната фортификация на Дуросторум, изградена края на 3-ти началото на 4-ти век.

"Легионният лагер, крепостната стена около канабите както и Дунавския кастел на брега река Дунав и с изграждането на цялата тази система от укрепления Дуросторум  става един сериозно укрепен център като основната цел е добрата отбрана на брега. Това една цялостна политика на императора по заздравяване на граничната линия на империята“.

Силистренецът проф. Георги Атанасов ще представи и последните археологически проучвания на един от знаковите за периода обект - град Залдапа.

Докладите, представени във форума засягат още темите свързани с развитието на текстила в късната античност и то в рамките на България, както и с лимеса - границата на Римската Империя, която по това време минава по река Дунав. С градоустройствата, със светилищата, с крепостните стени.

Новите научни знания, които ще бъдат създадени в хода на изграждане на on-line енциклопедията, ще бъдат предоставени за ползване със свободен достъп както на академичните среди, така и на учители за повишаване ефективността на тяхното преподаване.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48