Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дерматолози настояват НЗОК да заплаща лечението на атопичния дерматит

Има нови терапии, които са недостъпни в България, а стандартните са скъпи

При лечението на атопичен дерматит се използват редица емолиенти и хранителни добавки.
Снимка: БНР

Над 30% от децата у нас страдат от атопичен дерматит. Дерматологичното заболяване засяга по-висок процент деца в големите градове, заради замърсяването, но водещ остава генетичният фактор. Между 2 и 10% от засегнатите страдат от тежка форма на кожното заболяване. Има съвременна терапия, която значително облекчава живота на пациентите, но тя е скъпа и не се поема от Здравната каса.   

Дерматолозите от кампанията „Свободни в своята кожа“ вече са предприели стъпки в тази посока, но отговор все още няма. Те настояват заболяването да бъде признато като социално значимо и терапията да бъде безплатна за страдащите от тежките му форми. 

Преди 14 години, когато синът на Мая Соури е на две, атопичният дерматит се появява като леко кожно зачервяване по свивките. След месец третиране той изчезва. Болестта е в затишие допреди година, когато синът й получава остро възпаление.

„Избухна изведнъж по цялото му тяло - по слабини, корем, лице, шия. Най-сериозни при него бяха и емоционалните последствия. Имайки предвид възрастта, той се почувства изключително изолиран и потиснат. Това мазане сутрин, обед, вечер с всякакви неща, по специална схема, къпането, отделно приемане на добавки и лекарства. В края на юни вече се усложни доста и се наложи да влезе в болница.“

След изписването момчето изглежда прекрасно, но след два дни кожата отново пламва.

Това, което притеснява Мая като родител, е прилагането на кортикостероиди при по-сериозните фази на болестта, тъй като синът й е подрастващ.

„Започнах да търся лекари, които да ни предложат алтернативи на кортикостероидите. Затихва, като ги ползваш – сърбеж, дискомфорт, всичко, но буквално 2-3 седмици след това всичко избухва с двойна сила.“

Най-засегнати от атопичен дерматит са децата. Половината от тях успяват да преборят болестта и тя да изчезне в процеса на растеж. Но дори и след изчезването й, кожата остава по-суха и чувствителна, пояснява проф. Снежина Василева от Клиниката по кожно-венерически болести в Александровска болница.

Сред най-честите грешки, които провокират атопичния дерматит, тя посочва претоплянето и прекаленото обличане. Къпането при подобни деца трябва да става с по-хладка вода. Някои текстилни материи също предизвикват допълнително дразнене и влошаване на състоянието.

Около 10-15% от децата ще продължат да страдат от атопичен дерматит и след пубертета и 10% като възрастни.“

При най-малките пациенти лечението включва хранителен и хигиенен режим, както и нанасяне на продукти, омекотяващи кожата.

„Кожата на такива пациенти е много суха. Кожната бариера е нарушена и тя става по-пропусклива за различни бактериални агенти, химически агенти. Оттам нататък се отключва цяла каскада от възпалителни явления.“

Много е важно локалната терапия да бъде съобразена със стадия на заболяването, подчертава дерматологът.

Българското дерматологично дружество и дерматолозите от кампанията „Свободни в своята кожа“ са изпратили писма до Здравното министерство и Здравната каса лечението на пациентите с тежка форма на атопичен дерматит да стане безплатно.

Има модерно лечение от ново поколение, което се покрива от здравните фондове в Европа. То не спада към групата на кортикостероидите и цитостатиците и при системно приложение се справя с патогенезата на атопичния дерматит, изтъква проф. Василева.

„Това са нови молекули, които спадат към класа на биологичните лекарства. Има нови терапевтични средства. За съжаление в България те са недостъпни.“

Мая Соури няма надежда, че лечението може да бъде поето от Здравната каса. Засега семейството успява да се справи, но скъпите и модерни терапии са непосилни за тях. Спасяваме се както можем, споделя тя.

Всичко е безумно скъпо. Ние си плащаме сами прегледи, доста лекари посетихме, сменихме доста емолиенти. Само един емолиент – цената му е около 50 лева, отделно различни добавки, антихистамини, специални душ гелове.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Снимките са илюстративни

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На митинг в Детройт Джо Байдън отново потвърди намеренията си да остане в предизборната надпревара

На митинг с избиратели в Детройт президентът Джо Байдън отново потвърди своите намерения да остане в предизборната надпревара за Белия дом. На митинг пред 2000 поддръжници на Демократическата партия Байдън определи себе си като "шампион на народа, който се намира под обсадата на силите на елита във Вашингтон". "Аз съм кандидатът на тази партия, защото..

публикувано на 13.07.24 в 19:15

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40

С около 40% по-малко са специалистите по здравни грижи в болниците за 15 години

С около 40 процента е намалял броят на специалистите по здравни грижи в болниците у нас през последните 15 години. Тази тенденция беше очертана по време на Национална среща на медицинските сестри, която се провежда днес в София. От съсловната организация на тези професионалисти припомниха исканията си към държавата да разработи система за..

публикувано на 10.07.24 в 16:18