Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в в Андаласия е локализиран

Пожарът, които гори в испанската провинция Андалусия от сряда, миналата седмица вече е локализиран по периметъра, обяви на пресконференция регионалният премиер Хуан Мануел Морено. Според него обаче, за да се потуши напълно огнената стихия в планината Сиера Бермеха ще се необходими още около 2-3 седмици.


Пожарът, който унищожи над 9 670 хектара и отне живота на един пожарникар, вече не е заплаха за къщите и курортите в общините на Коста дел Сол. Част от евакуираните над 3 000 жители могат да се върнат по домовете си, но това ще стане контролирано и постепенно.

Проблемът според властите е, че въпреки, че периметърът е овладян и пожарът не се разраства, вътре в него има опасни огнища, които все още са много активни. Затова работата на екипите по гасене ще продължи на две смени от по 100 човека до пълното му потушаване.

Добрата новина е, че в региона се изляха обилно количество проливни дъждове, които допълнително подпомогнаха работата на пожарникарите. Лошата е, че според разследващите той е причинен умишлено. Затова местните депутати ще внесат предложение в парламента за промяна на законодателството, което да включва по-тежки наказания при умишлени палежи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България е в челните места на класация по горски пожари в ЕС

България е в челните места на класация по горски пожари в ЕС за 2024 година. Страната ни е втора след Кипър по данни на Европейската информационна система за горски пожари, цитирани от Асоциация "Общински гори". От там посочват, че са необходими незабавни действия за справяне с институционалните неуспехи в борбата с горските пожари,..

публикувано на 04.08.24 в 07:37

В Пловдив продават пъпеш Юбари, за да направят фонтан - ябълка

Известният земеделски производител от Пловдивско Красимир Кумчев днес ще реализира една уникална своя идея. Той и скулпторът Цвятко Сиромашки от години следват общата си  мечта - да направят в Пловдив фонтан – ябълка, като символ на плодородието по нашите земи.  Сега, тази кауза  ще бъде подпомогната от продажбата чрез търг на рядък сорт пъпеш,..

публикувано на 04.08.24 в 07:24

Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа

Временно управляващият посолството на държавата Палестина в Република България Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа. Той посочи, че от началото на войната са убити над 39 хиляди палестинци, от които над 27 хиляди деца и жени. Повече от 10 хиляди са изчезналите под развалините. Хората са застрашени от епидемия. Той настоява..

публикувано на 04.08.24 в 06:35

Гутериш организира тристранна среща по Кипърския въпрос

Покана за тристранна среща по Кипърския въпрос на 13 август в Ню Йорк е отправил генералният секретар на ООН Антонио Гутериш към лидерите на двете кипърски общности. Това съобщи президентът Никос Христодулидис в събота вечерта на голямо събитие срещу турската окупация, като обяви, че той е дал положителен отговор. Предстоящата среща е нов..

публикувано на 04.08.24 в 04:33

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Населеното място е разположено в подножието на Витоша, местността е труднодостъпна, което затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер се е включил в гасенето, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. Към огнеборците се е..

публикувано на 03.08.24 в 21:00