Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившата зам.-кметица на "Младост" Биляна Петрова излиза от ареста

Десислава Иванчева и Биляна Петрова (вдясно)
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд замени с 8000 лева гаранция домашния арест на Биляна Петрова - бивш заместник-кмет на столичния район "Младост". Тя е подсъдима за искане на подкуп заедно с бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров - също бивш районен кмет.

Тримата бяха признати за виновни от две съдебни инстанции.

Иванчева и Петрова бяха показно задържани при съвместна операция на спецпрокуратурата и Антикорупционната комисия в центъра на София на 17 април 2018 година. Делото срещу тях често се сочи като доказателство за ефективната работа на специализираното правосъдие по дела за корупция.

Близо 8 месеца двете, както и третият подсъдим - Петко Дюлгеров бяха под стража, след това мерките им за неотклонение бяха леко смекчени до "домашен арест".

На първа инстанция тримата бяха осъдени, че са предложили подкуп на строителния предприемач Александър Ваклин. Десислава Иванчева на 20 години затвор, Биляна Петрова на 15 години затвор, а Петко Дюлгеров на 12 години затвор.

Второинстанционният спецсъд редуцира присъдите им съответно 8, 7 и 6 години затвор.

Сега тримата ги обжалват пред Върховния касационен съд, а пък прокуратурата ги протестира.

Жалбите и протестът ще се гледат по същество в края на месеца, а днес съдебният състав само обсъди искането на Биляна Петрова да може да се движи свободно. Пред магистратите тя заяви, че без влязла в сила присъда е задържана 1242 дни и поиска по-лека мярка, на което от държавното обвинение не възразиха.

Преди 3 месеца Върховният касационен съд пусна на свобода срещу парична гаранция, но от 10 000 лева, и Десислава Иванчева
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците, образували се при пожара..

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба. Извършени са разпити на свидетели. Оглед ще започне, незабавно след като приключат действията..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За миналото не съжалявам никога, защото и да се вайкаш, и да съжаляваш – полза няма. Това, което знам..

публикувано на 26.07.24 в 10:39

Съдът образува дело по жалбата на Андрей Гюров против отстраняването му от БНБ

Върховният административен съд образува дело по жалба на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров. Жалбата е постъпила вчера в деловодството на съда, а делото е насрочено за разглеждане на 2 август.  На 16 юли Управителният съвет на БНБ реши, че Гюров трябва да спре да изпълнява функциите на подуправител и ръководител на управление..

публикувано на 26.07.24 в 10:20

Малинов: Очаква се "Мини Марица-изток" да са на загуба за 2024 година в размер на над 200 милиона лева

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 милиона лева, отчете по време на изслушване в Народното събрание служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той информира, че дружеството е завършило на загуба от над 137 милиона лева за 2023 година и допълни: "Към края на май..

публикувано на 26.07.24 в 10:18

БАБХ към животновъдите: Не купувайте животни от Румъния и Гърция

Агенцията по храните предупреждава животновъдите да не купуват животни от Румъния и Гърция. Причината е усложнената епизоотична обстановка в тези страни, свързана с чума по дребните преживни животни.  В засегнато стадо заболеваемостта може да достигне 100%, предупреждават ветеринарните власти. Източник на инфекцията са болните животни.  Заразата се..

публикувано на 26.07.24 в 10:17

Пеевски изпрати записи в МВР, ДАНС и прокуратурата, иска проверка на автентичността им

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски изпрати в МВР, ДАНС и прокуратурата записи, в които се чуват реплики, свързани с парични потоци, които бяха разпространени от медии и социални платформи през месец май, съобщиха от пресцентъра на партията. Пеевски внася в прокуратурата публична информация за корупция в ПП-ДБ В сигнала..

публикувано на 26.07.24 в 10:07