Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ, Великобритания и Австралия се обединяват в нов пакт за сигурност

Снимка: БГНЕС

Съединените щати, Великобритания и Австралия обявиха специален пакт за сигурност, в рамките на който Австралия ще получи помощ за построяването на атомни подводници, съобщиа Би Би Си и Гардиън. Споразумението беше обявено със съвместно изявление на американския президент Джо Байдън, британския премиер Борис Джонсън и австралийския министър-председател Скот Морисън, допълва агенция Ройтерс. 

Новата инициатива се нарича Аукус и според трите държави тя е от ключово значение за защитата на интересите им в Индо-тихоокеанския регион, където Китай има все по-засилено военно присъствие.

"Днес предприемаме историческа стъпка да задълбочим и направим официално сътрудничеството между нашите три нации, защото всички осъзнаваме, че е наложително да гарантираме мир и стабилност в Индо-тихоокеанския регион за дългосрочен период. Трябва да можем да отговорим както на настоящата стратегическа среда в региона, така и на начина, по който може да се развие, защото в бъдеще всяка една от нашите държави, както и светът като цяло ще зависят от свободен и отворен Индо-тихоокеанския регион, който да устои и просперира през идните десетилетия", подчерта американският президент Джо Байдън.

Борис Джонсън посочва, че държавите са естествени съюзници, въпреки че са разделени географски. Според него пактът ще доведе до нови работни места. 

Трите държави ще споделят технологии, промишлени бази, ноу-хау, както и вериги на доставки. Партньорството ще се фокусира също върху отбранителните кибер възможности на страните и използването на изкуствен интелект.

Австралия подчертава, че няма намерение да се стреми към ядрени оръжия, но проектът все пак ще я направи едва седмата държава в света, която ще има подводници с ядрени реактори. Според критици на решението то може индиректно да доведе до разпространение на оръжия, посочва Гардиън.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на САЩ Джо Байдън говори в Арведа, Колорадо.

Байдън очаква щети за над $100 млрд. в САЩ от лошо време тази година

Щетите от екстремните метеорологични събития в Съединените щати през тази година ще възлязат на над 100 милиарда долара, заяви американският президент Джо Байдън при посещението си в щата Колорадо. Преди това той посети пострадалите от пожарите..

публикувано на 15.09.21 в 07:58

Опозицията реагира остро на плана на Джо Байдън за овладяване на коронавируса

Опозицията реагира остро на обявения от президента Джо Байдън план за овладяване на коронавируса, според който всички работодатели с повече от 100 служители трябва да изискват работниците им да бъдат ваксинирани или да представят тест всяка седмица. Тази..

публикувано на 13.09.21 в 12:04
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Джо Байдън поддържа стремежа на Украйна да се присъедини към НАТО

В интервю за CNN, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че президентът на Съединените щати Джо Байдън поддържа стремежа на Украйна да се присъедини към НАТО. Попитан от водещия за срещата си с Байдън в Овалния кабинет на 31 август, Зеленски..

публикувано на 13.09.21 в 11:08
Борис Джонсън в парламента

Борис Джонсън направи промени в състава на правителството си

Британският премиер Борис Джонсън извърши серия от промени в кабинета. Трима министри бяха уволнени, а министърът на външните работи Доминик Рааб свален от поста и преназначен като министър на правосъдието. С най-голямо нетърпение се..

публикувано на 15.09.21 в 19:11
Британският премиер Борис Джонсън

Борис Джонсън обяви ново данъчно облагане във Великобритания

Във Великобритания ще бъде въведено ново данъчно облагане, за да се плати за реформите в социалния сектор и финансирането на националното здравеопазване, обяви британският премиер Борис Джонсън. Джонсън отбеляза, че през следващите три години по..

публикувано на 07.09.21 в 19:58
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън

Борис Джонсън защитава в парламента действия по кризата в Афганистан

При подновяването на работата на британския парламент днес се очаква премиерът Борис Джонсън да защити пред депутатите начина, по който правителството се справя с кризата в Афганистан. Депутатите са завръщат от лятна ваканция и Борис Джонсън го..

публикувано на 06.09.21 в 13:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:35
Станислав Стоянов и Петър Волгин

"Възраждане" регистрира листата си с кандидати за ЕП

Партия "Възраждане" регистрира листата си с кандидати за Европейски парламент (ЕП). Водач е народният представител Станислав Стоянов, на второ място е журналистът Петър Волгин.  Стоянов подчерта, че тръгват със сериозна мотивация.  "Имаме..

публикувано на 26.04.24 в 11:31