Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Велчев: Минаваме от партии на промяната към личности на промяната

С „Янев 2“ романтичният период на служебния кабинет приключва, твърди политологът

Калоян Велчев
Снимка: Веселина Миланова

Явно минаваме от партии на промяната към личности на промяната. Това каза за БНР политологът Калоян Велчев след обявяването на новия политически проект на досегашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Според Велчев те ще се опитат да формират около себе си силен персонален състав, като разграничителната линия няма да бъде ляво - дясно, а по-скоро морална.      

„Това може да се окаже тази промяна, от която се нуждаем тук и сега, но не мога да си представя подобно позициониране да бъде дългосрочен проект.“

В предаването „12+3“ Калоян Велчев очерта варианти за включване на Петков и Василев в политиката – чрез партия мандатоносител, чрез включване в листи на други партии, както и чрез по-широка коалиция, консолидираща енергията за промяна.

Решението на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков няма да окаже сериозно влияние върху кампанията, смята политологът.

Ще остане тълкуването, че това е политически удар върху силна фигура, която има потенциал.“

Според Велчев съставът на втория служебен кабинет говори за приемственост.

Сегашната ситуация крие опасности по-скоро за президента – Радев може да се окаже уязвим, докато е в кампания, носейки отговорност за цялата държава, подчерта Калоян Велчев. По думите му затова служебното правителство е заявило доста по-умерени приоритети.

На новото правителство ще му се наложи да налага по-непопулярни мерки и романтичният период от първите четири месеца изглежда приключва в кабинета „Янев 2“, коментира Велчев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от "Боинг". Според източник на агенция Ройтерс пратките са задържани поне от две седмици. Това..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим човешки. Във времето на противопоставяне, от което хората се умориха наистина, да се опитаме тази,..

публикувано на 07.05.24 в 20:23
Джон Суини

Шотландският парламент одобри Джон Суини за първи министър

Джон Суини, който по-рано бе избран за нов лидер на Шотландската национална партия, днес бе одобрен в парламента и като първи министър на Шотландия.  Това става след оставката на Хамза Юсаф миналата седмица.  Юсаф изпрати писмо до британския крал Чарлз Трети, с което официално подаде оставката си като първи министър на Шотландия. В писмото..

публикувано на 07.05.24 в 19:30

ЕСП: 14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014/2022 г. за всички области

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014—2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата . Голям проблем е и събирането на тези средства, тъй като отнема много време, се казва в документа. Одиторите на ЕС отбелязват, че обикновено са необходими от 14 до 23 месеца от приключването на..

публикувано на 07.05.24 в 19:29

Новородените вече могат да бъдат имунизирани срещу коклюш с две седмици по-рано

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано - при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Следващите две ваксинации срещу дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано - когато бебето навърши..

публикувано на 07.05.24 в 19:12

Десетки хора протестират заради промяната на движението в района на НДК

Десетки хора се събраха на протест тази вечер в центъра на София. Недоволните протестират на кръстовището на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий". Причината е промяната в паркирането и движението в района въведена от Столична община. Един от недоволните е Антон, който живее в района и има бизнес на метри от мястото на..

публикувано на 07.05.24 в 19:11
Димитър Главчев

Главчев възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с болницата "Мама и Аз"

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с болницата "Мама и Аз" за предприемане на действия по компетентност. До двете институции премиерът изпраща наличните в Министерския съвет документи по казуса. Приложен е и доклад от министъра на здравеопазването, изготвен по искане на..

публикувано на 07.05.24 в 19:00