Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експерти и медиатори полагат усилия да върнат в клас отпаднали ученици

В Силистренско отпадналите ученици са 56 в 17 училища

Снимка: Незабравка Кирова

Малко над 9500 ученици влязоха в класните стаи в Силистренско, като 817 са първокласниците, а близо 700 онези, за които това беше последният 15 септември.

В началото на учебната година обаче в Регионалният инспекторат по образование в Силистра поставят фокуса върху децата в ученическа възраст, които не посещават училища и детски градини.

Трета година вече в региона работят 34 екипа по механизма за обхват и според тях има ефект от работата им, въпреки че статистиката показва, че извън системата има деца за още десет училища.

Д-р Габриела Миткова, директор на РУО - Силистра   Снимка: Незабравка Кирова

Отпадналите ученици на този етап от проверката са 56 в 17 училища, като най-много са в Средище, Професор Иширково, село Искра и в Дулово. Най-много от отпадналите са в гимназиален етап на обучение. И причината не е нито преминаването към обучение в електронна среда, нито липсата на ефективност от механизма за обхват, коментира за БНР директорът на Регионалното управление на образованието д-р Габриела Миткова.

"Вероятно на хората им изглежда, че нещата не се движат с тази скорост, която бихме искали, но ако не сме максималисти и не очакваме да има нула отпаднали все пак нещата са много по-добре, отколкото, ако нямаше. Механизмът поставя една много добра рамка на междуинституционално взаимодействие, което всички до тогава, до стартирането му отчитаха, че отделните институции, които могат да помогнат не си взаимодействат. Сега вече на четвъртата учебна година, която започна с механизма може да се каже, че екипите са сработени, те много малко са променяни, хората се познават. Веднага се свързват и започват да коментират, но познават адресите, случаите каузите, останалите най-трудни случаи и по-лесно решимите".

Педагози, представители на дирекция „Социално подпомагане“, полицаи, кметове и кметски наместници. Всички те имат грижата да следят движението на учениците в училище, кои деца са в риск, кое не посещава часовете. Разговарят с родителите, обхождат адреси и търсят съдействие, така че децата да се върнат в класната стая.

Преобладават родителите, които проявяват незаинтересованост към образованието на децата си, има и семейства, които не допускат чужда намеса и проявяват вид агресия, сипят обиди.

По-малко са онези, които са ги спрели от училище поради бедност, разказа Снежана Пенева, координатор на механизма за обхват към силистренското управление на образованието.

"Тъй като училищата са направили добра организация, те намират начин да подпомогнат семействата с дрехи".

По думите ѝ образователните медиатори помагат, но някои от децата стоят до третия час в училище, докато си получат закуската и след това си тръгват.

На практика необхванати остават най-трудните случаи. Това са т.нар. безпричинни случаи, сподели още д-р Габриела Миткова.

"Там, където има причина, причината е атакувана. Ако нещо не достига на семействата някаква помощ им помагаме, ако трябва да бъдат убеждавани, ги убеждаваме, но има семейства, които отказват да пуснат децата си на училище".

И на фона на работата на екипите по обхват на учениците остават наказателните постановления към родителите, които не оказват съдействие за обучението на децата си. Проблем за мнозина е, че няма твърд механизъм за изпълнението им от държавните органи.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия  файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Лъчезар Лозанов съветва всички диабетици да се ваксинират срещу Covid-19

"Контролът е от изключително важно значение за диабетиците по принцип, тъй   като високата кръвна захар е причина най-често за усложненията при тях, за нарушението в тяхното ежедневие, в тяхната работа и комфорта на живот. Тъй като диабетиците са по-предразположени към развитие на различни инфекции, включително и Covid-инфекции. Тук е..

публикувано на 23.10.21 в 20:31

Необходимо е да се регламентира извличането на полезни изкопаеми в Космоса

Как да бъде регулирано законодателно космическото пространство. Темата за космическото законодателството тепърва ще се дебатира. Компания на Джеф Безос вече праща туристи в околоземна орбита. Илън Мъск даде заявка, че след три години може да приземи хора на Луната. Китай стъпи на Луната и Марс. Русия изстреля актьори, за да снимат филм..

публикувано на 23.10.21 в 17:26
Д-р Руско Петров и Борис Каменов Гецов

Ученици от Плевен научиха нови факти за прилепите

Ученици от Плевен се включиха в образователна инициатива „Нощта на прилепите“, организирана от отдел „Природа" на Регионалния исторически музей заедно с представители на Сдружение "Зелени Балкани“. "Днес сме тук, за да си говорим за прилепите, за това колко са оригинални прилепите как няма нито едно друго такова същество   като т ях, как..

публикувано на 23.10.21 в 15:35
Доц. Виолета Чернодринска

Доц. Виолета Чернодринска съветва да не стоим близо до екрана на компютрите и телефоните

„Дигиталното, онлайн обучение се смесваше и продължава да се смесва с гледането на телефона в почивките -   междучасията  и така децата се оказва, че по 10-12 часа на ден стоят и гледат на лаптопа и таблета, чрез който се провеждат учебните занимания, а в междучасията си гледат телефона и общуват с приятелите си пак по дигитален начин. Това..

публикувано на 22.10.21 в 19:39

Мария Златарева: В 10 общини изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение

"В 10 общини на територията на три области ние изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение ", каза пред БНР Мария Златарева , директор "Политика и програми" в УНИЦЕФ - България за проекта - "Европейската гаранция за детето - реалност за децата в България: Гласът на младежите". "Този проект е нова инициатива на ЕК,..

публикувано на 22.10.21 в 11:21

Още за източването на европари чрез виртуални животни

От Министерство на земеделието и от Агенцията по храните са установили, че в Софийска област, че от фермите липсват две трети от животните , с които се е кандидатствало за евросубсидии, тоест това са само  виртуални животни. "Вече две-три години питаме защо се случва това и сме представили проблема пред земеделските институции", заяви в "Преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:59

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел. Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит". "Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от..

публикувано на 21.10.21 в 15:07