Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на „Алфа рисърч“:

52 процента от анкетираните ще гласуват на предсрочните парламентарни избори

Снимка: Ани Петрова

Партия „Има такъв народ“ губи най-много гласове, ако изборите бяха днес. Това показва социологическо проучване на „Алфа рисърч“, което отрежда място в парламента на 6 партии.

Според данните формацията на Слави Трифонов получава 16,9 % от гласовете, което е със 7 на сто по-малко, отколкото на вота на 11 юли.

Като първа политическа сила се очертава ГЕРБ-СДС  21,1%. На трето място се нарежда БСП с 16,6 на сто, След тях е „Демократична България“ с 13,2 процента, следвани от ДПС с 9,6 на сто подкрепа и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с 4,1 процента.

Проучването показва, че почти 52 процента от анкетираните заявяват, че са готови да гласуват на предсрочните парламентарни избори и 55 процента в президентските.

"Дължи се на два фактора. Единият фактор е разочарованието от политическата ситуация през последните месеци и поведението на партиите в 46-то народно събрание, нежеланието да се излъчи и подкрепи политическа сила, която е способна да поеме отговорността да излъчи редовно правителство. Другият фактор, който влияе върху повишения интерес към вота са президентските избори, тъй както по правило мажоритарният вот предизвиква по-висок интерес и по този начин събирайки изборите 2 в 1 се повишава интереса и към двата вида избори“, каза за БНР Геновева Петрова от „Алфа рисърч“,

В проучването е потърсена и оценката на избирателите за дейността на служебното правителство.

"Отчитаме относително  положителна оценка за работата на първото служебно правителство с известна динамика и разлика в отделните направления. Над 60%  от хората смятат, че се е справило добре с организацията на изборите от 11 юли 2021 година. Над 40 на сто са тези, които смятат, че се справя добре с предотвратяване на корупцията и с разхищаването на средствата. Има обаче направления като състоянието на икономиката, подпомагането на бизнеса, управлението на Covid-кризата, където преобладават негативните оценки“, допълни в предаването „Хоризонт за вас“ Геновева Петрова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39