Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският туристически бранш очаква увеличение на резервации за почивки в чужбина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се рязко увеличение на резервациите за почивки в чужбина по време на кратката есенна ваканция на учениците в края на октомври, след като британското правителство обяви облекчаване на правилата за пътувания. Има обаче и недоволни, които смятат, че министрите не са отишли дотатъчно далеч с облекчаването на мерките.

Британският министър на транспорта потвърди, че от 4 октомври отпада системата на зелени, жълти и червени списъци. Вместо това ще има само "червен списък", като пристигащите от държавите в него на Острова ще продължават да се самоизолират за 11 дни в хотели, определени от властите и да плащат за това по 2285 паунда. За пристигащите от всички останали страни обаче отпада карантирирането и се променя режима на тестване. Отпада тестът преди влизане в страната, а докато за неваксинираните остава в сила PCR теста на втория ден след пристигането, то за напълно ваксинираните той отпада и ще бъде заменен с по-евтин антигенен такъв. 

На този етап облекченията се отнасят само за Англия, тъй като останалите части на Обединеното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – имат своя политика за пандемията. 

Новината бе посрещната с облекчение от депутати и някои туристически агенции и незабавно беше отчетен интерес за резервации за почивки в чужбина. Някои авиолинии обаче изразиха недоволсто от това, че напълно ваксинираните, пристигащи в Англия, все пак ще трябва отново да си правят тест, па макар и по-евтин. Бившият шеф на "Бритиш еъруейз" и сегашен директор на Асоциацията за въздушен транспорт Уили Уолш каза, че докато обявените в петък промени са стъпка в правилна посока, все пак е крайно време да се премахне цялата тази "разточителна и абсурдно скъпа" система от тестове за напълно ваксинирани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Великобритания: Covid светофарът отпада, остава само червеният списък

Британското правителство облекчи правилата за пътувания, въведени заради коронавируса. Това включва промяна в системата на принципа на светофара за оценка на отделните държави и премахване наPCR-тестовете за напълно ваксинираните. Министърът на..

публикувано на 17.09.21 в 19:52

Експертен съвет към правителството на Великобритания: Да има трета доза за възрастни и болни

Експертният съвет за ваксинация и имунизация към британското правителство препоръча подсилваща трета доза от ваксина срещу Covid-19 на всички уязвими групи и хората на възраст над 50 години, шест месеца след завършване на имунизацията. Британските..

публикувано на 14.09.21 в 14:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слави Василев: По-добре избори пред неясна коалицията с тъмни договорки

Третият мандат по скоро няма да се реализира и ще отидем на предсрочни парламентарни избори . Това прогнозира пред БНР политологът Слави Василев. " Когато коалицията е неясна или тя почива на неясни ангажименти, приоритети и задкулисни тъмни..

публикувано на 24.07.24 в 09:23
Даниела Дилова, председател на Административния съд в Плевен

Съдът заседава по делото за избора на Общинския съвет в Плевен

В Плевен е насрочено заседание по делото за избора на Общинския съвет. Административният съд отложи с един ден изслушването поради големия обем от 600 страници на експертизата и даде възможност на страните да се запознаят със заключението на вещите..

публикувано на 24.07.24 в 09:04

Изслушвания в комисията в НС за "Исторически парк", Ивелин Михайлов свика протест

Днес членовете на временната парламентарна комисия, която проверява създаването и финансирането на "Исторически парк" ще изслуша вътрешния министър, главния секретар на МВР, както и шефовете на ДАНС и НАП. Това е втори опит да бъдат изслушани шефовете..

публикувано на 24.07.24 в 08:58

Илхан Кючюк: Процесите в ДПС са повече от оздравителни

" Това е успех и за България, и за политическата сила, която ме е излъчила ", заяви пред БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който вчера бе избран за председател на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Според него..

публикувано на 24.07.24 в 08:39
Хотел в Кипър

Ръст на интереса към планинските хотели в Кипър

Рекордните жеги в Кипър изпратиха много жители на градовете на прохлада в планинските курорти и напълниха хотелите в тях. Тласък за това развитие в летния сезон дават и действащите два правителствени плана за субсидиран отдих. Заетостта в..

публикувано на 24.07.24 в 08:14

Нощният влак София-Варна дерайлира в Своге, няма пострадали

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал минути след полунощ, когато композицията е навлизала в гарата. При преминаване през стрелка от релсите е излязла част от първия вагон. Въпреки инцидента, не е имало..

публикувано на 24.07.24 в 08:05

Няма промяна в пожара на гръцка територия, у нас разширяват просеките

Горски служители, пожарникари и военни продължават да охраняват рисковата зона в планината Славянка и да разширяват просеките към Гърция, където осми ден бушува пожар. Няма промяна в ситуацията на гръцка територия, където борбата с огъня..

публикувано на 24.07.24 в 08:01