Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как сдружение „Тревога за смога в Полша“ се бори за чист въздух

Анна Двораковска
Снимка: Личен архив

В София преди време започна инициатива за подмяна на старите печки с нови на пелети, газ, ток или ТЕЦ. До април са били подписани 700 договора за подмяна, като програмата е била насочена към 5000 домакинства.

А как е в Полша - отговорите дава Анна Двораковска, съосновател и координатор на Сдружение „Тревога за смога в Полша“, което обединява 40 местни инициативи за качество на въздуха в цяла Полша борбата срещу смога започнала в Краков.

Преди 10 години, когато ситуацията може би изглеждала така, както в нашенските градове Пловдив и Перник. Започнали като местна инициатива с намерението да спрат смога от домакинствата. 

„Имайте предвид, че Краков е около един милион жители. По-голяма част от хората живеят в апартаменти в блокове. И затова не им се налага да използват старите методи за отопление с дърва и въглища. Но 10 процента от жителите ги използваха. А замърсяването беше все едно цапат един милион“, посочи в „Хоризонт до обед“ Двораковска.

И това накарало хората от „Тревога за смога в Полша“ да запретнат ръкави. Анна казва, че първоначално имали притеснения. Защото обществото нямало да приеме мярката за забрана на дървата и въглищата за горене.  

„Това беше нужната стъпка. Затова по време на нашата кампания ние успяхме да убедим хората, че си струва да опитаме. Към нашата инициатива се присъединиха и властите на Краков. Само за една година кампания ние вече имахме местна забрана да се използват твърдите горива за горене. Забранихме дори и инсталациите, които ползваха твърди горива за отопление.  

Хората, които не можеха да си го позволят, направо казваме бедните, те просто бяха подпомагани, за да могат да се покрият разходите им. Това, комбинирано с информационните кампании, доведе до възможността забраната да бъде спазвана. И хората видяха, че новият начин на отопление е по-удобен. Казваха, че ако са знаели, са щели да го направят преди години. Видяхме позитивните резултати в Краков. Вече не виждахме онова, което дишаме. Имаме статистика, която ни показва, че нивото на фините прахови частици е спаднало наполовина. С 50 процента е паднало нивото на канцерогенните вещества в дима. Броят на инсталациите сега е около 1000, сравнено с 30 хиляди преди десетина години. 

БГНЕС

Причина за по-чистия въздух може да търсим в климата. Зимите са по-топли, по- ветровити. Имаме субсидии за подмяна на старите отоплителни уреди. На национално ниво в Полша започна програма за подмяна. Но ситуацията е далеч от перфектна. Например в Полша все още има около два милиона и 700 хиляди от най-старите инсталации за отопление, които работят с твърдо гориво. Ние им викаме „кадешници“.

Целта ни е да бъдат са премахнати в следващите няколко години. През 2017-та година производството на този тип инсталации беше спряно. Но до тогава годишно са се продавали по 1500 бройки. До края на годината пък ще спре субсидията за купуване на инсталация, за отопление, която работи с твърдо гориво. Това е нивото на предизвикателство. Имаме ново законодателство, което контролира качеството и на въглищата. Преди това се горяха всякакъв тип въглища. Дори и отпадъкът, който е с високо съдържание на пепел на вредни вещества“.  

Идеята е, казва още Анна Двораковска, въглищата и дървата да бъдат изцяло извадени от употреба. Сега между 15-20 процента от хората, които получават субсидия за смяна на инсталацията, си купуват по-ефективна на твърдо гориво. Но Анна припомня, че от 22-ра година субсидията за това спира. Окуражителното е, че 45% от хората, които получават субсидия за смяна на инсталацията, инвестират в по-скъпата газова. Около 15 - 20% използват финансирането за закупуване на отоплителни помпи и още толкова – за инсталации на биомаса. Не ражда ли обаче инвестицията в нови методи на отопление енергийна бедност? Различни проучвания посочват, че през 2018-та година например в Полша е имало 4 милиона и 600 хиляди енергийно бедни семейства. Смята се, че (в зависимост от измерването), че между 2,1% и 18,6% от поляците са енергийно бедни. Но тя е оптимист, че новите мерки няма да доведат до увеличаване на енергийно бедните:

"Много е трудно да кажем. Защото преди подмятаната на отоплителните уреди, те не са получавали никакви плащания. Сега общинските власти предоставят значителна част от сумата. И така се покриват до половината от техните разходи за отопление. Искам тука да подчертая, че когато преди 10 години започнахме кампанията си за забраната в Краков на твърдите горива, цената им беше доста ниска. Сега цената на въглищата специално е висока. И това сега не ги прави привлекателни за употреба от домакинството. Което означава, че ако бяха останали със старите си уреди за отопление, сега домакинствата щяха да плашат и повече".

Двораковска казва, че и сега има нарушители. Но законодателството помага. Общинската полиция може да прави проверки за незаконно горене на твърди горива. Да глобява. Глобата е над 100 евро. А може и да стигне до над 1000, ако те осъдят. Отделни граждани на Краков също могат да сигнализират, че някъде се горят твърди горива. Иначе сдружението „Тревога за смога в Полша“ го чака много работа. Тя споделя, че за 10 години от Краков сдружението е станало национално. Обединило е доста местни групи, притеснени от смога в населените места. Затова през последните пет години се занимава с опити за прокарване на национално законодателство за качеството на въздуха. Една от големите битки ще е срещу автомобилите. Анна посочва, че в Полша няма законодателство, което да ограничава емисиите от автомобили. Затова искат да се забрани вносът на дизели. Най- вече от съседна Германия, която вече ги забрани. Искат и да има повече градове със зони с ниски емисии на въглерод. Статистиката потвърждава думите на Анна. Само 6 града в Полша имат т.нар. зони за автомобили с нулеви емисии. 

Радио Бургас

„Не ме разбирайте погрешно. Ние не искаме да бъде забранено горенето на дърва в цялата държава. Ние сме за това да има регулации, сертификации на инсталациите. И те да са съобразени с стандарти за вредни емисии. Имахме едно интересно изследване на камините. При замерване установихме, че ако ползвате твърде често камина за отопление, има изключително високо замърсяване. Не само на въздуха навън. А и в дневната, там, където е самата камина. Не дишаме чист въздух. Затова въпросът е дали този пламък на камината си струва.“

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Милушев

Самоук майстор от Смолян изработва паметник на Георги Раковски

93-годишният Георги Милушев от Смолян издигна преди година бюст-паметник на Васил Левски на площад „Свобода“ в Смолян. Сега той майстори и паметник на Георги Раковски - революционер и възрожденец. Смята, че делото му е уважение към историята ни и нашия народ. "Левски  за мен е борец за свобода от Османско робство и уважаван политик, герой и..

публикувано на 19.10.21 в 10:55
Саня Христова и Любомир Еленков

Любомир Еленков продължава битката за живот

Любомир Еленков, който вече е на 19 години и половина, страда от тежка церебрална парализа. Пиян шофьор помитат майка му и баща му - на пешеходна пътека и той се ражда 40 дни преди термина. Лекарите успяват да спасят само бебето, но то е обречено да живее с една от най-тежките форми на Детска церебрална парализа. За Любчо с много любов се..

публикувано на 17.10.21 в 20:18
Читалището в Доспат събира дарения за сираци

Читалището в Доспат събира дрехи и ученически пособия за сираци

Благотворителна акция за събиране на дрехи за сирачета и ученически пособия организира Народно читалище „Иван Вазов - 1926” в Доспат. Кампанията ще продължи до 22 октомври и срещна вълна от съпричастност. За първи път от името на читалището се провежда дарителската акция за събиране на есенно-зимни дрехи и обувки за деца от 2 годни до 18..

публикувано на 17.10.21 в 19:00
Йордан Христов, удостоен наскоро с честта да бъде протопсалт

Йордан Христов бе удостоен с честта да бъде протопсалт

84-годишен силистренец бе удостоен наскоро с честта да бъде протопсалт - пръв между певците - длъжност в ритуалите в православното изповедание. Йордан Христов е дългогодишен четец и певец в храмове в Българската православна църква както в Силистра, така и в София. Според Доростолския митрополит Яков в страната не са много..

публикувано на 17.10.21 в 17:44

Слънчевата сянка на толстоистите над българската Ясна поляна

Колко ясни си били дните и нощите в българската Ясна поляна преди повече от сто години, когато селото недалеч от Приморско, тогава с турското име Алан Кайряк , става дом за една от най-активните родни толстоистки колонии? Кои са хората, събрали се да практикуват и проповядват нравствено-социалното учение на Лев Николаевич Толстой?  Какво..

публикувано на 17.10.21 в 09:00

Живот с много тежки изпитания, преодолени с обич и отдаденост

Любомир Еленков е на 19 години. Роден е на 8 март, 40 дни преди термина. Пиян шофьор помита майка му и баща му на пешеходна пътека. Лекарите успяват да спасят само бебето... Макар и обречен да живее с една от най-тежките форми на детска церебрална парализа, Любчо е усмихнато момче, любознателно, много старателно и отгледано като добър човек. За..

публикувано на 15.10.21 в 12:58
Елена Чамуркова

„Заговорът“ - роман за корупция и търговия с влияние

След бестселърите „Обществена поръчка“ и „Изнудвачът“ на книжния пазар е „Заговорът“ - третият роман на журналиста, доктора по политология и общинския съветник от Велико Търново Елена Чамуркова. „Заговорът“ е роман за корупция и търговия с влияние , за битката за една магистрала, за ковид пандемията, но и за пандемията на апатия, страх и..

публикувано на 15.10.21 в 11:42