Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков: Плавното нарастване на случаите на коронавирус не е тревожно

В МОН влизат нови двама заместник-министри

| обновено на 21.09.21 в 12:31
Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Плавното нарастване на новите случаи на коронавирус в страната все още не е тревожно, заяви образователният министър Николай Денков, който допълни, че се следи епидемичният ефект след започването на учебната година.

„Знаете, че ситуацията е тревожна в страната. Има възможност за пренасяне на случаи от извън училищата към училищата чрез учителите, чрез децата. Ние следим всеки ден какво се случва. В момента имаме плавно нарастване на случаите, което все още не е тревожно“, каза Николай Денков на първата си пресконференция, след като оглави образователното министерство и във второто за годината служебно правителство.

Приоритет остава осигуряването на достатъчен бюджет за образование за следващата година, каза Денков, който замени двама от заместниците си - отговарящите за научната дейност и европейските програми. 

Министърът на образованието заяви още, че процентът на карантинираните учители и ученици в страната се запазва нисък. Три са областите с по-висок процент, където отделни училища са преминали на онлайн обучение.

Към 20 септември карантинираните ученици са 0,44% от всички, а при учителите процентът е 0,71. Покачване има, но то все още е плавно, посочи министър Николай Денков:

"Имаме плавно покачване. В момента то е очаквано. Това, което трябва да внимаваме е да няма рязка промяна. Тогава ще се наложи да се затварят по-радикално паралелки или училища."

Най-много карантинирани ученици има в областите Велико Търново, Кюстендил и Шумен. Нарастването на процентите заболели зависи от спазването на мерките извън и в училище, подчерта Денков:

"Ако не се спазват мерките, предполагам локално, там където не спазват, ще  има проблеми и ще трябва да затваряме училища".

"Математическите модели, епидемиолозите предупреждават, че най-трудни ще бъдат периодите около средата на октомври", каза още Николай Денков.

Ваксинираните учители към момента са 32%, а учениците – 2,3%. 

Министерството на образованието представи своя отчет за свършеното до момента и планът с предстоящи приоритети. Основният е учебната година за учениците да бъде присъствена. 

Вторият приоритет е кандидатстването за финансиране по европейски програми, с които да продължат европейските проекти.

Третият приоритет е осигуряването на бюджет за следващата година.

В екипа на Николай Денков влизат нови двама заместник-министри. Това са Константин Хаджииванов, който ще отговаря за научната дейност. Той ще заеме поста на досегашната зам.-министърка Нели Косева, която е негов колега в БАН. Хаджииванов е доскорошен заместник-председател на БАН. Косева освобождава министерското кресло заради ангажиментите си към Академията на науките.

Другият нов заместник-министър е Ваня Стойнева. Тя ще отговаря за европейските проекти. Стойнева застъпва на мястото на Евгения Пеева. Пеева ще продължи да работи в екипа на министерството като съветник.

Репортаж на Анелия Джамбазка в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пет вече са жертвите на наводненията в Румъния

Пет вече са жертвите на наводненията в Румъния вследствие на проливните дъждове, причинени от бурята "Борис“, които продължават да нанасят щети в Централна и Източна Европа. Поне още един човек все още е в неизвестност в северната ни съседка. Пожарникар е загинал по време на спасителна акция при наводнение в Австрия, а един човек се е удавил в Полша. В..

публикувано на 15.09.24 в 13:55

В Белодробната болница в Троян започват безплатни прегледи за туберкулоза

В Белодробната болница в Троян от утре 16 септември започва седмица на безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза. Безплатните прегледи ще се извършват всеки работен ден от 8.00 ч. до 16.00 ч., поясни управителят на Белодробната болница д-р Цветомила Дудевска. „Безплатните прегледи включват пълен анализ  на състоянието на дихателната..

публикувано на 15.09.24 в 13:29
Капсулата се приводни в Мексиканския залив.

Предприемачът Джаред Айзъкман се завърна на Земята след космическата разходка

Технологичният предприемач Джаред Айзъкман и неговият екипаж успешно се завърнаха на Земята след петдневна мисия, при която беше осъществена първата комерсиална космическа разходка и екипажът достигна най-голямата височина в Космоса след кацналите на Луната астронавти на НАСА. При навлизането си в земната атмосфера повърхността на апарата..

публикувано на 15.09.24 в 13:14

Модернизират пътна инфраструктура в община Добричка по проекти за над 3 млн. лева

Улична и пътна инфраструктура ще бъде ремонтирана с европейски средства в община Добричка. Проектите са по Програмата за развитие на селските райони и са на стойност от над 3 милиона лева. Осигуреното финансиране ще се използва за ремонт на улици и тротоари в селата Божурово, Царевец и Опанец, община Добричка. Улиците в трите села са..

публикувано на 15.09.24 в 12:54

Тошко Йорданов: Джентълменските споразумения да си ги вземат и да ги занесат навътре в гардероба

"Джентълменските им споразумения ги видяхме. Лъжливите джентълмени от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ се наиграха едни с други и всъщност унищожиха Конституцията, вкараха страната в хаос и увеличиха държавния дълг, мисля към 40 млрд. Тези джентълменски споразумения да си ги вземат и да си ги занесат някъде по-навътре в гардероба ". Това призова пред БНР..

публикувано на 15.09.24 в 12:26
Пресконференция на полския премиер Доналд Туск във връзка с извънредната ситуация.

Най-малко една жертва взеха наводненията в Полша

Един човек е загинал в Полша, един пожарникар в Австрия, а четирима са в неизвестност в Чехия след проливните дъждове в Централна и Източна Европа, съобщават информационните агенции. Вчера четирима загинаха при наводнения в Румъния. 1600 души са евакуирани в окръг Клодзко в югозападна Полша заради наводнения в няколко общини след продължили..

публикувано на 15.09.24 в 12:13
По време на тържеството председателят на парламента Рая Назарян връчи дипломите на завършващите с отличие студенти.

Председателят на НС откри учебната година във Висшето училище по телекомуникации и пощи

Председателят на Народното събрание Рая Назарян откри учебната година във Висшето училище по телекомуникации и пощи. Пред студентите тя заяви, че образованието е единственият шанс за дългосрочна инвестиция в бъдещето: "Заедно, като един екип, вие сте изкусните майстори за светлото и проспериращо бъдеще на нашата нация. Развитието на..

публикувано на 15.09.24 в 11:48