Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проекти на Община Созопол ни връщат към традициите и обичаите

9 автентични османски знамена са реставрирани по проект на общините Созопол и Одрин

Произведения на изкуството
Снимка: Славена Илиева

През 2013 и 2014 година Анастасия Колева е изпълнила проект на Община Созопол за опазване на културно-историческото наследство. Създадена е нова етнографска сбирка – „Сватбата", след направен ремонт на ритуалната зала в Созопол.

"Тя е впечатляваща с това, че съдържа автентични сватбени облекла, откупени от Община Созопол от частни собственици, с идеята да покажем на младите двойки кое е било ценното в изработката на самите облекла, които са били произведени специално за този ден и носят много специални символи. В сегашния проект ние опитахме да изработим с ръцете си тези нови символи, които да поставим в специални сватбени сувенири", каза за БНР Анастасия Колева от Общинския културен институт - музеен център Созопол.

Занаятчии обменят опит      Снимка: Славена Илиева

Проектът "Созопол и Одрин - обединени за култура и туризъм" по програма за трансгранично сътрудничество България - Турция, приоритетна ос "Устойчив туризъм" е продължение на вече изпълнения проект за сватбените облекла.

"Като представител на Общински културен институт - музеен център Созопол съм изключително впечатлена от дейността, която те много качествено реализираха в град Одрин. Това е реставрацията на тъкани, успяха да реставрират 9 автентични османски знамена. За мен беше много интересно да проследя самия процес, защото той е много специфичен и това, че самият музей притежава такова високо ниво на оборудване, с което неговите служители могат да реализират подобни ценни дейности в професията си", посочи Колева.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев получава благодарности   Снимка: Славена Илиева

Професор Радойнова е направила проучване за символиката на шевиците в празничните облекла, открити в Созопол.

"Ние успяхме да запазим нейния материал. Публикувахме и малка книжка, в  която са показани схеми на шевиците и са описани техните символики. Ценно е, защото никой от нас не си задава въпроса защо точно тази бродерия, защо точно в тези облекла, кой я е бродирал и имал ли е нещо предвид. Както във всяка картина ние намираме духа на автора в изображение в шевицата“.

Проведени са обучения по тъкачество, бродерия, бижутерия и плетачество.

"Във всяко едно от обученията ние имахме цел и постигане на краен резултат - изработване на рекламни сувенири. Смятаме, че ценността на всичко изработено с ръцете ни е много по-качествено, много по-смислено, отколкото всеки един купен, внесен сувенир. И тъй като градът ни предразполага към това с автентичните си сгради и улици, уникалните музеи, които имаме с много експонати и смятаме, че  ние трябва да заложим на популяризиране на местни занаяти. Изключително горда съм с това, че постигнахме и обучение по изработка на филе - така наречена бродерия върху рибарска мрежа с помощта на госпожа Димитринка Диамандиева, която е предоставила много собствени лични експонати, изработени от нейната майка и баба“.

Снимка: Славена Илиева

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев показват "Спътници в живота"

Институтът за съвременно изкуство в София открива тази вечер изложбата "Спътници в историята" на Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев.  "Програмата, която озаглавихме тази година "Живот заедно", е част от проекта "Суперпозиции" 3, започнат от института преди 3 години. Всяка година се кани нов куратор, който предлага една тема", обясни пред БНР..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

София е домакин на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври в София Тех Парк. В изложението ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автора, творящи в най-разнообразни художествени стилове. БНР е медиен..

публикувано на 27.09.24 в 10:30
FAKE PHOTO EXHIBITION

Елена Филипчева представя FAKE PHOTO EXHIBITION

Визуалният артист Елена Филипчева представя изложбата си FAKE PHOTO EXHIBITION в One Gallery.  "Съвременният разговор се води в посока фалшиви новини, фалшиви профили, фалшиви стоки, дори фалшиви хора. Не исках да заблуждавам зрителите за това какво ще видят. Исках те сами да изградят своята фабула и да интерпретират. Аз съм..

публикувано на 26.09.24 в 19:54
Георги Андреев

Георги Андреев е първият български автор в новия сезон на Радиооркестъра

Композиторът Георги Андреев, ръководител на оркестъра в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", гради творчески връзки и със Симфоничния оркестър на БНР от много години. На 27 септември в зала "България" неговата пиеса "Земя на рози" за гъдулка и оркестър ще открие първия концерт от новия сезон на състава, а самият автор ще бъде и солист. Другите..

публикувано на 26.09.24 в 17:57
Маргарита Русева

Обективът на Маргарита Русева ни среща с жителите на малки села в планината

Есента носи в себе си някаква мъдрост. Придава отвън и отвътре усещането за нещо топло и уютно. Есента е обръщане към себе си, някакъв особен инсай д, в който като филм се прожектират спомените ни, случките и преживяванията. Появяват се картини, все още ясни и неподправени.  И ние сме в синхрон с времето, леко отпочинали, леко уморени. Вече не..

публикувано на 26.09.24 в 17:06
Дмитрий Юдин

Дмитрий Юдин - гост на Радиооркестъра за откриването на сезона

През месец юни диригентът Константин Илиевски съобщи в Цюрих името на пианиста, който ще солира на Симфоничния оркестър на БНР в първия концерт от новия творчески сезон – това е Дмитрий Юдин, 23-годишен руснак, който учи в Manhattan School of Music в Ню Йорк при именития кубински пианист и педагог Орасио Гутиерес.  Името на Юдин се появи в афиша..

публикувано на 26.09.24 в 14:44

"Всичко прелива". Етнобарок на Софийски музикални седмици

Етнобарок ще звучи на Софийски музикални седмици. Концертът е съвместен проект: "Единни в многообразието", с Белгийското председателство на ЕС. Ансамбълът включва Алон Сариел – барокова мандолина и лютня, Юрген де Бройн – лютня, Христина Белева - гъдулка за бароков концерт, Калина Андреева – вокал и контрабас, Ана Янкова – вокал, Борислав..

публикувано на 26.09.24 в 13:16