Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Виталий Мански: Русия не се възползва от шанса за свобода, активно се занимава с изграждане на диктатура

Режисьорът посети София, за да представи документалния си филм „Горбачов. Рай“

Виталий Мански
Снимка: Ани Петрова

Личността Михаил Горбачов, изиграла историческа роля за хода на световната история, е във фокуса на новия филм на световния режисьор Виталий Мански, който посети София, за да представи документалната си лента „Горбачов. Рай“, посветена на бившия лидер на Съветския съюз.

Виталий Мански е режисьор на над 30 филма, представяни на фестивали в цял свят и награждавани многократно, сред които Куба: Отечество или смърт, Под слънцето и Свидетелите на Путин. Той е роден през 1963 година в Лвов, Украйна, тогавашен СССР; дипломира се в института по кинематография в Москва през 1989 година и се утвърждава като един от най-успешните документалисти.

През 1996 година стартира проект, чиято цел е да се архивират аматьорски видео-файлове на частни лица, снимани в годините на бившия СССР (от 30-те до 90-те години на ХХ век). Виталий Мански е създател на националната награда „Лавров венец“ за най-добър руски документален филм. Той е основател и президент на „Artdocfest“ - международен фестивал на документалното кино.

След анексирането на Крим, емигрира в Рига и предпочита да го определят като латвийски режисьор.

Режисьорът Виталий Мански има шанса да бъде приет от 89-годишния тогава Горбачов в къщата му край Москва. Пред камерата му Горбачов прави равносметка на живота си, а в центъра на разговора са реформите, които той провежда като партиен лидер през 80-те години, падането на Берлинската стена и последвалото разпадане на съветската империя.

Носителят на много международни отличия, включително на Нобелова награда за мир, след напускането на поста начело на държавата критикува политиката, която водят Борис Елцин и Владимир Путин. Във филма Михаил Сергеевич и Виталий Мански обсъждат недоволството на руския народ, когато с новите свободи идват безработицата и гладът.

Надеждите на едно цяло поколение – излъгани ли бяха хората, или надеждите от промени бяха оправдани?

"Да бъдем честни - падна Берлинската стена, няма я Желязната завеса между Изтока и Запада. Приключи Студената война и ядрените установки не са насочени една срещу друга от два континента, от които само с първия изстрел щеше да загине цялата планета Земя. Прекрати съществуването си Варшавският договор и бяха създадени независими демократични държавни на територията на бившия Съветски съюз - например Латвия, където аз емигрирах. Е, много от надеждите не се осъществиха. Процесите на преход в новия живот не протекоха по най-добрия начин. Русия не се възползва от шанса за свобода и все по-активно се занимава с изграждането на диктатура".

Как се запознахте с Михаил Сергеевич Горбачов?

"Като ръководител по онова време на департамента за документално кино на руската държавна телевизия, обадих се в неговия секретариат, за да предложа да направя филм за него. Трябва за се знае, че когато Елцин беше президент, Горбачов беше включен буквално в забранителен списък, той нямаше възможност за публично присъствие в обществото. Горбачов беше изненадан, покани ме на среща и по време на снимките между нас се появи симпатия и продължихме контактите.

Не съм и вярвал, че някога отново ще снимам филм за него. Животът така се завъртя, че отказа на Русия от свобода и декокрация, и живеещият при тези обстоятелства Горбачов, който точно това се опитваше да даде на Русия, станаха силен драматургичен сюжет, който сега представям на София филм фест".

Къде е на кръстопътя Михаил Сергеевич - към рая или към ада? Каква се крие зад личността на Горбачов?

"Това е изключително. След голямата политика Горбачов съумя да се завърне към живота на един обикновен човек, това е ексклузивна ситуация. И не само това, той е и свободен човек. Това е примамливо приятно наслаждение: да видиш много възрастен човек, който разбира, а и ние го знаем, че е човек, влязъл в историята, в учебника. И този човек може да си позволи да бъде себе си. При това публично, а не само в затворения си кабинет, където никой няма да го види, а в присъствието на снимачния екип, знаейки, че това ще бъде достояние на обществеността, на милиони зрители по света. Той не се страхува да бъде свободен и в нещо уязвим, противоречив, слаб, и дори романтичен".

Как ще опишете място от, където сега живее Горбачов, атмосферата, кои са хората, които го заобикалят?

"Това дори не е вила, а единственият дом, сграда, която е държавна собственост, предоставена пожизнено на Горбачов и нищо там не му принадлежи. Разбира се, в това има доза казионност. Имайте предвид, че той живее там сам, дъщеря му и внучките са извън границите на Русия, той е заобиколен от малобройна охрана, която не знам от кого го охранява, и буквално няколко души обслужват този жилищен комплекс. Има нещо тъжно в тази самота. Зад оградата живеят хора, на които им е казано, че той е враг, че това е човекът, виновен за несгодите им, че е разрушил прекрасната страна Съветски съюз, че той е предал интересите на Съветския съюз на Западна Европа. В Русия мнозина искат да сложат до името на Горбачов думата "ад". Затова аз слагам до фамилията Горбачов думата "рай" и така нарекох филма си. Човек, прехвърлил 90-годишна възраст, рано или късно ще застане на портите, където определят накъде да отиде душата - в рая или в ада. Аз бих искал той да отиде в рая".

Защо се стигна до тази колизия с новата власт в Русия?

"Смятам, че Русия не успя да изгради демократични институции и много бързо стана зависима от новата партийна номенклатура, която в отсъствие на тези демократични институции не се реши на честни избори и открита партийна конкуренция.  Помним го още през 1996 година, когато болният Елцин в безсъзнание на операционната маса управляваше и спечели изборите, но не като реален кандидат, а като елемент на тотална ПР-кампания, която организираха влиятелни хора. Всички разбраха, че избори могат да се печелят не на избори, а чрез манипулиране на избирателите. След всичко това защо да не бъде създаден Путин?! Путин вече управлява 21 години, промени Конституцията и вече може да е на власт 36 години. Знаем кой управляваше 36 години и какво се случи с тези хора и с тези държави".

Каква ще бъде един ден оценката в Русия за свършеното от Михаил Горбачов? Ще му бъде ли издигнат паметник?

"Паметниците са преди всичко символи на едно общество и отразяват състоянието му. Ако в днешна Русия се издигат паметници на тирани, то това е пряко отражение на сегашната ситуация, на политиката на Владимир Путин. Ако днес най-популярните политически личности са Сталин или Иван Грозни, който убивал хиляди, милиони хора, това говори за състоянието на обществото и за наследството на провежданата в момента политика. Това не означава, че един ден няма да бъдат издигани паметници на достойни хора. Това може да е и след стотици години, ако си дадем сметка, Сталин почина преди 60 години, Иван Грозни - преди няколко века. За историята не е проблем, да изчака момента, когато достойните хора ще издигат паметници на своите достойни предшественици. Убеден съм, че един ден в Русия ще има паметници на Горбачов, както и че в Русия ще има едно свободно демократично общество".

Документалното кино има силата да води до промяна. Какви са вашите очаквания за промени?

"Първо бих искал да смекчим невероятните си очаквания към документалното кино. То не е последната инстанция по отношение на истината и обективната правда, защото ако то се опитва да изпълнява тази функция, вече не е кино, а пропаганда. Моят филм не е повод за размишления, а не отговор на въпроси. това не параден портрет. Това е портрет с неговите качества и недостатъци. Когато зрителите, които се явяват част от гражданското общество, започнат да гледат, да се вслушват, да сравняват, тогава ще имаме наистина възможност за оздравяване от необходимостта да има само един верен отговор, налаган от пропагандата. Когато едно общество се състои от съзнателни разумни хора и те са мнозинство, тогава то няма да позволи върху него да се извършват експерименти и да бъдат превръщани в роби, така да кажем".

Ще бъде ли показван филмът "Горбачов. Рай". в Русия?

"Лентата е купена за излъчване в почти в целия свят - от Ал Джазира, Ен Еч Кей-Япония, САЩ, Би Би Си, Европа. От Русия няма запитване за излъчването му".

Кое е посланието, което Горбачов оставя след себе си? Кой е урокът, който дава той на историята?

"Той е дал много уроци и в различни ситуации, различен урок може да бъде извеждан на първо място. Например - това, че един човек може да направи много. Перестойката я започна един човек - Горбачов. Когато той става генерален секретар на КПСС, е назначен от група опитни сърдити старчета в качеството си на 54-годишен младеж. Той няма с кого да води поверителни откровени разговори. Сам започва да провежда промяната, която смята за нужна и докато съумее да се обгради със съюзници, и тя стане факт. Това е страхотен урок за тези, които смятат, че един човек не може да промени света към добро".

Всеки ваш филм се превръща в сензация. Към кой следващ филм гледате сега? Работите ли по ваш нов проект?

"Да, приключвам нов проект и когато стане факт, също ще се превърне в сензация, но на този етап не мога да кажа повече".

Вие сте роден на територията на днешна Украйна. Защо емигрирахте в Латвия?

"Роден съм в Лвов, в Съветския съюз , през 1981 година отидох в Москва, за да уча в Института по кинематография. Останах да живея в Русия, която приемах за мой дом. През 2014 година, когато беше анексиран Крим, емоционално, отговорих на тези събития с решениет, с жена ми да заминем за Латвия, която също е част от бившия Съветския съюз, така че аз от него де факто не съм успял да изляза". 

Интервюто на Валерия Николова с Виталий Мански в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар във варненския квартал "Младост", има обгазени

Има обгазени след голям пожар, който е възникнал в жилище в квартал "Младост" във Варна тази вечер. Няма загинали при инцидента. Трима души са обгазени. Само един от тях е настанен във военната болница, другите са отказали да бъдат хоспитализирани. Причината за възникването на пожара все още е неясна. Той е започнал в празен апартамент на..

обновено на 18.01.22 в 21:24

161 заразени с коронавирус отчетоха в област Ловеч за денонощие

В област Ловеч са регистрирани рекордните от началото на пандемията за едно денонощие 161  заразени с коронавирус. За едно денонощие средната 14-дневна Covid заболяемост в областта се е покачила с над 100 на 100 хиляди души население и вече е 820, над 1100 е в общините Троян, Априлци и Ловеч. Най-много за денонощието са заразените с..

публикувано на 18.01.22 в 20:58

Щабът в Петрич иска децата от 5 до 12 клас да преминат на дистанционно обучение

В община Петрич кризисният щаб поиска учениците от 5-и до 12-и клас да преминат поне за седмица на дистанционно обучение заради многото Covid заразени: Нина Попова - зам.-кмет по хуманитарните дейности, заяви: „Над 1300 ученици отсъстват в момента от училище, имаме училища, в които в момента 30% от учителите отсъстват. Наистина ситуацията е..

публикувано на 18.01.22 в 20:39
Снимката е илюстративна

Българо-американска военна подготовка на полигон „Ново село“ до 30 юни

Съвместна българо-американска подготовка започна на учебния полигон „Ново село“, съобщиха от Министерство на отбраната. Във връзка с това се извършва и предислокация на американски военнослужещи и екипировка към полигона. Съвместните учения ще продължат до 30 юни тази година. Предислокацията на американските военни включва щатно..

публикувано на 18.01.22 в 20:17
Блинкън и Лавров на срещата на външните министри на страните-членки на ОССЕ край Стокхолм, 2 декември 2021 г.

Среща Блинкън - Лавров в Женева в петък, обсъждат казуса с Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне в петък в Женева с руския външен министър Сергей Лавров, за да обсъдят кризата около Украйна - потвърди представител на американската администрация, цитиран от Ройтерс и Франс прес. От Белия дом потвърдиха, че балтийският газопровод "Северен поток 2", който все още не е пуснат в..

обновено на 18.01.22 в 19:59
Народно събрание

В парламента са внесени поправките за Covid добавките към пенсиите

В парламента са внесени текстовете, с които трябва да се уреди изплащането на допълнителна добавка към пенсиите. Тя ще компенсира над 1 милион възрастни хора, които пред януари получиха по-ниски общи доходи от преизчислена пенсия и Covid добавка спрямо декември миналата година. Предложенията за промени за направени от депутати от управляващото..

публикувано на 18.01.22 в 19:19

Разследват убийството на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе

Полицията в Русе разследва тежко престъпление - убийство, грабеж и отвличане. Жертвата е съпругата на общинския координатор на ГЕРБ Бедрос Пехливанян, която е управител на верига от аптеки. Разследването по случая е започнало на 14 януари, когато общинският координатор на ГЕРБ и собственик на верига от аптеки Бедрос Пехливанян е подал..

обновено на 18.01.22 в 19:13
Подкасти от БНР