Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Седмицата на бързи обороти" - пандемия, цени, избори

В хипермаркет на бул. „Цариградско шосе“ в София, освен безплатна ваксина, дошлите получават и ваучер за покупки в магазина на стойност 20 лв. Въпреки тази възможност дошлите да се ваксинират казват, че не това е причината да си поставят ваксина.
Снимка: БГНЕС
„Пандемия, антиваксъри в настъпление, ток, политици пред избори, скандали“ – така представя в резюме изминаващата седмица в предаването „Седмицата на бързи обороти“ репортерът на „Хоризонт“ Румяна Василева.

И още: „Covid-19 продължи своето настъпление. Стана ясно, че от началото на пандемията над 20 000 българи са изгубили битката с болестта и продължаваме да сме на първо място по смъртност в Европа. В същото време сме на последно място по ваксинация. На този фон антиваксъри нападнаха лекарите в мобилен пункт за ваксиниране във Варна. След нанесените им обиди, медиците са били принудени да прекратят поставянето на ваксини.

Министерството на здравеопазването осъди категорично незаконните действия на антиваксърите. Нападателите са установени, а информацията е предадена на съответните органи, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов:

"Ние категорично осъждаме това лекари да бъдат нападани при изпълняване на своите трудови правоотношения. Всеки в тази държава има право да избира да бъде или да не бъде ваксиниран. Ние сме сигнализирали компетентните органи. Оттук нататък те трябва да извършат съответните действия", заяви Томов.

Редица заведения в страната продължиха да бойкотират мерките срещу разпространението на коронавируса и продължиха да обслужват клиенти и след вечерния час. При полицейска акция за спазване на противоепидемичните мерки в Благоевград беше задържан мъж, който е оказал съпротива. Беше разпространен любителски видеоклип, на който полицаи поставят белезници на човек на улицата пред заведение.

Учебната година в университетите ще бъде присъствена, докато няма негативна промяна в епидемичната обстановка, заяви министърът на образованието Николай Денков при откриването на академичната година в Университета за национално и световно стопанство. Решението онлайн или присъствено да е обучението зависи и от ректорите, допълни Денков:

"На повечето места започват присъствено. На някои места са решили, че лекциите ще бъдат онлайн, а практическите занятия ще бъдат присъствено, защото не могат да се организират онлайн. Докато е такава епидемичната обстановка, аз не очаквам промяна. В зависимост от развитието на епидемичната обстановка може да има промени“.

Цялото предаване и повече подробности за водещите събития през седмицата у нас може да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Демонстранти спират движението по магистрала E-75 като част от протеста срещу плановете за добив на литий в Сърбия, Белград, 10 август 2024 г

Полицията е разпръснала протестиращите, блокирали 2 гари в Белград

Сръбската полиция разпръсна протестиращи, които окупираха снощи две жп гари в Белград след многохилядната демонстрация срещу проект за добив на литий в Западна Сърбия, съобщава БТА. Пореден протест срещу добива на литий в Сърбия На гара "Прокоп" няма вече протестиращи.  На гара "Нови Београд" сутринта е имало около 50 протестиращи на жп линия с..

публикувано на 11.08.24 в 14:35

ПТП затруднява движението по АМ "Тракия" в района на 288 км в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил. По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед. В участъка движението  се регулира от полицейски служители. Извършват се процесуално-следствени действия.

публикувано на 11.08.24 в 13:52

Хиляди украински бойци участват в офанзивата на руска територия

Хиляди украински войници участват в офанзивата на руска територия, заяви пред АФП висш украински представител, чието име не се посочва. "Ние атакуваме. Целта е да бъдат разтеглени позициите на врага, да бъдат нанесени максимални загуби и да бъде дестабилизирана обстановката в Русия", заяви източникът. Зеленски потвърди за..

публикувано на 11.08.24 в 13:40
Серхий Марченко

Киев вини САЩ за увеличаването на бюджетния си дефицит

Министърът на финансите на Украйна призова в интервю за „Файненшъл таймс“ своите западни съюзници да ускорят изплащането на заем от 50 милиарда долара, твърдейки, че закъсненията в доставките на оръжия са допринесли за огромния бюджетен дефицит, който е принудил Киев спешно да осигури пари, за да плати на армията си. Серхий Марченко заяви..

публикувано на 11.08.24 в 12:55
Тържествен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2024” „Цар Симеон Велики“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Министърът на отбраната все още не е разговарял с номинираната за премиер Горица Грънчарова

Служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с посочената за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, но среща с нея предстои. Министърът каза това във Варна, където участва в честването на 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили. Атанас Запрянов коментира, че новият премиер сама ще..

публикувано на 11.08.24 в 12:07

Дни на младежта организират в Монтана

Дни на младежта организира Младежки център – Монтана. Поводът е Международния ден на младежта 12 август. От днес до сряда са предвидени различни събития и образователни дейности. Първата проява е тази вечер. По повод Международния ден на младежта Младежки център Монтана е подготвил разнообразна програма. Тази вечер, от 20 часа, на сцената на..

публикувано на 11.08.24 в 11:56

Поредна творба на Банкси се появи в Лондон

Поредното произведение на известния британски уличен художник Банкси, представляващо протягаща се голяма котка на утринното слънце, беше свалено само часове по-късно, което предизвика негодуванието на събрали се хора в лондонския квартал Крикълууд, където то се появи на неизползвана понастоящем рамка за билборд. Уличният художник публикува..

публикувано на 11.08.24 в 11:52