Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотофиниш на изборите в Германия

| обновено на 27.09.21 в 00:47
Привърженици на ГСДП реагират на първите резултати от изборите в Германия - Берлин, 26 септември 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Победителят в парламентарните избори в Германия все още не може да бъде обявен. Според първите резултати от преброяването на бюлетините социалдемократическата партия води с 25,7 процента, следвана от консервативния блок ХДС/ХСС с 24, 6 на сто от гласовете.

Социалдемократът Олаф Шолц определи резултата като "голям успех" за партията след силна кампания в последната фаза на предизборния маратон.

"Предстои ни дълга нощ, това е сигурно, както е сигурно, че германците гласуваха за социалдемократическата партия, защото искат смяна в политиката и канцлер Олаф Шолц", заяви Шолц в партийната централа в Берлин.

Опонентът му от консервативния блок ХДС/ХСС Армин Лашет описа изборите като „извънредна ситуация”, когато победителят още дълго време няма да е ясен. Макар да изрази разочарование от слабия резултат, Лашет обеща:

"Ще направим всичко възможно да съставим кабинет. Германия се нуждае от коалиция на бъдещето, която да модернизира страната ни, да ни гарантира устойчивост както в климата, така и във финансите".

С този коментар Лашет протегна ръка за съставяне на центристка управляваща коалиция с Зелените и либералите.

В първия си коментар председателят на либералната партия Кристиян Линднер изрази предпочитанията си за кабинет, воден от консерваторите. В Германия предстоят дълги коалиционни преговори, вероятно водени паралелно от социалдемократическата партия и от ХДС/ХСС.

Трета политическа сила са Зелените с 14,5 на сто от гласовете, следвани от либералите с 12 процента. 

"Резултатите показват, че Германия има нужда от ново начало, от правителство за опазване на климата", заяви съпредседателят на Зелените Аналена Бербок, която не отказа преговори с либералите преди сондиращи разговори с коя от двете големи партии – социалдемократи или консерватори – могат да влязат в управлението. 

Именно от Свободната демократическа партия зависи следващото правителство, но между свободните демократи и Зелените съществуват сериозни различия в климатичната политика.

Генералният секрекар на СвДП Фолкер Висинг ясно изрази предпочитанията си за правителство с канцлер консерватора Армин Лашет и съ Зелените в т.нар. коалиция "Ямайка".

"Германците не искат ляв завой", каза Висинг.

Генералният секретар на ГСДП Ларс Клингсбайл коментира резултатите като ясна заявка за управление на Олаф Шолц.

Въпреки вероятната загуба и най-слабия резултат в историята християндемократите вероятно ще се опитат да съставят кабинет на политическия център със свободните демократи и Зелените, потвърди Лашет в първото си изявление след края на изборния ден в присъствието на досегашната канцлерка Ангела Меркел в партийната централа.

Според германската конституция Бундестагът избира за канцлер този, който успее да дъбере управляващо мнозинство.

Между тези четири партии ще се реши формулата на следващото правителство в Берлин. Не е изключено Армин Лашет, въпреки че губи изборите, да успее да състави кабинет и да наследи Ангела Меркел като канцлер на Германия. 

В парламента влизат още досегашната първа опозиционна сила, крайнодясната „Алтернатива за Германия” с 10 процента, която губи подкрепа в сравнение с вота преди 4 години.  

Дали най-малката парламентарна група ще бъде отново на Левицата, все още е рано да се каже. Тя получава 5 процента в прогнозните резултати, а това е границата за влизане в парламента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна на стойност 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха окончателно оторизирани от Конгреса и след като Пентагонът отпусна оръжие от наличния си арсенал за 1..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11