Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското правителство няма да разреши на лицата, търсещи убежище, да работят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското министерство на вътрешните работи няма намерение да се поддава на исканията търсещите убежище във Великобритания да могат да работят, докато се разглеждат техните молби, заявиха от офиса на Прити Пател. Идеята не бе отхвърлена по-рано от министъра на правосъдието Доминик Рааб.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка паритя Киър Стармър, депутати от управляващата Консервативна партия и благотворителни ортганизации, занимаващи се с бежанците, призоваха Хоум офис да позволи на около 70 000 лица, подали молби за убежище, да имат право на работа, след като Доминик Рааб каза, че не би имал нищо против промяна в разпоредбите, която може да помогне да се реши проблема с недостига на работна ръка във Великобритания. 

Източник от Хоум офис обаче реагира гневно на думите на Рааб с аргумента, че ако се позволи на търсещите убежище да работят, това ще се превърне в стимулиращ фактор за безпрецедентна нелегална имиграция. Той оприличи подобна мярка като "пускане на коне с каруци да препускат през закона". 

Според сегашните закони търсещите убежище на Острова нямат право на работа, макар и с много малки изключения, докато се разглеждат техните случаи. През това време те изцяло зависят от правителството за осигуряване на временен подслон и прехрана. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Повече от 2000 бензиностанции във Великобритания са затворени, правителството успокоява

Повече от 2 000 бензиностанции във Великобританя останаха затворени и днес, четвъртък, заради недостига на шофьори на цистерни, които да ги зареждат с гориво. Нарушени са също доставките на лекарства в аптеките. Криза има и в месопреработвателната..

публикувано на 30.09.21 в 22:42

Ръст на икономиката на Великобритания с 5,5% през второто тримесечие

Икономиката на Великобритания нарасна по-силно от прогнозираното през второто тримесечие на годината преди очакваното последващо рязко забавяне на растежа с оглед на сериозните проблеми в последно време с доставките и предлагането, включително и..

публикувано на 30.09.21 в 11:14

Великобритания вече използва резервен автопарк от цистерни

Британското правителство започна да използва резервния си автопарк от цистерни, управлявани от цивилни, за да помогне с доставките на гориво за бензиностанциите. Военни шофьори също ще помагат на по-късен етап.  Петролната индустрия съобщи по-рано,..

публикувано на 30.09.21 в 02:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев ще посети във Франция за откриването на Олимпийските игри

Държавният глава Румен Радев ще бъде на посещение във Франция по повод откриването на ХХХІII Летни олимпийски игри, които започват в Париж на 26 юли. Визитата е по покана на президента на Френската република Еманюел Макрон и на президента на..

публикувано на 25.07.24 в 10:34
Делян Пеевски

Пеевски внася в прокуратурата публична информация за корупция в ПП-ДБ

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви, че утре ще внесе в прокуратурата нова информация за корупционни практики в ПП-ДБ. "Защото се забравиха записите, които излязоха по медиите, за кешовете, законни, незаконни, обажданията на Кирил..

публикувано на 25.07.24 в 10:24

Пожарът на гръцка територия до българската граница вече не е активен

Днес в Гърция е намален рискът от пожари поради рязка промяна на времето. Няма активни огнища до границата с България. Продължават усилията за справяне с пожара на българо-гръцката граница Пожарът на гръцка територия в планината Славянка..

публикувано на 25.07.24 в 10:05

Без съгласие в НС по въпроса за депутатската ваканция

Сред парламентарните групи няма съгласие дали Народното събрание да работи през целия месец август или да излезе във ваканция. Това стана ясно след председателския съвет тази сутрин. Само "Има такъв народ" и "БСП за България" са настояли парламентът..

публикувано на 25.07.24 в 09:58

Отмениха изслушването на министър Калин Стоянов в НС

Депутатите отмениха изслушването на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов заради „негови неотложни ангажименти, свързани с усложнената обстановка по границата и опасността от навлизане на пожари от гръцка страна на българска територия“...

публикувано на 25.07.24 в 09:58
Емил Георгиев

Емил Георгиев: Обществена енергия за ВНС има. Проблемът е, че то може всичко

Ако се окаже, че единственият път за преодоляване на тежките проблеми, заложени в Конституцията в глава "Съдебна власт", минава през Велико народно събрание, това значи, че в някакъв момент ще се стигне до свикването му , защото има достатъчно..

публикувано на 25.07.24 в 09:22
Дидие Рейндерс

Еврокомисар Рейндерс: При случаи на цензура трябва да се заведе дело

Евродепутатът от групата "Европа на суверенните нации" Петър Волгин отправи питане към еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс във връзка с "много ужасни примери за цензура в Европа". Еврокомисар Рейндерс бе изслушан в комисията по граждански..

публикувано на 25.07.24 в 08:59