Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 26 септември - 3 октомври 2021

Манаслу
Снимка: Jackson Groves

Божидар Евтимов и Кристина Евтимова победиха в катерачното състезание Купа “Петър Атанасов” на името на основателя на Банско филм фест, който бе дългогодишен водещ на тази рубрика за екстремни спортове. Състезанието беше част от програмата на международния филмов фестивал, който се проведе миналата седмица в Банско. Божидар и Кристина са брат и сестра - тя е състезател в клуба на НСА, а той се занимава с катерене съвсем отскоро, но вече показва завидни умения. Състезанието беше за скорост по 11-метровата стена в един от хотелите в с. Баня.

Стената в с. Баня
А иначе голямата награда за филм от програмата на фестивала отиде при австралийския филм “Океан до небето” на режисьора Майкъл Дилън.

В мотивите на журито пише: ”Филм, съдържащ в себе си елементите на истински трилър, който журито изгледа на един дъх, въпреки че беше най-дългият в състезателната програма. Напрегнат и динамичен разказ за едно рисковано приключение от устието на река Ганг до нейния извор в Хималаите. Този филм, дори и сам, би успял да покрие всички останали категории".

Стефан, Максим и книгата
В рамките на Банско филм фест беше представена книгата на Стефан и Максим Иванови - баща и син, които през лятото на 2020 г. прекосиха Атлантическия океан с гребна лодка, построена от самите тях. Лодката беше една от големите атракции на фестивала в Банско, където двамата мореплаватели разказаха на публиката за приключенията си в океана в сезона на ураганите. В интервю за БНР Стефан разказа как 16-годишният му син е слушал по време на плаването подкасти на затворници във Виетнам и от тях научил, че са оцелели не онези, които са имали напразни надежди за бързо измъкване, а тези, които са проявили спокойствие и стоицизъм.

Любителите на подобен род приключения могат да се насладят на историята на Стефан и Максим Иванови в книгата им, която вече е на пазара, благодарение на издателство “Вакон”. Тя е наречена “Неверест”, на името на лодката на двамата българи.

Деян Петков
И докато в Банско се провеждаше 20-ото изданиена фестивала, в Гърция Деян Петков успешно финишира едно от най-старите и престижни бегачески състезания в света - ултрамаратонът, наречен Спартатлон. Трасето му преминава от Атина до Спарта, по древния път, изминат от атинския войн Фидипид, прекосявайки и две планини, и е дълго 245 км.

Победител при мъжете стана гръцкият атлет Fotis Zisimopoulos, с време 21:57:20, най-добър резултат от над 30 години, по-бърз е бил само легендарният бегач Янис Курос през 80-те на миналия век. При жените победите латвийката Diana Dzaviza (25:24:25), а единственият български участник - Деян Петков, постигна второто най-добро българско време, поставяно някога на Спартатлона - 29:27:50. Ето какво сподели той пред БНР:

“Това беше мечтано за мен състезание и бях много добре подготвен и мотивиран. Единственият ми сериозен проблем беше, че не можех да се храня, но пък успях някак да се нагодя и да не изостана много от плана. Изненада ме пресичането на втората планина, теренът беше в голямата си част нагоре-надолу, което наруши ритъма ми”.

Целта му е била да финишира за около 29 часа, което той успява да постигне.

“Спартатлонът в голямата си част е духовно преживяване, на което, честно казано, се насладих от началото до края”, добави Деян, който освен ултрабегач, е и активен алпинист.

К3 Ултра - жени, 85 км
В Родопите в края на миналата седмица се проведе планинският ултрамаратон К3 Ултра. Иван Гочев победи в най-дългата дистанция над Златоград, като измина 85-километровото трасе (с 3660 м денивелация) за 10 часа и 12 минути. 4 минути по-късно финалната линия беше пресечена от Божидар Антонов, а трети се класира Константин Атанасов. При жените победи Мария Николова, с време 11 часа и 2 минути, следвана от Боряна Николчева, а третото място си поделиха Анета Ралчева и Нели Ангелова, които постигнаха равен резултат.

В 53-километровата дистанция (с 1830 метра денивелация) победиха Росен Русев (05:26:30) и Атанаска Атанасова (06:14:56), а на 23-километровото трасе - Стилиян Аврамов (02:01:02) и Антония Георгиева (02:23:35).

Шон Бейли
Американецът Шон Бейли изкатери един от най-известните и най-трудни маршрути в света - “Bibliographie” 9b+ в Céüse, Франция. Това е едва третото преминаване на тази линия. Първото е на германеца Алекс Мегос, който дава категория на трудност 9с, най-високата в света. Това лято обаче италианецът Стефано Гисолфи стана вторият, катерач, преминал този маршрут, и понижи категорията, като даде 9b+, а Мегос се съгласи.

Шон Бейли изкатери трудния маршрут само няколко дни след участието си в поредното състезание по спортно катерене, а това лято се окичи с 3 златни медала от световни купи - по боулдър в Солт Лейк Сити и по трудност във Виларс и в Шамони. До момента 9b+ е категория, преминавана от едва шестима катерачи в света, преди американеца.

Манаслу
Група от 14 непалци и 8 чужденци изкачиха главния връх на Манаслу - нещо, което не е правено в есенния сезон от 45 години. Досега всички експедиции са се качвали до предвършие, което е на около 6-7 метра по-ниска височина. 22-мата, които са достигнали най-високата точка на този осемхилядник, са били водени от шерпа Мингма Джи, който миналия февруари беше сред десетимата непалци, осъществили първото зимно изкачване на К2.

Мингма Джи написа нещо, което е кристално ясно, но често удобно се забравя от мнозина - върхът стои най-високо и когато се качиш на него, всичко друго се намира по-ниско от теб. Това се доказва и от разпространените снимки - най-сигурното доказателство за изкачването на даден връх.

Междувременно, полякинята Анна Тибор стана първата жена в света, която се спусна със ски от Манаслу. Тя е изкачила върха без допълнителен кислород.

Още новини от високите върхове накратко:
Полската експедиция в долината Шимшал, Пакистан приключи с нови три премиерни изкачвания. В състава й бяха две от най-големите имена в алпийските среди в Полша, а и в света - Адам Биелицки и Януш Голомб.

Швейцарският алпинист Дани Арнолд завърши 10-годишния си проект за самостоятелно изкачване на шестте северни стени в Алпите. През август той е преминал последната от тях - Пти Дрю, за забележителното време от 1 час и 43 минути.

Симон Гитл и Роджър Шейли също завършиха поредицата от шестте северни стени, като се придвижваха между тях с велосипеди. Отнело им е общо 18 дни.

Руските алпинисти Дмитрий Головченко, Сергей Нилов, Дмитрий Григориев изкачиха в алпийски стил Южната стена на връх Военних Топографов. Той е висок 6873 м и е третият по височина в планинската верига Тян Шан.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наличието или липсата на пробиотици може да влияе върху настроението и поведението на хората

Още бойните действия около Израел не са престанали, но изследвания регистрират най-различни ефекти на непривичната атмосфера върху обикновените хора, които не са на фронта, но често чуват сирени и трябва да се крият в скривалищата. Оглеждат се, когато излизат от къщи, защото е възможно терористи да ги наръгат с нож или да ги застреля..

публикувано на 14.10.24 в 14:10

13.10.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 13.10.24 година.

публикувано на 13.10.24 в 08:27

Отиде си една епоха в литературата и публицистиката - Петко Тотев

Книгите, които събра и завеща Петко Тотев по препоръка на д-р на литературата Елена Алекова са една цяла България. От след Освобождението от турско иго до наши дни Петко Тотев писа анализи, критики, статии, пътеписи, есета, публицистика с един обстоен поглед за миналото и бъдещето на българската литература и журналистика, в които търсеше..

публикувано на 13.10.24 в 06:03

Хиндо Касимов - мечтателят за трагичния образ

Хиндо Касимов е един от най-незаслужено позабравените ни заслужили артисти от времето на соца. Артистичният талант наследява от майка си, като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ, при проф. Стефан Сърчаджиев. Работил е в театрите във Велико Търново и Варна. В трупата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ е от 1960 година, до кончината си през..

публикувано на 11.10.24 в 03:00
Инж. Мариновски

ОбС в Плевен осигурява дърва за огрев на преференциални цени

Община Плевен и тази година с решение на Общинския съвет осигурява дърва за огрев на преференциални цени. Какво е новото коментира инж. Иван Мариновски, директор на общинското предприятие "Управление на общински земи и гори". Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 07.10.24 в 14:57
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 29 септември - 6 октомври 2024

Алекс Тоткова стана европейски шампион при девойките в спортното катерене, в дисциплината "трудност" . Това се случи на първенството във френския град Троа. Над 500 състезатели от 35 страни участваха в шампионата. На същото състезание Слав Киров, както вече съобщихме, завоюва сребърния медал при юношите в дисциплината "боулдър".  Адам..

публикувано на 06.10.24 в 13:51

06.10.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 06.10.24 година.

публикувано на 06.10.24 в 08:25