Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вероятно Делян Пеевски е по-скоро фигурант

Красен Станчев: Ще има политически последици за партиите, защитавали Пеевски

ДПС, ГЕРБ и БСП ще имат намалена репутация, но това няма да доведе до големи изненади на изборите

Красен Станчев
Снимка: БГНЕС

"Вероятно ще има политически последици от "Досиетата Пандора", не вярвам да са чисто правни. Очевидна е защитата, която БСП, ДПС и ГЕРБ имаха по повод обвинения срещу Пеевски през годините. Вероятно ще има политически последици като намалена репутация на тези партии, но не в много голям мащаб. Не вярвам да има големи изненади на предстоящите избори". Това заяви пред БНР Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

"С Пеевски нещата са сериозни, защото има голяма група от политически деятели, които му позволяват той да върши тези неща, вероятно той е по-скоро фигурант. Проблемът е дали българската правораздавателна и разследваща система може да стигне в дълбочина до това, което е разкрито от Атанас Чобанов от bird.bg", коментира той.

"Онова, което ще се окаже криминално деяние, е неплащането на данъци и недекларирането - особено за политически лица, какъвто е бил Делян Пеевски, когато не е декларирал тези неща. Нещо повече от това не вярвам да има като осъдително деяние", смята икономистът.

Според Красен Станчев по-строги действия за спиране на подобни практики ще бъдат от полза на световната икономика или за икономиката на отделните страни:

"След излизането на "Досиетата Пандора" колеги изчислиха, че става дума за около 200 милиарда, което е доста малка сума. Това е оценката за онова, което са загубили т.нар. бедни страни. допускам, че има няколко пъти грешка, тъй като начинът, по който се работи, не може да разкрие абсолютно всичко и това е нормално. Но да допуснем, че са дори 4 пъти повече, това е не повече от 1% от световната икономика. Ползите за бедните хора в бедните страни са заради това, че поевтиняват много стоките и услугите, чиято доставка и производство се управлява през офшорните зони. Около 20 до 30 трилиона се управляват от юрисдикции с ниски данъци, което поевтинява стоките и услугите на по-бедните хора. Що се отнася до хора като Пеевски, хората на Путин, те са някъде около 46 - доколкото си спомням от прегледа на файловете, това са хора, които нямат значителен проблем да скрият каквото искат където искат по света. ... Тази голяма група действа поради чувство за човешки срам спрямо сънародниците си, но дори и да са платени данъците по тези средства - от тази група хора, не от фирмите - изнесени в офшорните зони и спасени по странни методи чрез роднини, деца или сламени човеци, тези платени данъци не означават задължително, че биха отишли в полза на хората в тези държави. Много от диктаторите биха започнали война, биха започнали безсмислени проекти".

Доц. Станчев подчерта, че има голяма разлика между престъпно спечелени пари и пари, спечелени по честен начин, но поставени в офшорни зони.

Интервюто на Даниела Големинова и Марта Младенова с Красен Станчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59