Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Даниела Колева: Българските младежи изпитват високи нива на емоционален дистрес

Пандемията усилва тревожните данни за психичното здраве на подрастващите

Снимка: ФБ/unicef.org

Тревожност и депресия сред децата вследствие на пандемията, сочи новият доклад на УНИЦЕФ с тревожни данни за увеличаване на самоубийствата сред децата.
„Глобалните данни сочат, че един от всеки пет млад човек изпитва психично разстройство всяка година“, заяви в „Хоризонт до обед“ Даниела Колева, директор на “Закрила на детето” в УНИЦЕФ България.

„Всеки 11 минути един млад човек между 10 и 19 години се самоубива. Това една от петите причини за смърт в света. Тези данни са изключително тревожни за нас.

Ние направихме и проучвания сред младите хора у нас през 2020 година – те изпитват пет пъти повече раздразнение, четири пъти повече носталгия…Още по-тревожното е, че над 60на сто от младежите у нас изпитват теровжонст или срам, къде и с кого да споделят проблема си. От това следват и лошите навици за нашите младежи - зависимости и други. Това изисква неотложно внимание и грижи", смята Колева.

"Пандемията също усилва тези тревожни тенденции за психичното здраве сред младите хора. А тук у нас, но и по света,  продължава да се гледа на този проблем като на заболяване, като на проблем, а психичното здраве е състояние на духа и на ума...", каза още Даниела Колева.

Според нея пандемията е повод да се говори по тези теми по-открито, да не се бездейства. Това е и цела на този доклад на Уницеф:

"Темата не е само здравна, но и трябва да се търси подкрепа в образователната система - там също трябва да има повече психолози, повече услуги, повече програми за помощ на децата. Голямата тема е да сменим усмивките и да попитаме самите деца как са, а също и да се помсли да се подкрепят родителите, да се подкрепят самите работещи в тази сфера като професионалисти, защото ако те са тревможни как могат да помагат на другите?", заяви още експертът.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Библиотекарите излязоха на протест

Библиотекарите излязоха на протест днес. Причината - неизпълнено според тях от страна на държавата подписано споразумение за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша.

публикувано на 20.05.22 в 15:59
Антон Иванов

Антон Иванов: От 6 месеца играем игра на компенсации, не може всички да бъдат компенсирани

" От 6 месеца играем игра на компенсации . Всеки претендира за компенсации за себе си, независимо от това, че очевидно не може всички да бъдат компенсирани ." Това каза пред БНР енергийният експерт от Българския енергиен и минен форум Антон Иванов. Бизнесът беше облагодетелстван от замразяването на цените за битовите потребители, посочи той...

публикувано на 20.05.22 в 09:20
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правителството се е фокусирало единствено и само върху задачата да оцелее

Какво казват гражданите на Смолян за настоящото управление и какви оценки дават за антикризисните мерки: Мая Манолова: 2 млрд. лева за мерките ще се усетят като 0 лева от домакинствата "Антикризисната мярка е пълен гаф, пълен фалш . Заблуда на противника, пълна заблуда на населението." "Ще повярвам, като ми влезе в джоба увеличението."..

публикувано на 20.05.22 в 08:08
Иван Брегов

Иван Брегов: Спецправосъдието беше галеникът на съдебната власт

"Висшият съдебен съвет действа абсолютно хаотично, на тях им е много трудно в тази политическа ситуация да съобразят всичките си зависимости и угодническо поведение ." Това заяви пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. Екипът на Министерството на правосъдието е посочил изчерпателно всички правни основания..

публикувано на 19.05.22 в 09:45
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Македония може да прелее чашата, българите ще преживеят унижение

"Хората искат избори или оставки, когато видят готова алтернатива или наистина им е писнало. Те продължават да дават шанс на тази власт . Хората не виждат кой друг, какво друго може да стане. "Възраждане" ли ще дойде, още по-голяма коалиция ли ще дойде, някакви по-еднолични форми ли ще се усладят на хората. И хората казват дори за оставка все..

публикувано на 19.05.22 в 08:42

Карлос Контрера: Дофинансиране на обществения транспорт, без съкращения

" Държавата може да се намеси категорично и да помогне . Общественият транспорт е социална услуга . Без обществен транспорт много трудно ще функционира всеки един град, а и икономиката въобще." Това заяви пред БНР Карлос Контрера, председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет. След срещата на превозвачите с Петков:..

публикувано на 18.05.22 в 10:33