Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС призова Русия да изправи пред съда поръчителите на убийството на Анна Политковская

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската служба за външна дейност призовава Русия да гарантира изправянето пред съда на поръчителите на убийството на руската журналистка Анна Политковская, а процесът да бъде прозрачен и открит. В изявление по повод 15-годишнината от смъртта на Политковская, говорителят на службата Петер Стано припомня, че са осъдени само преките извършители.

Стано подчертава, че 15-годишнината от трагичната гибел на Политковская е в контекста на безпрецедентен натиск на независимите медии и гражданското общество от страна на правителството на Русия, на които се лепят етикети като „чужди агенти“.

Като разследващ журналист и коментатор на вестник "Новая газета" Анна Политковская беше известна със своите критични публикации за политиката на Кремъл и войната в Чечня.

На 7 октомври 2006 г. тя бе застреляна във входа пред асансьора на дома си в руската столица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан, 23 септември 2024 г.

Израел отхвърли призивите за прекратяване на огъня с "Хизбула"

Израел отхвърли глобалните призиви за прекратяване на огъня с движението Хизбула, което засили страховете от всеобща регионална война. Израелските сили продължават с ударите си срещу Ливан, при които бяха убити стотици. От "Хизбула" потвърдиха, че ръководителят на нейното звено за дронове Мохамед Срур е бил убит при израелски удар.  Премиерът на..

публикувано на 27.09.24 в 07:32

Норвегия обяви за международно издирване Ринсон Йосе, основал фирма в България

Националната следствена служба на Норвегия е обявила за международно издирване 39-годишният Ринсон Йосе, основател на регистрираната в България фирма "Norta Global". Мъжът е с норвежко гражданство и е от индийски произход и е разследван във връзка с доставените на ливанската групировка "Хизбулла" пейджъри, хиляди от които се взривиха едновременно..

публикувано на 27.09.24 в 07:30

НС не прие промените в ПВУ, свързани с терените на "Мини Марица Изток"

Последното задесание юбилейния 50-и парламент снощи завърши със скандал. В последните часове преди да излязат във ваканция заради предизборната кампания - част от депутатите окупираха трибуната и противопоставиха на обсъждането на точка от дневния ред, свързана с промени в Плана за възстановяване и устойчивост за рекултивиране на терените на "Мини..

публикувано на 27.09.24 в 07:27

Предизборната кампания започна

В полунощ на днешния 27 септември започна официалната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. 19 партии, 9 коалиции и няколко независими кандидати за депутати се включват в официалната предизборна кампания. Правилата за провеждането ѝ остават без промяна. Основните са, че тя се води на български..

публикувано на 27.09.24 в 07:24
Снимката е илюстративна

Прокуратурата разследва има ли лекарска небрежност, причинила смъртта на бебе в Сливен

Окръжна прокуратура Сливен разследва случай на евентуална лекарска небрежност в частна гинекологична болница САГБАЛ "ЕВА", довела до смъртта на бебе в утробата на майката. За случая съобщиха адвокатите на 31-годишната родилка. Жената е била с четвърта бременност, а детето - доносено. По случая се самосезира и Изпълнителна агенция "Медицински..

публикувано на 27.09.24 в 07:19

Почина пианистката Марта Деянова

На 77-годишна възраст в Лондон почина голямата българска пианистка Марта Деянова, съобщи нейният син Мартин в социалната мрежа Facebook. Тя е възпитаничка на Българската държавна консерватория в класа на проф. Богомил Стършинов, усъвършенства клавирните си умения в Консерваторията в Антверпен, Белгия. От самото начало на професионалната си..

публикувано на 27.09.24 в 04:27

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Според изчисления антимикробната резистентност води до смъртта на 4 милиона и 950 хиляди души годишно. Новата политическа декларация , подписана..

публикувано на 27.09.24 в 00:13