Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър отвори врати първата болница за пациенти с дълъг Ковид-19

Снимка: БГНЕС

В Кипър започна да функционира първата клиника за пациенти със симптоми на т. нар. дълъг Ковид-19, страдащи от продължителни усложнения след преболедуван коронавирус. В момента в болниците в страната от инфекцията се лекуват 64 души.

Първата клиника за пациенти с постковид синдром е разкрита в Централната болница в Никозия и разполага с екип от лекари с различни специалности, съобщи в петък Организацията на държавните здравни услуги (OKYPY).

В нея ще бъдат оказвани необходимите допълнителни медицински грижи на пациенти, които са изписани от болница след лечение на ковид инфекцията, но въпреки това продължават да изпитват усложнения от болестта, обясниха от здравната организация, която обединява 9 държавни болници в Кипър.

Целта е да се осигури непрекъсната грижа за тези хора, тъй като дългият Ковид-19 може да предизвика дългосрочни хронични увреждания на здравето.

"Смята се, че в Кипър има около 30 000 пациенти, които изпитват проблеми дори и 3 месеца след острата фаза на болестта и се нуждаят от медицинска подкрепа", заяви здравният министър Михалис Хаджипанделас.

Насочването на пациенти към новата клиника ще става или след изписването им от болниците на острова, или от личния им лекар.

По данни на здравното министерство в петък в болниците в Кипър са били настанени 64 пациенти с коронавирус, от които 20 са в тежко състояние, като 60% не са ваксинирани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър облекчава Covid мерките

Правителството на Кипър одобри облекчения на ограничителните мерки срещу коронавируса, с които позволи повече хора да се събират на стадиони, в театри, кина, ресторанти, на сватби. За „есен без проблеми” призова президентът Никос Анастасиадис, на..

публикувано на 08.10.21 в 20:24
Президентът Никос Анастасиадис, който на 18 януари 2021 г. бе ваксиниран с първа доза, днес ще получи трета доза Covid ваксина.

Кипър обсъжда облекчения на противоепидемичните мерки

Облекчения на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в Кипър решава правителството днес. Преди заседанието му президентът на страната Никос Анастасиадис ще бъде ваксиниран с третата доза ваксина. Промените засягат стадиони,..

публикувано на 08.10.21 в 07:12

Кипър спира програмите в подкрепа на бизнеса заради пандемията

Кипър се придвижи от фазата на възстановяване след Covid кризата към фазата на икономически растеж, обяви финансовият министър Константинос Петридис. Заради подобрените икономически условия, в края на октомври правителството прекратява..

публикувано на 06.10.21 в 08:14
От 18 октомври само напълно ваксинираните ще могат да получат „безопасен пропуск”.

Кипър затяга режима за издаване на коронавирусния „безопасен пропуск“

Кипър затяга режима за издаване на коронавирусния „безопасен пропуск“ (SafePass), за да насърчи ваксинацията и осигури по-ефективна защита на населението. Промяната в изискванията влиза в сила от днес - 18 октомври. Само напълно ваксинираните (с..

обновено на 18.10.21 в 09:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

21 водачи зад волана след употреба на алкохол и 11 след наркотици за ден

21 шофори, качили се зад волана след употреба на алкохол и 11 водачи, употребили наркотици са установени при проверки на пътната полиция само за ден, съобщават от МВР. В рамките на провеждащата се специализирана операция за контрол по пътя са проверени 13..

публикувано на 20.07.24 в 19:27
Калин Стоянов

МВР може да осигури фургони за живеене на пострадалите от Воден и Крайново

МВР има възможност да осигури фургони за живеене на пострадалите жители от селата Воден и Крайново. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов: "Става въпрос за 15 контейнера, като в по-голямата част от тях има възможност да живеят от пет до..

публикувано на 20.07.24 в 19:19
Пожар. Снимката е илюстративна.

Лятна буря с валежи частично потуши пожара на Беклемето

Лятна буря с валежи частично потуши пожара във високата част на Стара планина. Той е в местността Беклемето, край прохода Троян - Кърнаре.  Пожарникарски екипи остават да дежурят в района

публикувано на 20.07.24 в 19:15
Доналд Тръмп

Тръмп се завръща към предизборните си изяви

Бившият президент и настоящ кандидат за Белия дом на Републиканската партия Доналд Тръмп се завръща към предизборните си изяви, седмица след покушението срещу него.  Първият предизборен митинг след опита за убийство срещу Доналд Тръмп е в Гранд Рапидс,..

публикувано на 20.07.24 в 19:06

Експерти по киберсигурност предупреждават за риск от злонамерени действия

Специалисти и агенции по киберсигурност предупреждават за риск от злонамерени действия в онлайн пространството след сериозния срив в информационни системи, предизвикан от актуализация на антивирусен софтуер. Специализираните екипи във Великобритания и..

публикувано на 20.07.24 в 18:45

Пищна коронация на 17-ия крал на Малайзия

Традиционна помпозност и топовни гърмежи отбелязаха коронацията на султан Ибрахим Султан Искандар за 17-и крал на Малайзия, съобщава БТА. Той обеща да управлява справедливо през петгодишния си мандат в рамките на уникалната ротационна монархическа система в..

публикувано на 20.07.24 в 17:22

Трима арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО

Трима души, за които се предполага, че са проруски хакери, бяха арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО с терористични цели.  Информацията е на Ройтерс, която се позова на испанската полиция.   Не се уточнява дали на..

публикувано на 20.07.24 в 17:11