Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идва ли краят на вундеркинда на консерваторите Себастиан Курц

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мощен корупционен скандал разтърси Австрия. Развръзката се очаква във вторник, когато се очаква гласуване на вот на недоверие в парламента. Канцлерът Себастиан Курц е обвинен, че с пари на данъкоплатците е финансирал медийна кампания за изграждането на положителен образ, помогнал му първо да оглави консервативната „Народна партия“, а след това да стане канцлер. Един милион и триста хиляди евро за две години - толкова е струвала кампанията, включваща публикуването на данни от несъществуващи социологически проучвания в негова полза. Резултатът е впечатляващ - от 18 процента през 2016 година подкрепата за партията на Себастиан Курц скача на 35 процента, след като той е избран за лидер. „Сензация“ пише в голямо заглавие таблоидът „Österreich“, публикувал манипулираната социология.

За първи път в историята на Австрия прокуратурата обискира канцлерството. Влиза и в централата на „Народната партия“, във финансовото министерство и в редакцията на таблоида. „В сравнение с това, Ибиса е малък остров в Средиземно море“, коментира политологът проф. Петер Филцмайер, намеквайки за корупционната афера на бившия вицеканцлер на Себастиан Курц. 

В разследването си прокуратурата стъпва върху разменени текстови съобщения между Себастиан Курц и негови най-близки съветници.

„Има много мои есемеси, които са извадени от контекста. Всичките са от преди пет години. Нито един от тези есемеси не съдържа мое нареждане за каквото и да било. А прокуратурата твърди въз основа на тези съобщения, че Курц дърпа конците“. Така се оправда Себастиан Курц в телевизионно интервю. И изрази увереността си, подкрепен от съпартийците си, които твърдо застанаха зад него, че въпреки корупционния скандал ще остане канцлер

„Разбира се! И при най-доброто желание не мога да си представя друга коалиция освен със Зелените. Говорих с Вернер Коглер, уведомих го. Работата в правителството върви добре“.

Не така звучи обаче вицеканцлерът и председател на Зелените Вернер Коглер. Неговата партия инициира разговори с всички парламентарни партии в търсене на изход от правителствената криза, паралелно с консултациите, които проведе президентът Александър ван дер Белен.

„Ситуацията е сложна заради много тежки обвинения срещу канцлера, които според нас поставят под въпрос дали той може да изпълнява задълженията си. Затова смятаме, че сме длъжни да търсим други възможности с останалите парламентарни партии“, каза Вернер Коглер и обясни какво има предвид с твърдението си, че Себастиан Курц не може да изпълнява пълноценно задълженията си на федерален канцлер:

От една голяма и отговорна партия може да се очаква, че ще намери в редиците си политици, които могат да поемат поста канцлер, вместо да тропа с крак и да настоява този пост да продължава да заема човек, който години наред ще бъде зает със съдебни дела“. 

Най-голямата опозиционна партия, социалдемократите, към този момент отказват да влизат в спекулации за ново правителство, обяви председателят на партията Памела Ренди-Вагнер.

„В такива кризи е много важно да останем в диалог. Според нас от Зелените зависи как ще се развие кризата. Те трябва да решат дали ще продължат да подкрепят „системата Курц“, оставайки в правителството“.

„Системата Курц“ изгради светкавичната политическа кариера на 35-годишния австрийски канцлер от виенския работнически квартал „Майдлинг“. Честван като „вундеркинд на консерваторите“ и „младата надежда“ на „Народната партия“, Курц още на 24 години става държавен секретар, на 27 вече е външен министър, а на 31 - канцлер на алпийската република.

Според прокуратурата Себастиан Курц е знаел за схемата, която го е облагодетелствала, казва Ева Концет, журналист от разследващото австрийско издание „Фалтер“: 

„Доколкото разбираме, а това твърди и прокуратурата въз основа на разменените съобщения между Курц и съветниците му, става дума за уговорена схема. Едно от тези съобщения например гласи, цитирам: „Както се разбрахме, изпращам данните от социологическото проучване. Има една подробност: мобилният телефон, от който са въпросните есемеси, е конфискуван още през ноември 2019 година. Още тогава партията е знаела, че се очаква разследване. От тогава партията усилено защитава председателя си, вместо да се концентрира върху управлението на страната по време на пандемия. Накратко - „Народната партия“ е авторът на редакционно съдържание в определени медии“.

Именно това - публикуването на държавни съобщения в медиите, не е нещо ново за австрийката преса. През миналата година държавни учреждения са платили 222 милиона евро публични средства за такива рекламни съобщения, които според анализатори изкривяват пазарния модел на медийната среда в Австрия.

От появата на Себастиан Курц на политическата сцена наблюдаваме безпрецедентен ръст в политическия пиар. Само в канцлерството, т.е. в кабинета на канцлера, с пиар се занимават около 60 души. Това са хората, които подготвят медийни публикации за работата на канцлера. През последните 20-ина години поради намалено финансиране редакциите, особено обществените медии, рязко се свиха. Сега срещу тях е изправена цяла армия пиари, или по-точно рекламисти и пропагандатори на правителството. Няма как изходът от този сблъсък да не е в полза на правителството. Резултатът е отслабване на традиционните, класическите медии, които държат на качествената журналистика“, обясни за предаването „Събота 150“ австрийският медиен експерт и преподавател във Виенския университет проф. Фриц Хаусйел. А Ева Концет ни връща към актуалния корупционен скандал и неговото политическо измерение:

Зелените, по-малкият коалиционен партньор в правителството, проведе разговори с всички парламентарни партии. Успоредно с това и президентът проведе консултации. Всичко това ме навежда на мисълта, че идва краят на това коалиционно правителство. И краят на Себастиан Курц като канцлер. Обвиненията са много тежки - става дума за корупция и измама, които се наказват с лишаване от свобода“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския бюджет, като разработките са в направления с  екологична и културна насоченост.  За първия етап са..

публикувано на 24.04.24 в 02:25
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши Сунак и германският канцлер Олаф Шолц ще обсъдят по-тясното сътрудничество в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително. Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59