Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морето оживява в концерт на Радиооркестъра на 22 октомври

Главният диригент на Истанбулската държавна опера Здравко Лазаров дебютира със Симфоничния оркестър на БНР

| обновено на 21.10.21 в 11:55

Морето, възпято от гениите в световната лирика и музикалната литература, е тема на концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 22 октомври от 19.00 ч. в зала „България“. Шедьоври на Менделсон, Елгар, Блох и Бридж ще прозвучат под палката на главния диригент на Истанбулската държавна опера маестро Здравко Лазаров, който ще дебютира с Радиооркестъра.

Здравко Лазаров

Концертът ще започне с увертюрата „Спокойно море и щастливо плаване“ на Феликс Менделсон. В основата на творбата са двете кратки стихотворения на Гьоте, които използва и Бетовен в едноименната си кантата. В знак на почит към Бетовеновия гений, Менделсон създава увертюрата си в същата тоналност ре мажор. Концертната увертюра „Спокойно море и щастливо плаване“ на Менделсон е толкова прекрасна, че партитурата е открадната веднага след премиерата ѝ. Затова се налага композиторът да пренапише увертюрата и днес ни е известна тази версия, която ще прозвучи в изпълнение на Радиосимфониците.

„Морски картини“ е единствена творба на Елгар за глас и оркестър, която включва пет стихотворения от различни автори, всяко от които представя красотата, изкушенията, символиката и опасностите на морската шир. На премиерата й в Норич дирижира самият Елгар, солира Клара Бът, облечена в рокля на русалка. На 22 октомври в зала „България“ солист ще бъде прекрасното мецосопраното Виолета Радомирска. След дебюта си в Миланската скала, тя спечели славата си с главни роли на оперните сцени в Швейцария, Германия и България под диригентството на Николаус  Арнонкур, Валери Гергиев, Уилям Кристи и др.

Виолета Радомирска

Творчеството на Ернст Блох открива няколко направления в музикалната естетика, композиторския почерк и музикалната педагогика. Радиооркестърът ще изпълни неговите „Поеми за морето“, вдъхновени от Уолт Уитман,  които изобразяват морето с поразителна яснота и в съчетание с елементи от ирландската народна музика.

Българската премиера на сюита „Морето“ на Франк Бридж ще прозвучи на финала на концерта. Най-популярното произведение на Бридж за оркестър е написано през 1911 г. в че Истборн, курортното градче,в което шест години по-рано Клод Дебюси завършва шедьовъра „Морето“. Сюитата на Бридж е вдъхновена от музиката на Дебюси и това личи в изящната му импресионистична оркестрация - и на своя ред вдъхновява Бритън за неговите знаменити „Морски интерлюдии“.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата в зала „България“ и в мрежата на eventim.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-добрите млади фолклорни таланти ще огласят Първо студио на БНР на 4 март

Млади фолклорни таланти ще огласят на 4 март, неделя, емблематичното Първо студио на Българското национално радио, където от 14.00 до 16.00 ч. ще се проведе гала концертът на ХVIII конкурс „Млади фолклорни таланти“ на предаването „Рано в неделя“ на програма „Хоризонт“. Над 120 деца от цялата страна на възраст от 3 до 18 години ще пеят и свирят с..

обновено на 01.03.18 в 13:32