Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деликатна мистика и старинно тесте карти в новия роман на Мария Лалева

Читателят има камертон за това дали сърцето ти е писало книгата, или егото, споделя писателката

Мария Лалева
Снимка: Книгомания

"Заплетена история с тайна, напрежение, деликатна мистика, старинно тесте карти, дълга хронологична история - разказана през очите на автора и завършила в погледа на куче. Преплитам съдбата на доста хора и я разплитам накрая нишка по нишка. През целия роман се прокарва линията на смирението". 

Това сподели пред БНР писателят и поет Мария Лалева по повод новия ѝ роман "Пасиансът на архангелите". 

"Смирението е постигането на оня баланс вътре в човека, който го кара да приеме света какъвто е - с мъдростта, че не всичко, което му се случва, е по вкуса му. Вселената ни познава по-добре от нас самите. Понякога една рана, болка, предател, трагедия могат да са огромното стъпало за духовно и личностно израстване". 

...В живота ни задължително трябва да има една такава любов – с дъга и без бъдеще, за да се научим да създаваме нашето "сега" като единственото съществуващо време. Вярвам, майко Христина – любовта е единствената сила, която може да ни покаже, че Вселената има само сегашно време. Но в онази нощ аз сънувах бъдещето, без да го проумявам. Небето ме утешаваше предварително, че любовта ще се появява в живота ми с различни имена и лица, стига да я нося в сърцето си. Вече знам, че трябва да имаш любов в себе си, за да я извикаш пред себе си. Любовта е навсякъде, но за да те доближи и да те прегърне, е нужно да разпознае себе си в теб, да надуши любовта в сърцето ти, да я усети. Минаха много и тежки години, преди да се разлисти това познание като книга пред мен и да прочета в края ѝ, че всъщност край няма. Нито любовта има край, нито животът. Има само мигове, в които те са. 

В предаването "12+3" Лалева допълни: 

"Нашият свят е светът на границите, имаш плюс и минус, на напрежението между плюса и минуса се крепи животът. Ако минусът изчезне, животът ще изчезне... Научих се да танцувам със съдбата танго - два пъти напред, веднъж назад". 

За премиерата на книгата са предвидени и поредица от среща с читатели. 

"Читателят не греши, той притежава тънко чувство за това дали си го излъгал. Читателят има камертон за това дали сърцето ти е писало книгата, или егото". 

Интервюто с Мария Лалева можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бедствено положение заради пожар между харманлийските села Коларово и Изворово

Бедствено положение беше обявено в харманлийските села Коларово и Изворово заради пожар, който възникна в късния следобед, обяви областният управител на Хасково. Пламъците са избухнали при температура от 37 градуса по Целзий. Има изгорял трактор. Тепърва ще се проверява дали машината е работила в час забранен за селскостопанска работа...

публикувано на 12.08.24 в 20:17
Божидар Андреев и Пламен Братойчев (на втори план вляво).

Сливен посрещна щангиста Божидар Андреев, завоювал бронз на Олимпиадата

Бронзовият олимпийски медалист във вдигането на тежести от олимпиадата в Париж Божидар Андреев и треньорът му Пламен Братойчев бяха посрещнати в родния Сливен от кмета на общината Стефан Радев.  Той им връчи юбилейни сребърни монети на символа на града "Стария бряст" и парична премия. Радев определи щангите като "един от успешните спортове на..

публикувано на 12.08.24 в 20:00

Вероятна причина за умрялата риба в р. Струма е ниското ниво на кислород във водите на реката

Според РИОСВ - София вероятните причини за измирането на рибата в река Струма в района на град Земен са ниското ниво на разтворен кислород във водите на реката, маловодието от сухия период и цъфтежа на водораслите, предизвикан от високите температури на водата.   Мъртва риба изплува в река Струма край Земен Експерти на РИОСВ –..

публикувано на 12.08.24 в 19:52
Борис Костадинов - директор

От 1 септември ще проверяваме пациентското си досие през мобилен телефон и без електронен подпис

От 1 септември здравноосигурените ще имат достъп до пациентското си досие през мобилен телефон, без да е нужен квалифициран електронен подпис. За целта хората трябва да посетят офис на РЗИ, на Здравната (НЗОК) каса или на "Информационно обслужване". При осигурен такъв достъп те ще получават напомнящо известие на какви профилактични прегледи имат..

публикувано на 12.08.24 в 19:36
Предсрочно освобождаване на Биляна Петрова

Биляна Петрова: Изненадана съм, не очаквах да ме пуснат предсрочно от затвора

Изненадана съм, не очаквах да ме пуснат предсрочно от затвора. Това бяха първите думи на Биляна Петрова, която беше освободена 11 месеца преди излежаването на 5- годишната присъда за получаване на подкуп. Няма да наруша условията на предсрочното освобождаване, каза тя. Биляна Петрова беше освободена от следствения арест в Бургас в 17.00 часа..

публикувано на 12.08.24 в 19:26

До средата на септември ще приключи разчистването на терена за Националната детска болница

Премахването на двете стари сгради от терена, предвиден за Национална детска болница, приключва до средата на септември, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Една от сградите е напълно премахната, а от другата остават само подземните нива. Така изпълнението на задачите в графика за изграждане на болницата, одобрен от Министерския съвет, ще..

публикувано на 12.08.24 в 19:11
Мигранти, прекосяващи Ламанша на малка лодка, архив, март 2024 г.

Повече от 700 мигранти са прекосили Ламанша и са достигнали британските брегове само за ден

Повече от 700 мигранти са прекосили Ламанша и са достигнали британските брегове само в неделя, когато бяха регистрирани и два смъртни случая. Двама мигранти загинаха, след като малката лодка, в която се намираха, изпадна в беда във френски води. Около 50 души са били спасени от същата лодка, след като тя е изпратила сигнал за помощ до местната брегова..

публикувано на 12.08.24 в 18:28