Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Туристическите райони - шанс за привличане на туристи

Снимка: Венета Николова

Изтече срокът за общественото обсъждане за промени в закона за туризма, които предвиждат организациите за управление на туристическите райони да станат самостоятелни и да могат да развиват друга стопанска дейност. Промените са предложени от Министерството на туризма и са публикувани на портала за обществени консултации на Министерския съвет, а крайният срок за изпращане на становища беше 12 октомври.

Министерството на туризма насърчава туристическото райониране и провежда политика за развитие на туристическите райони, каза за БНР Венелина Червенкова директор на Дирекция в Министерството на туризма.

„Това е пространствена основа за ефективното организиране на туристическите ресурси в регионални туристически продукти. Туристическият район, това е район, който се управлява от организациите за управление на туристическите райони".

В България са обособени девет туристически района и организации. Учредени са Варненски и Бургаски туристически райони, Рило-Прински, Родопски, Старопланински, Тракийски, Дунавски, Долината на розите и Софийски туристически райони:

„Те са доброволни организации като идеята е чрез взаимопомощ и сътрудничество в интерес на членовете и с обществения интерес да извършват дейности, свързани с формиране на регионални туристически продукти, осъществяване на регионален маркетинг на съответния район. Целта е да се стимулира устойчивото развитие, да имат съответния бранд, за да могат да се рекламират както във вътрешността на страната, така и да е разпознаваем в по-далечни пазари. Необходимостта от това туристическо райониране се признава от почти всички в сектора“.

Берковица                 Снимка: Радио Видин

Широк е диапазонът от членове в тези организации, но задължително трябва да членуват туристически организации, вписани в националния туристически регистър:

"Могат да членуват общини, областни администрации, институции, училища, научни организации, регионални музеи и природни паркове, намиращи се на територията на района. Може да участва и местния бизнес, за да има по-добра ефективност в работата на организациите“.

Деветте туристически района се управляват чрез организациите за управление на туристическия район, които се създават съгласно закона за туризма:

Един от проектите с европейско финансиране, които в момента изпълнява министерството на туризма по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" дава възможност да бъдат подкрепени местните малки и средни предприятия в туризма от съответните райони с участие в международни туристически борси, по проекта се предвиждат промоционални кампании.

„Срещаме съмишленици и подкрепа от стана на министерството на туризма, който е инициатор на туристическото райониране. Иначе ние следваме примера на туристически дестинации в Италия и Гърция“, каза в предаването "Хоризонт до обед" Радост Иванова, изпълнителен директор на Тракийския туристически район.


Според нея най-важното е да се направи добър туристически продукт.

„Трябва да направим много добър туристически продукт, който да бъде представен по съответния начин за всяка аудитория - да можем да представим възможностите, които предоставяме – културно-исторически забележителности, развлекателната част от туризма - винарни, ресторанти, събитиен и фестивален  туризъм. Това е голям плюс, тъй като ние в нашия район имаме много богати възможности от тази гледна точка – историческите и археологически забележителности датират от праистория до съвременност“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Моджиб Латиф: Вървим в грешната посока. За никакво опазване на климата и дума не може да става!

Представителите на близо 200 държави приключиха двуседмичните преговори в рамките на световната климатична среща в египетския курорт Шарм ел Шейх. Още преди началото очакванията към климатичната конференция бяха значително попарени от драматичните последици на войната в Украйна върху енергийния пазар . Но в края на конференцията все пак..

публикувано на 26.11.22 в 09:39
Йорданка Фандъкова - кмет на София, Десислава Билева - зам. кмет по екология, Ивайло Иванов - директор на Столичния инспекторат

Фандъкова: 7 фирми са ангажирани със снегопочистването на София

7 фирми са ангажирани с почистването на София от снега, като те разполагат с необходимата техника за това, показа проверката на кмета Йорданка Фандъкова. 335 машини, 11 малки роторни снегорини за тротоарите и верижна техника за природен парк Витоша са налични. 55 са точките, на които ще бъде разположена техника, която ще е в готовност да..

обновено на 20.11.22 в 05:25

80% от вредните емисии са произведени от богатите. Може ли да компенсира обикновеният човек, загрижен за климата?

Проектът "Разкриване" анализира дефектите на комуникацията в България за климатичните промени. "Проектът е насочен към подпомагане на медиите, НПО и разработващите политики да подобрят механизмите на комуникация. Не изследваме какви са маркетинговите подходи към общуването по климатичните промени. Изследваме къде се чупи в голямото..

публикувано на 18.11.22 в 10:18

Петко Ковачев: Значителна част от българските домове могат да са енергийно независими

Застъпническа кампания за енергийна независимост на всяко домакинство започват две неправителствени организации у нас - Общественият център за околна среда и устойчиво развитие и инициативата "Зелени закони". Двете организации ще предложат законови промени за ускоряване на прехода на българската енергетика към микс, в който да преобладават..

публикувано на 18.11.22 в 09:48
Представители на Гражданско сдружение

Нови протести в Павликени срещу изграждане на завод в село Върбовка

Нови протести започват жителите на община Павликени, за да се противопоставят на изграждане на завод за производство на каменна вата в село Върбовка, където енергията ще се осигурява от изгарянето на над 1300 тона модифицирано гориво от битови отпадъци дневно. Инвестицията за над 420 милиона веро на фирма "Петрургия" на свързания с..

публикувано на 17.11.22 в 14:45

Акция и подписка срещу фермите за кожи в ЕС

Пред Народния театър „Иван Вазов” ще бъде изложена триметрова лисица.  Инсталацията е част от акция срещу фермите за кожи в Европейския съюз. За целта е активна и подписка в социалните мрежи. Европейска гражданска инициатива за забрана на отглеждането и убиването на животни за ценни кожи Организатор на днешното събитие е гражданската..

публикувано на 16.11.22 в 10:22

ВЕИ в Черно море - между интересите на инвеститорите и рисковете за морските обитатели

Гърция също все още няма нито една перка в тяхното морско пространство – контрира Димитър Куманов от Сдружение "Балканка". "Нека ни изпревари Гърция, нека минат пет години, да видим какво ще се случи, пък тогава ще си говорим! Защото Гърция има 14 000 км морски брегове, ние имаме 380 ." Румънските инсталации също могат да блокират..

публикувано на 15.11.22 в 08:03