Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кацаров: Ще бъде направен анализ на смъртността при Covid инфекция по болници

| обновено на 13.10.21 в 17:47
Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Общата смъртност и смъртността от Covid-19 на седмична база е с около една трета по-малка при настоящата вълна на заболеваемост в сравнение с предишните. Това обяви министърът на здравеопазването Стой Кацаров. Той изрази предположение, че основната причина е ваксинацията на 20% от населението, както и още толкова преболедували. Над 95% от починалите в момента се неваксинираните.  

От Министерството на здравеопазването обявиха, че в болниците има свободни легла за пациенти с Covid инфекцияЗаети са 71 процента от леглата в общите Covid отделения и 63 процента от леглата в интензивните отделения. В страната са разкрити общо 7268 легла. 

Ще бъде направен анализ на смъртността при Covid инфекция по болници, обяви министър Кацаров: 

"Там, където има по-големи отклонения, където е повишена смъртността, искам от директорите да свикат медицинските съвети да направят анализ на протоколите и на начина, по който се лекуват болните, и ако преценят, че е необходима някаква корекция в поведението по отношение на лечението на Covid, да предприемат такива мерки". 

Министърът съобщи още, че се правят усилия да се осигури допълнителна възможност за лечението на тежко болни в лечебните заведения чрез моноклонални антитела

Дали ще бъдат предложени нови ограничителни мерки в национален мащаб, ще бъде обявено в петък, каза още служебният министър на здравеопазването. Той подчерта, че ако се стигне до затваряне, последните, които ще бъдат затворени, ще бъдат училищата. И потвърди, че в последните дни има увеличение на заболеваемостта. Особеност на тази пандемична вълна е по-големият брой деца, позитивни за Covid-19, но към момента не се е отразило на хоспитализирането им. До вчера са хоспитализирани 121 деца. В настоящата ситуация директорите на училища най-добре могат да преценят дали може да се проведе нормален учебен процес

Основно у нас циркулира Делта вариантът, каза проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. 

Провеждането на събития и конгресни мероприятия ще бъде допуснато при наличието на зелен сертификат

До края на деня ще бъде издадена корекция на заповедта, която да позволява провеждането на събития - семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма при спазване на мерките. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия. Сред..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата. А Израел заяви, че американската военна помощ от 13 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния арменски храм "Света Богородица". До края на миналия век в Силистра все още е имало живи, спасили..

публикувано на 24.04.24 в 09:14

"Амнести Интернешънъл" за проблемите в България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл", предаде БТА. Правозащитната организация публикува годишния си доклад  за 2023-2024 г. за..

публикувано на 24.04.24 в 09:12

Заради ново кръгово кръстовище едноседмичен протест във Велико Търново

Търговци и живеещи на булевард "България" във Велико Търново започнаха едноседмичен протест. Недоволството на хората е срещу отнетите паркоместа и лошата организация на движение около новото кръгово кръстовище. Участъкът е към изхода за София, връзката с два квартала и е един от най-натоварените за движение във Велико Търново. Булевардът беше..

публикувано на 24.04.24 в 08:42

Идва ли краят на БДЖ? Пазарът за пътнически превози се отваря и за други оператори

За периода 2021-2023 г. БДЖ отчита 23% ръст на разходите. От 2012 г. до 2024-та пък има едва 1,8% ръст в цената на билетите . Това обясни пред БНР д-р Людмил Иванов, експерт по цифровизация и управление в железопътния транспорт. Той определи предстоящото вдигане на цените на пътническия жп превоз с 20% като неизбежно и наложително,..

публикувано на 24.04.24 в 08:32
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов. А в руската Смоленска област е избухнал пожар в горивни складове и енергийни съоръжения. Губернаторът Василий Анохин обвини..

публикувано на 24.04.24 в 08:17