Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Банско филм фест KIDS - близо 20 години децата опознават природата в една от най-мащабните подобни програми у нас

На излизане
Снимка: Kapchure Photography


От близо 20 години в рамките на най-известния фестивал за планинарско кино у нас - Банско филм фест, се провежда специална детска и младежка програма. Стотици деца от Банско и региона се срещат с нови за тях дейности и познания - катерене, спелеология, геодезия, подводен свят, ориентиране, изобщо - всички части на естествознанието. Но децата не просто слушат лекции от най-добрите български алпинисти, микробиолози, геолози, спелеолози и други специалисти, а имат пряк досег с природата - лазят в пещери, гмуркат се с кислородни бутилки, ориентират се с карта и компас, преживяват нещата такива, каквито са в действителност, сред природата.


Заниманията са безплатни, а заради развитието на детската програма директорката на фестивала - Натали Петрова, е номинирана за Будител на годината в класацията на БНР. 

Натали Петрова

В тазгодишното, 20-о издание на Банско филм фест бяха организирани уроци по пещернячество, ориентиране и катерене.
Така например, в пещера Спропадналото край Банско ученици на различна възраст имаха възможността да научат на място за образуванията под земята и за първи път да влязат в неелектрифицирана пещера. С тях за незнайно кой път в пещерата влязоха Горица Лазарова - учител и екскурзовод, Стойчо Зарев - председател на Българското пещерно дружество - Ракитово. Снимките бяха направени от ирландския фтограф Дуейн, който се заселил в България преди години и се запалил по пещернячеството, а на учителите помагаше и Иван Кафеджиев - 15-годишен ученик от Ракитово, който от 3 години също е запален пещерняк.

Горица Лазарова

Децата от Основното училище "Св.св. Кирил и Методий" в с. Бачево бяха възхитени от преживяното. Някои излязоха преждевременно от пещерата, чийто вход представлява дупка, широка по-малко от метър, а други, задъхани от радост, споделиха, че именно най-страшното - лазенето по корем в тесен тунел, е било най-хубавото. 

На влизане

Как се е образувала пещерата, откъде идва пясъкът в нея, как да се опазва подземното богатство и още много нови неща обогатиха детското знание, благодарение на практическото занятие.

Подготовката

А зад тази нова опитност, придобита от децата, стоят усилията на екипа на Банско филм фест и на всички специалисти, които напълно доброволно участват в програмата, казва с голяма благодарност Натали Петрова, директор на фестивала:

"Може би не е толкова важно дали от тези деца ще излязат един ден геолози, астрономи, пешерняци, биолози, но е важно да излязат добри хора", казва Натали Петрова.


Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

28.11.21 Законите на Мърфи

Рубриката от 28.11.21 година. "Нашенецът реже клона под себе си, за да паднат и другите" - това е изречението на месеца, а негов автор е Йовчо Демирашков от Горни Дъбник.

публикувано на 28.11.21 в 09:00

Екстремните спортове 21-27 ноември 2021

Носителите на Годишните награди на Българската федерация по катерене и алпинизъм за 2021 г. са Александра Тоткова, Николай Русев и Слав Киров. От федерацията обявиха, че 2021-а е "една от най-успешните години за катеренето у нас".  За първи път България има световен шампион - Николай Русев при юношите, за първи път имаме медал на световна купа при..

публикувано на 27.11.21 в 16:17
Михаил Камбарев

Михал Камбарев от ПП: Правилата, които ще следвам, са морал и ценности

Смолян избра четирима депутати в 47-ото Народно събрание. Един от ГЕРБ-СДС, един от ДПС, един от „Демократична България“ и най-младият - 32-годишният Михал Камбарев - от „Продължаваме промяната“. Първата политическа сила в 47-ия парламент излъчи в листите си много нови лица.  Как се е правил подборът на кандидатите за народни представители и..

публикувано на 22.11.21 в 14:31
Николай Русев

Екстремните спортове 14 - 20 ноември 2021

Николай Русев  изкатери вероятно най-високата категория боулдър, с която български катерач се е справял досега -  “Deutschland Meutschland” 8C, в Рила , включващ 24 трудни и дълги движения, а 15-годишният пловдивчанин му е направил първо преминаване. Ники сподели, че след това се е чувствал уморен, но мисълта, че му предстоят 5 дни онлайн обучение,..

публикувано на 20.11.21 в 16:30

21.11.2021 Законите на Мърфи

Законодателите на " Рано в неделя" ни предлагат афоризмите си и тази седмица : Йовчо Демирашков, Горни Дъбник Нашенецът реже клона под себе си, за да паднат и другите. ------------------ Костадин Поповски, Кърджали Не си пъхайте главите във всяка от торбите разни, защото има и празни. ------------------------ Планимир Петров,  Варна По-добре при..

публикувано на 19.11.21 в 10:40
Маурицио и Симоне

"Паяците от Леко" - за дейността на именития италиански клуб и за новите маршрути край Лакатник

Подробности можете да чуете в звуковите файлове. Новините следете в рубриката  "Екстремните спортове" .

публикувано на 18.11.21 в 17:40
Веселина Баева

Животът на 96-годишната Веселина Баева е преминал с труд и лишения

"Цял живот тежка работа, откакто дойдох в София видях облекчение в живота. Постъпих там на работа лека, предишните години винаги тежка. Тежката работа беше в ТЗКС - 7 години, в хлебозавод 10", каза за БНР 96-годишната Веселина Баева, която е най-възрастния жител на Ракитово. Тя е постигнала всичко в живота с труд и лишения. " Аз не завиждам, защо да..

публикувано на 18.11.21 в 11:57
Подкасти от БНР