Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За новата реалност - диагноза на цялото ни общество

„Заговорът“ - роман за корупция и търговия с влияние

Размисли за това как един човек, упражнявайки властта, може да ѝ устои

Елена Чамуркова
Снимка: Здравка Маслянкова

След бестселърите „Обществена поръчка“ и „Изнудвачът“ на книжния пазар е „Заговорът“ - третият роман на журналиста, доктора по политология и общинския съветник от Велико Търново Елена Чамуркова. „Заговорът“ е роман за корупция и търговия с влияние, за битката за една магистрала, за ковид пандемията, но и за пандемията на апатия, страх и фалшиви новини.

В романа „Заговорът“ главните герои са психолог, министър, кмет, журналист, олигарх – все герои, които с историите и терзанията си, с личните им болки, стремежи и житейски обрати гарантират динамика на повествованието, сподели в "Преди всички" авторът Елена Чамуркова: 

Тези герои са измислени от мен. Сюжетът е напълно измислен, нямам прототипи, но в същото време те са някак си са събирателни образи на всичко онова, което ни заобикаля. В този смисъл романът е панорамна снимка на обществото, такова каквото е.

Георг, главният ми герой, е много интересен човек. Поставям го в нетипична ситуация и от там нататък вече следва неговото развитие. Той търси щастието, търси комерса, успеха, търси безсмъртието. Нещо много важно – той е безродник, а това е тип характер. Има такива хора, които са точно като него, преуспели, сбъднали са, ако не американската, то поне българската мечта.

Той е събирателен образ на един българин, който е успял, който е избягал панически от дома си, оставил е в детството си много тежки травми. Той е драматичен герой, защото е мотиватор, психолог, печели “луди“ пари, има клиенти от целия свят, а в същото време страда от паник атаки“.  

Темата за властта е сред любимите на великотърновката Елена Чамуркова, както в научната сфера на политологията, където тя работи, така и в трите ѝ романа – „Обществена поръчка“, „Изнудвачът“ и последния „Заговорът“: 

„Много ме вълнува как един човек, упражнявайки властта, може да ѝ устои, така че да я упражнява за всички нас, за общото благо, а не за тесните приятелски кръгове и как тази власт понякога може толкова да го деформира и да го откъсне от земята. За съжаление имаме политици от всякакъв спектър в такива образи“.   

Вярна на стила си на писане, Елена Чамуркова разказва в най-новия си роман истории за моментите на катарзис и промяна, за демоните в душите и битието ни, за проиграните шансове, за осъзнаването и за любовта, но и за отчуждението, предразсъдъците, самотата и лицемерието, за промените, породени от пандемията: 

„Повечето хора попадат в някакви ситуации, борят се за добро или лошо, има ги и двете, и ги постигат в крайна сметка...

Такава е новата реалност и ще свикваме с нея. Много вярна, тъжна и болезнено откровена диагноза на цялото ни общество. Въпросът е ние да попречим тя така да ни превземе, така да ни уплаши, така да ни подчини на себе си, че да ни обезличи“, предупреждава още авторката пред БНР.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Северното Черноморие се нуждае от ударни инвестиции в брегоукрепване

29 брегоукрепителни съоръжения по Северното Черноморие са в опасно от експлоатационна гледна точка състояние . Това бе установено след обстойна проверка на Дирекция „Морска администрация“ – Варна по-рано тази година. Заради установените технически проблеми бе издадена и заповед да се преустанови швартоването на плавателни съдове, както и..

публикувано на 02.12.21 в 10:38

Преобразяват ритуалната зала на родилното отделение в Горна Оряховица

По около 300 бебета се раждат годишно в общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Един от най-щастливите мигове за родителите и роднините е изписването на бебето. Това се случва в малка неугледна зала, а на снимките за спомен от този щастлив миг декор са скучните бели стени . Това вече няма да е така, след като три млади..

публикувано на 02.12.21 в 07:15

Куклите на Тони Никотера изразяват вярата в доброто

Тони Никотера е майстор на кукли. Нейните кукли създават п риказно усещане за красивото и вярата в доброто. „ Куклите ме намериха . Майка ми и баба ми са правили кукли. Това беше и моят път“, сподели тя в предаването „Преди всички“. За елфите като герои Тони Никотера разказа: „Просто ме грабнаха. Започнаха да стават толкова..

публикувано на 30.11.21 в 13:00
Благовеста Николова

Благовеста Николова, Time Heroes: Търсим хората, за които да помагаш е ежедневие

И тази година платформата Time Heroes дава възможност да номинираме своя герой. Процедурата за номинации за годишните награди за доброволчество е отворена до 15 декември. Наградите ще се връчат за пета поредна година. По регламент всеки може да номинира и всеки може да бъде номиниран. Изискването е доброволческата дейност да се е случила от..

публикувано на 29.11.21 в 11:59

Пламен Кръстев: Коминочистач е отговорна професия

"С черни бузи, с черна четка, нелепо смешен силует, но тайничко го докоснете и на шега и за късмет!" - този  популярен рефрен от шлагера на Елвира Геоегиева за мнозина е първата асоциация с образа на коминочистача. Ако се огледаме в средата наоколо не само на село, но и в града, колко много са пушещи комини сега, когато застудя, - вероятно ще си..

публикувано на 28.11.21 в 08:45
Константин Анастасов - художник и Нели

Константин Анастасов е истински майстор на четката и графита

В рубриката „ Горещи сърца “ ви срещаме с един истински майстор на четката и графита. Той е любимец на децата. Общува с тях с лекота . Художникът Константин Анастасов е носител на десетки наши и международни награди . Той е не само творец, но и педагог , автор и съавтор на серия не стандартни проекти. Втората му страст е музиката...

публикувано на 28.11.21 в 06:18

От песните на химба до футболните легенди над Западна Сахара

Как е възможно снимка да те стисне за гърлото и да те хване за ръка едновременно, за да те поведе към непознато, но изключително, или подценявано и подминавано и все така невероятно място? Travel фотографите , тоест пътуващите фотографи , умеят да отворят очите ни точно за такива пространства. Минко Михайлов се занимава с..

публикувано на 27.11.21 в 11:44
Подкасти от БНР