Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Наталия Маринова: Голямата честота на артритите се дължи на променения автоимунитет

Атритът е възпалително заболяване на ставите

Д-р Наталия Маринова, ревматолог
Снимка: Пламена Бачийска

„Атритът е възпалително заболяване на ставите и той включва  огромна група разнородни заболявания в зависимост от тяхната локализация в скелета, защото ставите са много в човешкото тяло и в зависимост от това ние разделяме артрита на различни групи", каза за БНР д-р Наталия Маринова, ревматолог в университетската многопрофилна болница за активно лечение "София мед".
Тя заяви, че артритът се дели на периферен и реактивен артрит.

"От друга страна може да бъде едновременно периферен и аксиален, гръбначен остеоартритът", допълни в предаването "Нощен хоризонт" д-р Маринова. 

По думите ѝ напредъкът на техниката дава възможност да се открият тези заболявания навреме.

"Голямата честота, която ние наблюдаваме на артритите напоследък може би се дължи на променения автоимунитет на хората в съвремието от гледна точка на разнообразните инфекции, с които ние се срещаме".

Тя съобщи, че не съществува наследственост при артритите:

"Има семейства на ревматици,  семейни връзки и общности, при които артритът е много по-чест в сравнение с други семейни линии, където други заболявания са по-чести. Има генетични варианти, съчетание от гени, които правят по-чест варианта на артрит в даден човек и ние, за да се ориентираме, когато нямаме пълна клинична картина или диагностицираните критерии не са достатъчни, ние винаги прибягваме до изследване, за да знаем какво да очакваме в бъдеще за тази болест".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Росен Бъчваров: Ръст на приходи от данъци в НАП от имоти под наем

Данъчните са събрали 4 млн. лв. от имоти, давани под наем чрез платформата Airbnb. Имотите се предоставят за ползване от туристи чрез платформата за краткосрочно настаняване. "Целта на НАП не е да глобява и да отчита ръст от неспазването на правилата, а  да насърчи собствениците да декларират доброволно имотите си. 150 са проверените..

публикувано на 08.12.21 в 10:44

Какво ще се подобри по ОП „Транспорт“ до края на 2023 г.

България навлиза в последните две години от изпълнението на програмен период 2014-2020 г. на  Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. През тези две трябва да бъдат усвоени 50% от бюджета на програмата. В края на ноември се проведе заседание на Комитета за наблюдение на програмата, където стана ясно, че Национална..

публикувано на 08.12.21 в 10:19

„Джеймс Уеб“ ще наследи „Хъбъл“

„Наследникът“ на космическия телескоп „Хъбъл“ – „Джеймс Уеб“, ще бъде изстрелян в космическото пространство на 22 декември. В програмата участват НАСА, Европейската космическа агенция и Канада. С помощта на „Хъбъл“ бяха уточнени много разстояния във Вселената, бяха открити и наблюдавани много екзопланети, беше възможно да се наблюдават..

публикувано на 07.12.21 в 11:49
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Платформата „Стража“ намалява пропастта между политици и избиратели

„Стража“ е платформа, която цели да скъси пропастта между гражданите и техните представители в парламента . Тази пропаст става все по-голяма, особено с рекордно ниската избирателна активност на последните избори.“ Това каза пред БНР Благослав Михайлов от екипа на платформата. „Ние не виждаме политиците и гражданите като някакви врагове “,..

публикувано на 07.12.21 в 10:58
Марина Атанасова

Марина Атанасова: Законовите изисквания за продажба на кученца често се пренебрегват

" Законовите изисквания за продажба на кученца често се пренебрегват . Купувачите стават лесна жертва на продавачите. Това е една жестока индустрия, която разчита на анонимност, измама, експлоатация на животните. Стотици кученца се отглеждат в ужасяващи условия, развъждат се на конвейер в мазе или в барака, след това се продават твърде малки и без..

публикувано на 07.12.21 в 10:46

Малин Бистрин: Туризмът ще тръгне в друга посока - човешкият фактор ще намалява

„Туризмът ще поеме в друга посока. По друг начин ще се преобразуват услугите и ще оцелеят по-кадърните.“ Това прогнозира пред БНР Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес. „ Няма как да влезе робот да сготви шопската салата , да я направи, но мисля, че ще се тръгне натам – да се минимизира човешкия фактор , защото той е от..

публикувано на 07.12.21 в 06:59

Как децата се връщат в училище

обновено на 06.12.21 в 17:56
Подкасти от БНР